Tuesday, June 21, 2011

Sinodul necanonic de la Tismana

Vă reamintim că astăzi la Tismana a avut loc un așa-zis sinod mitropolitan. Din punct de vedere canonic sinodul este nestatutar! IPS Nicolae este în continuare Mitropolitul Banatului, conform deciziei SS al BOR, care a delegat unele atribuții administrative ale Arhiepiscopiei Timișoarei către paiSIE. Decizia nu pomenește nimic despre delegarea atribuțiilor de Mitropolit ale IPS Nicolae (vezi decizia SS al BOR de pe site-ul Arhiepiscopiei Timișoarei), așa încât convocarea și întrunirea Sinodului Mitropolitan al Banatului la Tismana încalcă grav Canoanele Bisericii Ortodoxe de Răsărit, prin imixtiunea unui alt Mitropolit, recte IPS Irinel al Olteniei, în altă regiune decât i-a fost desemnată. IPS Irinel a primit sarcină de la SS al BOR să supravegheze doar activitatea administrativă încredințată de către SS episcopului vicar paiSIE în Arhiepiscopia Timișoarei. De drept ar fi trebuit ca sinodul să se desfășoare la Timișoara, sediul Mitropoliei Banatului, iar IPS Irinel să vină să-și supervizeze ucenicul și nu să prezideze sinodul mitropolitan.

Încă o dată BOR rămâne corigentă la aplicare principiilor de drept ale propriului statut.

Apropo, la Tismana, IPS Nicolae a fost absent chiar și din discuții!
Despre Mitropolitul Nostru, nici măcar de bine!
Să le fie rușine!

24 comments:

  1. Bravo, domnule redactor general

    ReplyDelete
  2. Domnule redactor,
    Canonul 37 apostolic spune că problemele bisericeşti care se ivesc să fie cercetate în adunarea plenara in a patra săptămână a Cincizecimii! Aşa că ar trebui să avem sinod prin luna iulie, mai précis în perioada 10-20 iulie. Acelaşi canon precizează că mai poate avea loc un sinod prin luna octombrie. Canoanele 38 şi 40 apostolice, greu înfierează pe episcopii iubitori de avuţii. Canonul 75 apostolic spune că dacă un episcope este dovedit de doi sau trei martori nedrept acela să cadă sub osânda Bisericii.
    Depre sinoadele mitropolitane mărturisesc şi asezămintele Sinoadelor Ecumenice. Spre pildă, canonul 6, sinodul I Ecumenic, canonul 2, Sinodul II ecumenic indreptăţesc articolul tău.

    ReplyDelete
  3. Au dat-o la intors!
    http://www.basilica.ro/ro/stiri/sinoade_mitropolitane_reunite_6293.html

    ReplyDelete
  4. BISERICUTE-BISERICUTE!
    AUZI LA EI:SA DISCUTE STATUTUL CAR!
    MAI MARE RUSINEA!
    BINE CA NU AU "LUCRAT" LA ALEGEREA VIITORULUI MITROPOLIT AL BANATULUI...
    ASTEPTAM PE ARHIPRAFUITUL SAIT MBT UN "COMUNICAT DE PRESA" BINE ARANJAT...BLA-BLA-URI!
    DISCUTIA PE FOND NE INTERESEAZA.

    ReplyDelete
  5. mesaj e-xtrem de dur de la un preot cu 48 de ani de slujire in BOR:
    145. preot ic.stavr. Mihai Pop Timisoara, Romania 22/06/2011 09:57
    »» Episcopul Veterinar este o rusine pentru Biserica Ortodoxa. Sa plece!
    La fel si argatul lui Ionel Popescu care a incurcat toate treburile Mitropoliei de cand a venit in Timisoara! De atunci nu mai este intelegere in Mitropolia Banatului! S-au intalnit acum doi talhari si au distrus pe Mitropolitul Nicolae.
    VEZI :PETITII ON LINE.
    VOI, PRE-OTZI LASI SI FATARNICI, CE MAI ASTEPTATI?
    COLACI,POMENI,BANI,ETC.
    SA VA FIE RUSINE!

    ReplyDelete
  6. macar are sira spinarii dreapta...
    desigur ca ar fi foarte bine sa l sustina pe ipss Nicolae, PROTOPOPII SI PREOTII LOR DIN SUBORDINE,99% HIROTONITI DE VLADICA NICOLAE, DAR ASTA ESTE DEJA ALTA ...POVESTE!
    SI ANTESCRIITORULUI:NICIODATA SA TE CAIESTI NU ESTE PREA TARZIU, CAT INCA MAI AI SUFLARE DE VIATA IN TINE!

    ReplyDelete
  7. Paisie l-a dat afara pe Ps Lucian de la manastirea Romanesti dupa ce a ctitorit acolo. A scos-o pe maica-sa si toata obstea. Acum vrea sa il dea afara si pe Ips Nicolae. Deja a reusit sa-l scoata din administratie. Asta e disperat dupa putere. Vrea sa puna stapanire pe tot si calca tot ce-i sta in cale. Dar ii va veni si lui vremea.
    De ce nu se face o petitie si sa se stranga semnaturi pe care sa le trimitem la patriarhie si sa cerem ca paisie lugojanu sa fie mutat din timisoara fiindca credinciosii si preotii nu-l vor episcop. A facut prea mult rau aici. Sa plece, este nevrednic. Sa ii facem plangeri si petitii la patriarhie cum i-a facut el Ips/ului Nicolae.

    ReplyDelete
  8. Sa plece acest nerusinat de aici. Toata spuma banatului este impotriva lui. TU NU AUZI PAISIE, PLEACA DE AICI CA ESTI O RUSINE PENTRU BANAT. Ai facut numai circ si scandal peste tot. Asa ai invatat de la Hristos, Iuda si vanzator. Cine te facea episcop pe tine, un anonim. Noroc cu Nicolae, dar acum hiena vicleana ucizi pe cel care ti-a dat arhieria.

    ReplyDelete
  9. Haideti sa facem palngeri si petitii impotriva uzurpatorului si sa le trimitem la fiecare episcop. Trimitem in toata tara sa vada toti cine e acest individ.

    ReplyDelete
  10. Paisie isi traieste firea de tzigan! Dupa ce a reusit sa intre la tine in curte cu cortu, tziganul nu se opreste pana nu te da afara ca sa se instaleze el!
    Paisie Tziganul face la fel!

    ReplyDelete
  11. PETITIE ON LINE:
    SA PLECE UZURPATRORUL PAISIE CEL RAU, DIN BANAT !
    REDACTIA BLOGULUI ESTE DATOARE SA FACA ACEST DEMERS!

    ReplyDelete
  12. Sa facem petitie pentru inalturarea de la mitropolie a uzurpatorului. Asa cum e aceea pentru sustinerea Ips Nicolae postata pe net. sa avem unde sa semnam si pentru asta. Poate se ocupa cineva si de asat si va face un text frumos cu argumente pertinente. Ca doar avem atatea...

    ReplyDelete
  13. Cocosatul spune:,, este foarte bine ca s-a lansat proiectul! Ne vom pregati, in liniste si pace! Argumente avem destule! Totusi, nu este bine sa se suprapuna cu actuala petitie! Va trebui elaborata cu grija petitia pentru plecarea acestui episcop diabolic. Prima data trebuie sa asteptam reactia Sfantului SINOD. Daca vor reda demnitatea furata mitropolitului nostru, vom reanaliza proiectul petitiei. Personal, cred ca episcopul s-a descalificat ".

    ReplyDelete
  14. Sunt de-acord cu Domnia Sa Cocosatul! Un razboi pe prea multe fronturi disipeaza fortele... Oricum, in regula de bun simt: una o implica pe cealalta!

    ReplyDelete
  15. Trebie pregatita petitia ca si cum Sf Sinod nu/i va reda dreptuli IPSS in toamna. Cu alte cuvinte, ar fi timp suficent pentru redactare, pentru retusari, pentru a da o forma finala documentului.

    Sunt tare curios ce/o sa fie in toamna.

    ReplyDelete
  16. Cocosatul spunea:,,conform articolului 37 apostolic, sinodul trebuie sa aiba loc in luna IULIE 20011!"

    ReplyDelete
  17. Se pare ca intr-adevar va avea loc in iulie sinodul Bor.
    Si daca Ips va fi repus in drepturi, am putea face petia prima data catre el sa nu il mai accepte ca vicar pe paisie. Nu numai ca nu a facut ascultare, dar a si unelit impotriva Ips-ului.

    ReplyDelete
  18. Dragi crestini ortodocsi

    am urmarit si am postat destule comentarii pe acest blog de cand s-a intamplat ce s-a intamplat. Este adevarat, este o situatie fara precedent si din pacate foarte nedreapta. Un episcop care a avut sansa sa fie alaturi de un mitropolit demn de functia sa si-a batut joc de toata munca lui de aproape 50 de ani, un mitropolit ajuns la o varsta respectabila, cu probleme de sanatate specifice, dar indurerat si socat de ceea ce i s-a intamplat pe nedrept. Va admir si va sustin toata indarjirea si lupta continua pentru adevar si dreptate, asa este normal, firesc si corect sa se procedeze. Din pacate insa, si aici nu vreau sa para ca spun asta pe un ton pesimist, realitatea este diferita. Va spun cu toata sinceritatea ca noi suntem prea mici si neinsemnati si ca la nivel inalt interesele sunt prea mari si prea complicate pentru noi. In toamna, vor gasi alta scuza sa nu i se redea dreptul de semnatura mitropolitului, a carui sanatate slabeste pe zi ce trece din cauza socului creat si poate asta au urmarit prin acest demers. Paisie nu va putea fi dat jos, este prea influent si cotizeaza prea bine la patriarhie. Iar in locul mitropolitului va veni cineva direct de la patriarhie, cineva scria pe acest blog ca este favorit Varlaam si cred ca avea perfecta dreptate. Mitropolia Banatului este o mitropolie bogata, de pe care trebuie sa se ia tot ce se poate si interesul este sa fie sub directa influenta a patriarhiei.Preotii nu vor face nici un demers impotriva episcopului, singurii care s-au straduit si au depus atata efort au fost intelectualii si crediciosii convinsi ca se mai poate rezolva ceva.

    ReplyDelete
  19. Va spus si va repet ca sunt si eu o persoana nedreptatita de acest sistem bolnav, insa nu se poate face nimic, chiar absolut nimic. Cineva pe blog sfatuia sa ne rugam si sa nu ne mai otravim sufletele cu acuzatii si cu aceasta mizerie. Aseara, pe cand ma rugam, am avut un moment de liniste si mi-am dat seama ca are dreptate. Ca ne facem noi pacate degeaba, in timp ce nu se poate rezolva nimic si nu se va lua nici o masura. E dureros ca un mitropolit cum este Nicolae isi incheie misiunea in asemenea mod, e cumplit si strigator la cer ca avem de-a face cu episcopi de genul lui Paisie, dar cred cu tarie ca sunt altii si mai rai ca el. Patriarhia isi va vedea in continuare de interese, nu va asculta de nimeni, fie credinciosi, fie preoti, vor conduce biserica dupa bunul lor plac si cam atat. Nu ne ramane de facut decat sa ne consolam cu ideea si sa ne resemnam. Nu ne vom pierde dreapta credinta ortodoxa si nu vom denigra preotii. Totusi, biserica este locasul lui Dumnezeu si al Sfantului Duh, iar preotii sunt singurii apti de a sluji si a propovadui cuvantul lui Dumnezeu. Eu personal voi merge in continuare la biserica, ma voi concentra la slujba, iar cand este gata voi face stanga imprejur si voi iesi, fara sa stau de vorba cu nimeni, fara sa ma intereseze demersuri organizatorice sau alte lucruri de genul asta.

    ReplyDelete
  20. Tot zbuciumul si toata zbaterea nu va aduce nimic folositor si constructiv. Peste cateva luni se va reintra in normal si aceste lucruri vor fi date uitarii. Nu va fi uitat insa mitropolitul Nicolae, un om demn si valoros, a carui dreapta merita spalata cu lacrimi de respect si multumire pentru tot ce a facut pentru noi. Generatia mai in varsta de preoti stiu cat de bun si generos a fost cu ei si cata grija le-a purtat, fara sa nedreptateasca pe nimeni, fara sa umileasca sau sa isi bata joc de cineva. Se interesa de familiile fiecaruia, de sotii, de copii, se tineau receptii la mitropolie de sarbatori unde discuta cu toata lumea, atunci cand si varsta si sanatatea i-au permis, a fost un mitropolit bland, care mangaia cu vorbele si in prezenta lui te simteai coplesit, era plin de har si lumina. Daca Patriarhul, care i-a fost episcop pentru ceva vreme nu a oprit acest demers nedrept, inseamna ca asta e, aici se termina si osteneala noastra. Va garantez ca Paisie nu va pleca si nu va putea fi dat jos. Eventual va pleca daca isi va cumpara un loc mai bun, undeva sa fie el pe primul loc, mitropolit sau arhiepiscop. In rest, pentru noi, Dumnezeu cu mila, ramanem in deriva si cu nadejde. Si sa nu uitam de rugaciune, fiecare in sufletul lui sa nu isi piarda increderea si credinta in Bunul Dumnezeu.

    Doamne ajuta!

    ReplyDelete
  21. Biserica a ajuns o afacere mai profitabila decat politica. Nici pe departe acolitii lui Paisie nu vor pleca atata timp cat plocoanele curg si conturile cresc. Ies la pensie preotii, vine tineretul dornic si el de a-si umple buzunarele si atunci Paisie, Popescu si toti acolitii lor vor sta cu portofele gata pregatite. Astia nu pica niciodata, nu ii mai satura Satana de bani si influenta si functii peste functii. Astia ne vor conduce pana la sfarsit. Noi murim cu dreptatea si adevarul in mana, ei cu pungile pline.

    ReplyDelete
  22. Si daca nu mai da NIMENI un leu la biserica, ce-o sa faca? O sa vina pe la usi ca sectarii sa ceara bani?
    Nu ne mai cununam si nu ne mai botezam copiii, iar mortii ori ii tinem acasa - si-atunci se impute rau treaba si la propriu si la figurat pt ca vine si Procuratura - ori ii ingropam pe unde putem, ca paganii, si fara preot, pt ca fara dari la biserica, nu beneficiem de servicii religioase.
    Ne-au adus mai rau ca animalele!!!
    Rusine vesnica preotilor care au trecut de partea aluilalt!
    Sunt de-acord cu rugaciunea dar atata timp cat avem suflu in noi trebuie sa si facem ceva. Cu raul nici Hristos n-a facut nici un fel de compromis!!!

    ReplyDelete
  23. PREA MULT PESIMISM !
    LUPTA CONTINUA!
    VOM FI HOTARATI SI DEMNI!
    EPISCOPATUL domnului paisie TREBUIE SA IA SFARSIT IN BANAT.
    DAR MAI INTAI IPSS TREBUIE SA SI RECASTIGE AUTORITATEA!
    APOI, VOR VENI TOATE.
    INCHEI CU UN CUVANT DE LA SF IOAN HRISOSTOM:
    ACOLO UNDE DUMNEZEU VOIESTE TOATE SE INTIND LIN INAINTE SI SE INFAPTUIESC.
    ACOLO UNDE DUMNEZEU NU VOIESTE, TOATE SE PUN IMPOTRIVA!
    SA NE RUGAM FRATILOR,SA NE AJUTE DUMNEZEU SA FIE PACE SI DRAGOSTE IN MITROPOLIA BANATULUI.

    ReplyDelete
  24. ticalosul asata de ion gheorghe, lepra asta ordinara ce distruge tot in jur, si-a tras deja toate sforile, linge si da mita(ca are de unde fundatia filantropia, "taxele de protectie" care le platesc preotii lingai pentru a ramane linistiti in parohii, numiri de preoti-jumi-juma cu protopopii, etc) si va mai ramane mult si bine pana va falimenta mbt si daca nu mai are chef de plaiuri mioritice, va lua o mitropolie frumoasa prin europa, prin america unde va pleca cu toate milioanele de euro pe care le are si va duce o viata minunata pana la adanci batraneti. dar va mai trece mult timp pana se va reorienta si noi vom ajunge de rasul celorlalte confesiuni si al lumii intregi.
    ce fac oamenii care sunt oripilati de ce fac preotii lui paisie? trec la greco-catolici si la pocaiti. nasol! foarte nasol!stiu o gramada de cazuri.
    oamenii simpli nu stiu de dogma, stiu ca exista doar un singur Dumnezeu!
    si sa nu aud textele ca cine nu e vrednic de ortodoxie sa plece! ca inseamna ca acela n-are nici cea mai mica idee despre Misiunea Bisericii.

    ReplyDelete