Thursday, June 16, 2011

Umilință maximă!

Ceea ce spunea domnul profesor Țăranu, la un moment dat, legat de vizitele primului secretar de partid de la județ din Oltenia în Banat pentru a da flit bănățenilor, se adeverește întru totul!
Săptămâna viitoare avem Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului la Tismana!!!
Cred că și curcile din Banat râd de ceea ce se întâmplă!
Parcă motivul pentru care a fost desemnat Irinel era tocmai faptul că este mai aproape de Timișoara și poate veni mai ușor aici! Se vede treaba că explicația este de fapt o mare minciună! Suntem consternați de acestă desfășurare a evenimentelor!
A ajuns minciuna să conducă BOR-ul? Sau de ce îi este frică mitropolitului oltean să vină în Timișoara? Sau poate se desăvârșește mișelia acolo, departe de ochii și urechile nepoftite!
Suntem de-a dreptul stupefiați de modalitatea netransparentă de a conduce biserica românească!
Aș comenta mai multe, însă ar fi prea nepotrivite cuvintele.

8 comments:

  1. veterinaru a spurcat Banatu

    ReplyDelete
  2. acest porc de caine,
    s a pisat pe fiecare colt de rai al banatului!
    spurcata tot si toate cu rasuflarea lui...
    pana cand Doamne, pana cand!?

    ReplyDelete
  3. Voi oameni (care se presupune a fi maturi si cu discernamant), ce treaba aveti voi unde se tine o intalnire bisericeasca ?

    De cand tot norodu are dreptul sa isi bage nasul in treburi care nu il privesc. Biserica are propriile moduri de functionare, bazate pe ascultare fata de mai mari. Ce vreti voi sa faceti exact fix-pix.

    Cand auziti de Tismana, ar trebui sa va rasune in minte Sfantul Nicodim de la Tismana. Cel ce a venit pe meleagurile noastre spre intarirea ortodoxiei, cel ce a facut Vodita, Tismana. Sfantul e a trait in munti si s-a rugat pentru tot neamul romanesc.
    Dar nu ... pe voi va doare rau orgoliul de banatean. Deja m-am saturat de mandria asta banateana si de toate trufiile astea.
    Sunt banateanca, am crescut in Banat, dar mai presus de legea locului e legea lui Dumnezeu.

    Pozati in aparatorii credintei, dar vorbiti cum nici cei mai ordinari oameni nu o fac.
    Probabil din aceste motive veti ramane o minoritate, acele maxim 60 de persoane care protesteaza pe scarile Catedralei.

    Nu mai pretindeti ca vorbiti in numele Timisoarei.
    Nu mai murdariti timisorenii.
    Nu mai judecati ce nu e de competenta voastra.

    ReplyDelete
  4. Auzi Camelio, mars de pe blogu' asta!!! Fa-ti tu unul unde sa-ti slavesti amorezu'! Daca tot nu-ti place ce se scrie pe-aici. Oricum nu spui nimic. Si ti s-a mai atras atentia: pune mana pe-o carte de romana, ca esti tufa de Venetia la capitolu' asta (si se vede ca si la multe altele)!

    ReplyDelete
  5. Atunci de ce nu la Partos?
    Iar daca tu crezi ca doar popii trebuie sa se ocupe de treburile bisericii atunci esti departe de tot de ortodoxie!

    ReplyDelete
  6. PENTRU CAMELIA.
    refuz sa cred ca esti naiva. dar hai sa le laum pe rand,
    1) "De cand tot norodu are dreptul sa isi bage nasul in treburi care nu il privesc."
    1) RASPUNS: Ai auzit de Soma Theo sau de Corpus Christi, astfel spus, a auzit despre "Trupul lui Hristos", care, dupa Scripturi, este Biserica lui Hristos (Sf. Pavel = noi, oamenii, formand madularele iar Capul fiind Hristos). E adevarat, "eclesia" din greceste este tradus oarecum derutant in romaneste, prin "biserica", (care NU este constructia propriu-zisa), motiv pentru care trebuie sa adaugam ca este vorba despre "COMUNITATEA CREDINCIOSILOR". Cu alte cuvinte "NORODUL", atat de dispretuit de tine, nu este altceva decat "eclesia", adica este "comunitatea credinciosilor", adica BISERICA LUI HRISTOS. In germana, "ecclesia" este tradus mai acurat, mai aproape de sensul grecest, este "Gemeinde" (comunitatea).

    2) "Biserica are propriile moduri de functionare, bazate pe ascultare fata de mai mari. Ce vreti voi sa faceti exact fix-pix."
    2 R. daca ar fi asa - ma refer la ascultare - atunci iar trebui sa cenzuram Evangheliile si sa taiem episodul in care, Iisus, intrand in Templu - repet, in TEMPLU SLUJIT DE PREOTII VREMII, DE SADUCHEI - a rasturnat mesele schimbatorilor debani. Chiar crezi ca schimbatorii de bani isi faceau meseria la Templu FARA aprobarea preotilor, fara aprobarea Marelui Preot?

    3) "Cand auziti de Tismana, ar trebui sa va rasune in minte Sfantul Nicodim de la Tismana. Cel ce a venit pe meleagurile noastre spre intarirea ortodoxiei, cel ce a facut Vodita, Tismana. Sfantul e a trait in munti si s-a rugat pentru tot neamul romanesc."
    3)R Sa fim seriosi: Tismana nu are nimic de-a face cu banatului,. Aici il avem pe Sfantul nostru de la Partos, iar tinerea Sinodului Mitropolitan la Tismana, nu (sa zicem)la Partos, tradeaza o mentalitate de oltean plin de ifose si de dispret fata de banateni si ardeleni.
    3.1.R) Nu, Sf Nicodin, NU s-a rugat PENTRU NEAMUL ROMANESC, precum zici tu, pentru simplul fapt ca aceasta "constiinta de neam" (in acest caz, romanesc) este un fenomen istoric inexistent in Evul Mediu in intreaga Europa, un fenomen istoric aparut odata cu burghezia, cam dupa Iluminismul secolului al XVIII-lea. Am pus "Iluminismul secolului al XVIII-lea" fiindca acesta a avau o imensa importanta in istoria provinciilor romanesti care au apartinut Imperiului Habsburgic, banatul si ardealul.
    3.2.R) Nu oltenasii ne-au ridicat pe noi, cei din banat ori din ardeal, ci austriecii!

    Omagii respectuase, Camelia draga

    ReplyDelete
  7. ERRATA. "Soma Theou" nu "Soma Theo"

    ReplyDelete
  8. PENTRU CAMELIA> BIS
    Din dorinta de a ma face mai bine inteles, cred ca este de datoria mea sa mai adaug urmatorul lucru legat de inexistenta sentimentului neational (la noi si la altii).
    Daca sintagma "neamul romanesc" ar fi existat in perioada medievala, atunci nu s-ar fi luptat ca chiorii domnii Moldovei contra domnilor Tarii Romanesti si invers.

    ReplyDelete