Tuesday, June 7, 2011

Portret de "sfânt"

Tensiunile generate la Fabric, de către clica paisianistă, au atins cote maxime între credincioși. Enoriașii sunt de-a dreptul furioși pentru cele întâmplate, și învinovățesc atât centrul eparhial, dar mai degrabă pe preotul Iulian Cozma, pe care îl acuză că nu a fost capabil să-și apere credincioșii.

FOTO: Cozma , dreapta, Floca, stânga

Din această cauză, au început deja să curgă tot felul de acuzații și contestări la adresa moralității "duhovnicului" fabricanților.
Aflăm cu stupoare că ascensiunea preotului Cozma spre Timișoara nu a fost una naturală, firească, ci plină de controverse și suspiciuni.
Totul a pornit în momentul în care oamenii din Românești au fost pe cale să-l linșeze pe preotul Cozma, când au aflat de fapt cine este! La aceste episoade, mitropolitul Nicolae, încercând să-l salveze de furia oamenilor și la insistențele maicii Patricia Codău, la aceea vreme maica șefă de la MBT, l-a adus la Timișoara, preot misionar.
Furia oamenilor s-a declanșat după revoluție când au aflat că "duhovnicul" lor, nu era decât un ordinar de informator al miliției. A făcut zeci de pârâciuni scrise la miliție împotriva unora care au tăiat viței, pe vremea aia nu era voie. Câțiva din zonă au trebuit să dea cu subsemnatul la miliție pentru cazanele de țuică din cauza lui, cu greu scăpând din ghearele comuniștilor, bun înțeles fără cazane și marfă. Pomenesc oamenii și de delatoriile legate de lemnăraiu folosit din pădurile padeșene, dar cel mai grav, spun oamenii, că a pârât la miliție femeile care au făcut avort! Cu alte cuvinte, în loc să-i îndrume, i-a înfundat.
Caracterul său neobișnuit s-a manifestat și în legătură cu colegii de protopopiat, aceștia din urmă suferind în urma uneltirilor sale. Și-a câștigat renumele acolo de "pârâciosul".
Chiar protopopul de Făget, Milostean, a suferit de pe urma sfântului de la Fabric, domnul Cozma demolându-l cu ajutorul prietenului său Olivian Bindiu.
Ajuns la Timișoara, domnul părinte nu-și uită năravul la Românești, și reușește cu ajutorul uneltirilor de culise să-l îndepărteze pe părintele protopop dr. Ioan Bude de la catedra de biblice de la Facultatea de Teologie, post pe care ajunge chiar el.
Urmează o perioadă de "liniștire", nu pentru că era în firea lui, ci pentru că maica Patricia Codău a fost transferată de la MBT și astfel "influența" lui s-a diminuat!
Dar iată că vremile păreau să-i fie favorabile din nou, și a încercat să facă ceea ce îi plăcea mai mult. Să uneltească! Să ajungă Protopop! Din nefericire pentru el, de data asta cei de la MBT au știut cu cine au de a face și i-au tras-o! Nu-i frumos, nici din partea lor!

15 comments:

  1. Daca-i dai jos barba popii cozma e demn sa-l pui in puscarie! cu barba, seamana bine pe Anania care l-a mintit pe Apostol sau cu tradatorul lui Iisus: IUDA ISCARIOTEANUL

    ReplyDelete
  2. la sapat pe cricoveanu cat a putut de tare numai ca popa cozma o facut pe el

    ReplyDelete
  3. Eee saracu' Cozma,a crezut c-o pune de protopop,da' s-a lins pe bot ca are Paisie alte smenozeli cu frustratul cu nume de ungur.Parinte nu-i frumos ce faci,mai intai te dai cu Olteanu',dup-aia ii dai una sub centura si ii zici ca Banches $$$ te-a silit sa semnezi,si-acu' iar te-nvarti in jurul cozii.BA baiatule cu care tii?O stiut Olteanu' care ti-e pielea,numa sa nu uiti ca acilea ai facut ce-ai vrut da' sus in fata Lu' Domnu' raspunzi.POate te trimite protopop in iad,daca asta iti doresti sa-i inseli si sa-i lingi si pe dragi,o data pe belzebul,o data pe tartor.

    ReplyDelete
  4. Pr Cozma e unealta lu' paisie in parohie, n-a miscat un deget sa faca nimic pt biserica decat sa-i afunde tot mai mult pe credinciosi, l-a vandut pe Pr Cricovean si pe toata adunarea parohiala impreuna cu oamenii din Consiliul Parohial, care s-au scarbit si ei de a mai lucra cu un asemenea specimen penal.

    E cel mai pervers tip uman, care pozeaza in neprihanit, in painea lu' Dumnezeu, dar te vinde cat e pana la usa, atat pe tine cat si pe cel cu care intra in cardasie in savarsirea de ticalosenii!!! Fuge de raspundere si minte cu nerusinare in stanga si-n dreapta! E un escroc de domeniul patologicului! Nu ma mira de cele expuse mai sus in ceea ce-l priveste. E evident ca toata viata a trait din tradatorii daca la anii pe care-i are, se deda la astfel de fapte penale.

    Sa se gandeasca la faptul ca are copii si nepoti si daca "urarile de bine" ale sarmanilor pe care i-a vandut n-o sa-l ajunga pe el in viata asta, o sa-i ajunga pe urmasii pe care-i are, pt ca nu numai banii se mostenesc, ci si pacatele!!! Si poate cadea potca pe unu' din familie care chiar n-are nici o vina. Dar, turnator cum e si la caracterul pestilential pe care-l are, nu se gandeste la asta.

    N-as vrea sa fiu in pielea lui. La pensie, cand majoritatea fac bilantul unor amintiri placute sau necazuri peste care au trecut cum au putut si au devenit mai umani, pr Cozma va vedea lungul lant al scarnaviilor facute care nu-l vor lasa ele in pace! Cu fiecare astfel de om lumea e mai murdara!
    Pt ca TOATE pe lumea asta au un echilibru, pt ca se iarta tot dar nepedepsit nimic nu se lasa parinte!
    RUSINE!!!

    ReplyDelete
  5. ERATA: 'n-a miscat un deget sa faca ceva'

    ReplyDelete
  6. ZIUA DE VEST: 7 IUNIE SEARA
    MITING JOI, DE ACUM ORI NICIODATA !

    ReplyDelete
  7. bine dar pr cozma era duhovnicul maicilor personal nu cred ca este in relatii bune cu paiu din moment ce veterinaru a interzis maicilor sa le mai spovaduiasca parintele iulian cozma

    ReplyDelete
  8. daca a fost profesor, poate ma dumireste cineva de ce nu mai este? vreau sa citesc si eu o carte sau un studiu al parintelui cozma iulian! la care libraria se gaseste! la catedrala nu aveau decat ceva despre Cosma Etolianu si la magazin am gasit un cozma dar sorin! stiu ca episcopul l-a numit parintele sorin! este confuzie sau nici paisie nu mai stie numele dascalilor cat de mult a trecut si el pe la scoala?

    ReplyDelete
  9. Are o fata si un caracter asa de inselator! Adevarul este ca mare parte din problemele de la Fabric i se datoreaza. Minciuna si duplicitaritatea sa au pus parohia si centrul in contradictie. Pe fondul intereselor protopopiatului si ale episcopului, acest Iuda si-a tradat enoriasii si colegii pentru a atinge functii de care apoi nu s-a putut achita. In fata intrebarilor de bun-simt, a plecat ochii-i virginali, cu cea mai naturala naivitate (prefacuta si vinovata).

    ReplyDelete
  10. Adeseori se spune ca ajungem sa-l judecam pe celalalt, din dorinta de a-l indrepta. Ne uitam la faptele lui, vedem ce este nepotrivit, i le comunicam si ii cerem sa ia alt chip. Dar cand facem aceasta critica, mai tinem seama de cuvintele Mantuitorului: "De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau si nu te uiti cu bagare de seama la barna din ochiul tau? … Fatarnicule, scoate intai barna din ochiul tau, si atunci vei vedea deslusit sa scoti paiul din ochiul fratelui tau" (Mt 7, 1-5)? Ma tem ca nu. Nu mai spun ca de multe ori ceea ce i se pare omului drept, pentru Dumnezeu este nedrept.
    Asa ca nu mai judecati !
    Parintele Cosma este si va fi mereu pentru multi doctor de suflet, duhovnic.
    Doamne ajuta-ne sa fim mai buni si sa invatam sa ne iubim unii pe altii cu adevarat.

    ReplyDelete
  11. Pt anonimus dinainte: frate, daca vezi cu ochii tai ce penalitati a facut mizerabilul asta in parohie, si-i mai iei apararea, ascunzandu-te dupa cuvintele Mantuitorului, ORI ESTI STULTUS, ORI ESTI STULTUS!!!
    Daca fals in acte publice, obstructionarea activitatii unei parohii, minciuni la tot pasul, fapte ce se pedepsesc cu privarea de libertate, ca sa nu mai amintim daunele morale ireparabile pe care le-a comis mojicu' asta in sutana, dumitale ti se par nimicuri si mai ai si cinismul sa-L invoci pe Dumnezeu, care nu are nimic de-a face cu faptul ca omu' asta de buna voie si in cunostinta de cauza si-a vandut sufletul nenumitului, atunci ti-l meriti din plin ca duhovnic!!!
    Mai domol insa cu acuzele si cu 'sfatul' de a ne obliga sa suportam un asemenea specimen imbatranit in nelegiuiri! Nu toata lumea e oarba ca dumneata!!!
    Rusine!!!

    ReplyDelete
  12. Dar tu dragule esti chiar fara pacat?
    Noroc ca ne judeca Dumnezeu si nu oamenii sau chiar tu Anonymus de mai sus. Dumnezeu iarta cu adevarat, oamenii se pare ca nu, intotdeauna se gasesc unii care se cred mai nevinovati.
    Trebuie sa avem grija la pacatul cu mandria ca sa nu deveniti chiar mai orbi decat mine.

    Si imi este cu adevarat rusine de rautatea care zace in fiecare om si de incapacitatea noastra de a ne face inainte pe noi mai buni inainte de a judeca pe altul.

    ReplyDelete
  13. Da am pacate, frate, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-mi droghez constiinta. Eu asa cum pot, incerc sa nu le mai fac, insa Cozma asta a recidivat toata viata!
    Nu-l judec eu, ca n-am caderea asta, insa sa ma fac ca nu vad bine cand e mai mult decat evident ce-a putut face omul asta, si inca cu zambetul pe buze, unei COMUNITATI INTREGI!!!, inseamna sa-mi bat joc de mine insumi.
    Dupa mintea dumitale si Hristos e de vina ca a pus mana pe par cand a fost nevoie.
    Si daca e sa ne luam dupa spusele dumitale finale, faptul ca ti-e rusine de "rautatea care zace in fiecare om", asta, frate, te situeaza si pe dumneata in grupul "judecatorilor" pe care-i mustri atat.
    Inca o remarca: Dumnezeu si norocu' in aceeasi propozitie, cu tenta sinonimica, e de fapt contradictie intre termeni, e antagonism!
    Multa sanatate si somn usor! Oameni ca pr Cozma lucreaza "pentru" dumneata!

    ReplyDelete
  14. Iarta-ma daca te-am judecat si te-am trimis in grupul"judecatorilor". Nu am dorit asta ci doar sa iti amintesc ca armele cele mai bune sunt rugaciunea, smerenia si rabdarea. Lucruri care incerc si eu sa nu le uit.

    ReplyDelete
  15. in timp ce cozma facea predici aiuristice duminica, de luni pana sambata era un alt om sau poate doar TicALOSU GOL! Parinte, mai spune-ne de ce nu nespuneati si noua adevarul in biserica/ cine va indruma doamna cozma?

    ReplyDelete