Saturday, May 28, 2011

Nemulțumiri exprimate

Paisicizarea Timișoarei a stârnit și stârnește în continuare nemulțumiri. Despre acestea se știe și la forurile mai înalte, dar se pare că zidul făcut în jurul ighemonului cu sclavii săi depersonalizați din consiliul eparhial încă rezistă la presiunea opiniei publice!
Oricum, aceste evenimente demonstrează, pentru a câta oară, că pentru sistemul BOR omul contează din ce în ce mai puțin din punct de vedere spiritual, doar material este important, și asta probabil până când BOR va reuși să devină independentă financiar de oameni. Atunci s-a terminat!
Revenind, nemulțumirile ajung să fie și scrise, nu numai verbale și generează deja confuzie în rândul credincioșilor, asta în cel mai bun caz, dar de multe ori abandon în frecventarea slujbelor.
Vă prezentăm o astfel de dovadă, precizăm că nu este singulară, adusă la cunoștința IPS Nicolae, care deși a încercat să o rezolve nu a făcut decât să hrănească furia dementului. Și uite unde am ajuns!

18 comments:

  1. sa plece din banat fiara paisie veterinarul

    ReplyDelete
  2. de buna seama ca "doamna caligrafa" este un preot catedral, nu foarte curajos sa isi scrie si "numilii si prenumilii" cum ar spune parintele GASPAR, presedintele conistoriului pana amu, pe care fiind prea bland, l a indepartat domnu paisiecelrau!
    apreciem foarte cele scrise si suntem absolut convinsi ca a descris cele vazute si auzite.
    cat priveste icoanele de aur!,s a mai incercat si acum un an sa fie "palmate" dar au fost repuse la insistenta vladicului nicolae.
    acum, nu se stie unde sunt, probabil instrainate pe ceva coco!
    domnu banches,prostosul catedralei si administratorulin solidar cu el, ar trebui sa dea socoteala !
    asteptam vesti de la Parintele Mitropolit.
    poate nne adreseaza un cuvant pentru LUNI 30.05.2011 !
    CEVA SE VA INTAMPLA ORICUM:
    ORI MOARE MAGARU ORI CRAPA SAMSARUL .

    ReplyDelete
  3. greu de urnit II
    banatenii,in special timisorenii, sunt greu de urnit intr- o lupta, fie ea si dreapta.
    dar odata urniti, nimeni nu-i mai poate opri.
    nadajduim ca incet-incet au inteles din mass-media locala cum sta treaba la mitropolia banatului si cine este acest paisie UZURPATORUL.
    CREDEM CA VOM IZBANDI, IN UNITATE SI IUBIRE, SA DEVOALAM INTERESELE MESCHINE ALE MAFIEI PAISIACE SI SA-L DEZROBIM PE VLADICA NICOLAE.
    SI DE VA INGADUI DOMNUL SA-I RUSINEZE PE UZURPATORI-PAISIE SI CLICA SA- ATUNCI VOM REUSI.
    CREDINCIOSII SE DESTEAPTA PE ZI CE TRECE...

    ReplyDelete
  4. M-am distrat copios pe seama celor doua scanari pe care ni le-ati pus la dispozitie. O sa incerc sa lamuresc cateva din sub-puncte:
    1. Slujbele au fost prelungite doar in perioada Postului Mare, deoarece, in timpul Liturghiei a fost se citea Evaghelia referitoare la patimile Mantuitorului.
    2. Cele doua icoane, au fost luate pentru a fi curatate, la fel ca si in anii trecuti (pentru ca aceleasi doamne in varsta care vin la biserica, si despre care ziceti ca se plictisesc/obosesc pentru ca slujba dureaza mai mult, uita ca Biserica si Icoanele nu sunt loc de "aplicat" vopseaua de buze). Nu stiu cat dureaza un astfel de proces, sau in ce localitate sunt atelierele de curatatorie, insa vor reveni curand la locul lor. (Pentru curiozitatea persoanala a scriitorului, practica aceasta de trimitere la curatatorie a imbracaturii icoanelor de argint se efectueaza si in manastiri).
    3. Se incearca o uniformizare a slujbelor religioase, si de aceea se scot carti noi, in care se mai schimba cuvintele pe alocuri (recomand sa cititi Prohodul de acum multi ani si sa-l comparati cu cel cantat in zilele noastre sa vedeti ce diferenta este). Faptul ca multi preoti/credinciosi, nu vor sa se adapteze la nou, nu este vina nimanui.

    Sa mai continui? Probabil cu alta ocazie ;)

    ReplyDelete
  5. De ce trebuie sa te adaptezi la nou daca ceea ce ai este bun?
    Sa va dea Dumnezeu si voua sa ajungeti sa va adaptati la nou cat mai des! Sa vedeti ce super e!

    ReplyDelete
  6. sa mananci saorma (ca popa) in timpul liturhiei e de bine? asta adaptare la schimbari. si daca paisie le interzice are ceva cu ei ,nu?
    le e frica celor de la catedrala de schimbari pt ca acolo a fost scoala de corectie a lui vladica,acolo sunt raspopitii...regidivistii
    in legatura cu slujbele lungi...vladica le-a facut scurte pt ca nu suporta sa stea in biserica,iar acum se tin cum trebuie

    ReplyDelete
  7. care e problema ca citeste rugaciunile cu voce tare. Asa fac si duhovnici mari si o recomanda chiar. spre exemplu rafail noica. De ce sa fie suparati de frumusetea rugaciunilor anaforale? Nici in halul asta sa ajungem.Cum nu-i convine unei babaete care habar nu are de nimic face spume ca nu e cum vrea ea si cum au facut popii aia de la catedrala care habar nu au sa faca o slujba cap coada. In banat e la putere scurtatrea slujbei, laxismul religios. Totul e de fatada, din pacate nu stim sa intram in adanc. Nu ca ii tin partea paisiacului, ca are si el damblalae lui, dar nici unor astfel de babciuni sau poate popi ascunsi si frustrati. Asta e problema cea mai mare? Chiar nu mai stiti cum sa faceti scandal pentru tampenii? Suntem ridicoli ca ridicam astfel de probleme. De ce naiba nicun credinciso nu se sesizeasa ca la catedrala se fac cunuii in 15 minute si slujble sunt trunchiate. De buna randuial nu e nevoie, nu? Daca au inceput sa apara preoti tineri care vor sa faca slujbele asa cum e scris in randuiala bisericii ortodoxe nu e bine. Sa e intre bine in cap ca biserica nu o facem cum vrem noi banatenii, ci terbuie sa respectam randuielile Bisericii, nu ale catedralei si a unor semidocti care au pus randuiala proasta, randuiala cu care s-au obisnuit oamenii. E rau paisie, dar si noi suntem rai si ne meritam soarta. De ce nu urlati ca nu se fac slujbele corect? faceti scandal pentru dreptate, nu pentru mofturile voastre, necredinciosilor si necunoscatorilor itre ale teologiei. Uitati-va cum ce vecernii si ce utrenii trunchiate se fac aici. Nu e vorba d randuiala manastireasca in oras, ci de slujbele facute asa dupa cum am invatat la tipic si la liturgica, dupa catavasier si octoih si minei, nu dupa antologhionul asta blestemat care scurteaza slujbele. Sa vina un mitropolit care sa puna randuiala ca Nicolae i-a lasat pe toti sa faca cum au vrut, cat mai scurt si cat mai putin. Ma mir ca nu ne-a trecut la catolici, dar inca mai e timp ca doar aia au si scaune si poate e mai comod. Doar nu cautati rugaciunea, ci comfortul vostru psihicologic la slujbe. Deci veniti cu lucruri si probleme adevarate, nu fiti infantili. Chiar nu vedeti ca avem nevoie de un alt mitropolit care sa ne puna pe o directie ortodoxa si sa faca pace. De ce u cereti sinodului alt mitropolit, asa se va putea scapa si de paisie mai repede. In situatia asta de acum, el isi va face relatii mai multe fiind conducator deplin si va avea sanse mai mari la mostenirea banatului. Si atunci o sa fim in plutitori in mlastina rautatii. Fiti intelepti si aparati Randuiala Bisericii, nu interesele voastre.

    ReplyDelete
  8. Si-au data si oamenii seama si ar trebui si mitropolitul sa-si dea seama ca nu il iubeste nimeni. A trait singur, inconjurat de clica pe care a creat-o si care conduce si astazi. L-au tradat, credinciosii care nu l-au simtit aproape niciodata au ramas departe si acum de el. Doar o manan de babe nostalgice au enit sa strige in van pentru un om care u a data doi bani pentru credinciosii sai. A luptat pentru propria imagine si pentru interesul sau. Cand sute de preoti mureau in puscariile comuniste, El isi trada colegii si prietenii, urcand pe treptele ierarhice. Acum, sleit de puteri se stinge, infrant de propriul orgoliu de a conduce fara sa o mai poata face. Fiindca apusul se apropie iar trecutul se razbuna acum. Vasile Lazarescu a murit, dar roata se invarte totusi, sfartecand acum si batranetea unui om imbatranit in iluzii si rautati, in diplomatie si perfiditate. Nu ne-a iubit si nu stata in iubire fata de turma sa, de aceea iubire a iesit de la el si acum isi bea lacrimile singur. Asa si-a asternut el viata.

    ReplyDelete
  9. Si-au dat drumu' talibanii!
    Alahu akbar

    ReplyDelete
  10. FRATILOR, PREA SFINTIA SA PAISIE NU VA FI NICIODATA MITROPOLIT!!! I-AU SPUS-O PERSONAL ATAT ARHIMANDRITUL PARAIAN, DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA, CAT SI UN PREOT DIN TIMISOARA, CARE S-A MUTAT SI EL LA DOMNUL SI CARE AVEA HARUL VEDERII INAINTE. PREA SFINTIA SA STIE FOARTE BINE LUCRUL ASTA, SI DE ASTA UMBLA RACNIND CAUTAND PE CINE SA RASTOARNE SI SA-SI PUNA SAMAVOLNICII IN LOCURI CHEIE PT CA VREA PUTEREA CU ORICE PRET, CHIAR SI DE PE UN LOC MAI JOS DECAT ACELA DE MITROPOLIT! CA SA FIM SINCERI SI DACA NE UITAM BINE, EPISCOPUL NOSTRU E DE TOT RIDICOLUL SI DE TOT PLANSUL! FUGE DE DESTIN SI DA TOCMAI DE EL!

    DACA CITESTI, PREA SFINTITE, CELE CE AM SCRIS, IMPLINIREA SI MANTUIREA-TI SUNT PUSE DE-O PARTE SI TE ASTEAPTA, DAR URMAND DUMNEATA ALTA CALE! DE CAND ESTE SI DE CAND SUNTEM, PE DUMNEZEU NU L-A PACALIT NIMENI NICIODATA! SI NICI NU SE VA INTAMPLA!

    ReplyDelete
  11. http://www.timisoara.ro/cultura/religie-a-etnie/2822-o-zi-trista

    ReplyDelete
  12. http://www.ziuadevest.ro/eveniment/20260-banatul-ii-vrea-mitropolitul-inapoi-.html

    Banatul îşi vrea mitropolitul înapoi!

    Mai multe personalităţi din vestul ţării au comentat situaţia mitropolitului Banatului, Înalt Prea Sfinţitul Nicolae Corneanu
    Decizia Sfântului Sinod de a-l decădea din drepturile administrative pe Înalt Prea Sfinţitul Nicolae, mitropolitul Banatului, a stârnit valuri de reacţii la Timişoara. Pe 20 mai, Sfântul Sinod a luat o decizie fără precedent şi i-a retras dreptul de semnătură mitropolitului Banatului. S-a invocat un presupus blocaj administrativ şi lipsa mitropolitului la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod.

    În timp ce un grup de iniţiativă pentru susţinerea lui Corneanu a adunat deja câteva mii de semnături şi speră să schimbe hotărârea celui mai înalt for din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, zeci de personalităţi din Banat îşi vor mitropolitul înapoi. Luni, între orele 17.30-19.00, în faţa Catedralei Mitropolitane din Timişoara are loc primul miting legal de susţinerea al mitropolitului. Organizatorii se aşteaptă ca cel puţin o mie de oameni să iasă în stradă pentru Corneanu. Credincioşii sunt la a treia întâlnire în faţa Catedralei din Timişoara, dar pentru prima oară vor fi supravegheaţi oficial de Poliţia Locală şi Jandarmerie. Grupul de iniţiativă care doreşte ca Sfântul Sinod să-şi schimbe decizia ce-l vizează pe Mitropolitul Corneanu a adunat deja câteva mii de semnături. Acestea vor fi transmise împreună cu o scrisoare oficială către Patriarhia Română, luni, imediat după protestul de la Timişoara. Vă prezentăm şi reacţiile unor personalităţi din Timişoara, în ceea ce priveşte situaţia mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu.


    Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara
    „Un mitropolit în funcţie trebuie să aibă toate prerogativele până la finele vieţii. Aceste prerogative sunt pe viaţă şi cutuma trebuie respectată. Cred că raţiunea ar trebui să învingă chiar şi la acest nivel. Sfântul Sinod trebuie să-i redea dreptul de semnătură, eu din câte ştiu, Înalt Prea Sfinţitul Nicolae este perfect sănătos din punctul de vedere al capacităţilor de exerciţiu mintal”.

    Ilare Bordeaşu, liderul Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar pe zona de vest
    „Este una dintre marile greşeli ale patriarhului. Mitropolitul Nicolae este un simbol pentru Timişoara şi Banat nu numai ca Înalt Prea Sfinţit, ci în primul rând ca un om cu suflet mare, care întotdeauna i-a ajutat pe oameni şi le-a luminat sufletele. Patriarhia duce o politică ce nu are ce căuta în sistemul creştin. Gestul Sfântului Sinod i-a jignit pe toţi credincioşii timişoreni. Mitropolitul trebuie repus în drepturi. Este un simbol de educaţie şi credinţă”

    ReplyDelete
  13. Prof. univ. dr. Radu Străin, unul dintre fondatorii PNŢCD
    „Înalt Prea Sfinţia Sa reprezintă un simbol pentru toţi credincioşii ortodocşi români şi sârbi. Este cea mai înaltă autoritate morală şi spirituală în Banatul istoric. Orice atingere a sa reprezintă o ofensă adusă condiţiei noastre de mireni. Sper ca această decizie abuzivă să fie îndreptată cât mai curând posibil”.

    Dr. Lia Comşulea, o cunoştinţă de 50 de ani a mitropolitului
    „Îmi pare nespus de rău de ce s-a întâmplat la Sfântul Sinod. Îl cunosc pe Înalt Prea Sfinţitul din 1952. Tatăl meu, preotul Constantin Comşulea, a fost consilier eparhial în Mitropolia Banatului între 1966 şi 1979 şi era un apropiat al mitropolitului. Înalt Prea Sfinţitul este o persoană extrem de cunoscută nu numai în mediul teologic creştin, dar şi printre alte confesiuni. Sper ca această hotărâre să fie una cu caracter temporar şi să fie anulată cât mai rapid. Ne este deja dor de binecuvântarea şi de glasul mitropolitului. Este păcat că un om de o cultură şi o credinţă supraomenească ajuns la o vârstă venerabilă să fie supus unei astfel de suferinţe. Era atât de modest încât când era mitropolit, în loc să intre cu pompă pe uşa din faţă a Catedralei şi să asculte osanale, prefera întotdeauna să intre pe la administraţie”.

    Viorica Bălteanu, prof. univ. dr. La Universitatea de Vest Timişoara
    „De 87 de ani, Mitropolitul Banatului nu şi-a pierdut nicio clipă dreapta judecată, iar suferinţele fizice din ultimele luni, prin puterea Domnului, au dispărut aproape total. Uneltitorii l-au dezinformat, sistematic, au fost lansate zvonuri toxice, a fost dezinformată Patriarhia, au fost făcute nereguli de tot felul, iar abaterile canonice săvârşite de episcopul vicar Paisie Lugojanul sunt de veche dată şi cunoscute, ele provoacă revoltă, îngrijorare credincioşilor, nu numai tuturor clericilor adevăraţi. În mod bizar, acestea se pare că sunt tolerate de către membrii Consiliului eparhial. Nădejdea noastră este în dreapta cumpănire a Preafericitului Patriarh Daniel şi a celorlalţi ierarhi din fruntea Bisericii Ortodoxe Române”.

    Marin Popescu, inspector şcolar general de Timiş
    „Aceste decizii, cred eu, ar trebui luate în mod transparent, nu trebuie să existe interpretări. Nu cunosc în amănunt problema, dar l-am întâlnit de mai multe ori pe mitropolitul Corneanu. Este un om deosebit din toate punctele de vedere. L-am cunoscut şi în plan profesional, când am discutat dezvoltarea secţiei de teologie de la Pedagogic. Am avut o discuţie sănătoasă. Am rămas mirat de ce s-a întâmplat, mitopolitul era, acum un an, când am vorbit cu el, un om de a cărui luciditate nu te puteai îndoi”.

    ReplyDelete
  14. Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin
    „Din punct de vedere al canoanelor bisericeşti, Sfântul Sinod este organul suveran. Cred că această situaţie trebuie rezolvată amiabil şi rezonabil pentru toţi. Este greu de apreciat din exterior, nu ştim exact care este situaţia. Sper ca viaţa Înalt Prea Sfinţitului Nicolae Corneanu să fie cât mai lungă, este un om unic, dar eu nu vreau şi nu pot să mă hazardez şi să dau verdicte în rânduielile bisericeşti”.

    Corneliu Murgu, directorul Operei Naţionale din Timişoara
    „Nu este corect ce s-a întâmplat. Înalt Prea Sfinţitul este încă în viaţă şi ştiu sigur că este în toate facultăţile mintale. Chiar nu văd nicio justificare a deciziei luate de Sfântul Sinod. Sunt treburile Bisericii Ortodoxe Române, dar mie mi se pare că s-a procedat incorect”.

    Alexandru Moisuc, rector USAMVB
    „E trist că s-a putut întâmpla aşa ceva. Înalt Prea Sfinţitul este un om de o înaltă ţinută, mi se pare absolut ireal, este de neimaginat că s-a putut ajunge până aici”.

    Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii din Timişoara
    „Am vorbit la telefon chiar în urmă cu câteva zile cu Înalt Prea Sfinţitul. Este în regulă din toate punctele de vedere, în special din punct de vedere al intelectului. Nu înţeleg această decizie absolut deloc. Voi semna scrisoarea care pleacă către Patriarhie şi cere repunerea în drepturi a mitropolitului. Indiferent de decizie şi motivare, hotărârea Sfântului Sinod nu mi se pare corectă”.

    Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş
    „Regret că s-a ajuns la o astfel de situaţie pe care nu o înţeleg, nefiind implicat direct. Am o stimă deosebită faţă de mitropolitul Nicolae Corneanu. Efectiv regret…”.

    Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, preşedinte PNL Timiş
    „Sunt semnatar al acelui document de susţinere a mitropolitului şi consider că este un gest abuziv, în orice caz un gest total nepotrivit la adresa Înalt Prea Sfinţiei Sale, o personalitate dintre cele mai mari şi apreciate pe care le-a avut şi le are Biserica Ortodoxă Română”.

    ReplyDelete
  15. Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei
    „Am aflat cu regret şi surprindere de decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la retragerea atribuţiilor chiriarhale administrative ale Înalt Prea Sfinţiei Sale Nicolae, Mitropolitul Banatului.În calitate de creştin-ortodox şi de primar al Timişoarei, de fost membru al Adunării Eparhiale şi al Adunării Naţionale a Bisericii Ortodoxe Române, regret această măsură care vizează o personalitate binecunoscută a Bisericii Ortodoxe Române.Îmi exprim speranţa că această hotărâre este într-adevăr una cu caracter doar temporar. Am convingerea că prezenţa în continuare a Înalt Prea Sfinţiei Sale Nicolae în fruntea Mitropoliei Banatului, ajutat de Adunarea Eparhială, este în folosul credincioşilor creştin-ortodocşi din Banat”.

    Viorel Coifan, consilierul judeţean, vicepreşedinte PNL Timiş
    „Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române m-a uimit şi m-a întristat în acelaşi timp. Retragerea dreptului de semnătură – procedură administrativă utilizată în situaţii care ating zona penalului – este o măsură nemeritată şi în acelaşi timp prost gestionată. Este o măsură nemeritată pentru că nu s-au invocat nici un fel de argumente care să o justifice, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit fiind un om deasupra oricăror suspiciuni şi în acelaşi timp, aşa cum a dovedit-o şi în ultimele zile, în deplinătatea facultăţilor sale mintale. În acelaşi timp măsura este prost gestionată pentru că Mitropolia Banatului nu este o instituţie oarecare în care sancţionezi un funcţionar eludând elementare norme de conduită. Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Nicolae reprezintă un reper moral pentru o zdrobitoare majoritate a creştinilor care cred că biserica reprezintă mai mult decât o instituţie. Ce să-i reproşăm Înalt Prea Sfinţitului? Că fără să fie obligat de nimeni a avut tăria pe care alţii nu au avut-o să recunoască că a fost obligat să colaboreze cu securitatea? Că a dovedit un superior spirit ecumenic cu adevărat creştin atunci când s-a închinat într-o biserică greco-catolică sau că dovedeşte un ataşament nedisimulat faţă de MS Regele Mihai? Eu, ca şi creştin-ortodox, ca şi un om ce port un deosebit respect Înalt Prea Sfinţitului, consider că din păcate raţiuni mult mai obscure şi foarte departe de cele sfinte stau în spatele acestei acţiuni. Mă rog Bunului Dumnezeu să-i dea Înalt Prea Sfinţitului sănătate şi putere de a trece şi de această Golgotă”.

    Teodor Raţiu - preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR) cu sediul în Timişoara
    „Decizia Sfântului Sinod trebuia să ţină cont şi de poziţia enoriaşilor. Faptul că nu au fost consultaţi enoriaşii Mitropoliei Banatului mi se pare a fi un abuz. ÎPSS Nicolae, mitropolitul Banatului, are susţinerea cetăţenilor din zona de vest. OADOR îl sprijină pe ÎPSS Nicolae şi este alături de Înalt Preasfiinţa Sa în această grea încercare, împreună cu timişorenii. Dacă facem un paralelism între ortodocşi şi catolici, să ne amintim că enoriaşii catolici şi-au susţinut Papa până la ultima suflare. Aşa trebuie să facem şi noi – să fim alături de mitropolitul Nicolae, până în ultima clipă”.

    ReplyDelete
  16. Prof. univ. dr. Dan V. Poenaru, prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara
    „Eu am o relaţie foarte bună cu ÎPSS Nicolae şi îl cunosc bine. E la o vârstă înaintată, dar eu nu am observat să aibă probleme de activitate fizică sau intelectuală. E o persoană foarte prezentă şi lucidă şi are un simţ al umorului, care îl caracterizează. Poate că unele afecţiuni îl împiedică să facă deplasări mai lungi, dar nu are alte probleme. Am fost şi eu surprins când am aflat că i s-a luat dreptul la semnătură. De această decizie este responsabil Patriarhul României, în primul rând. Fără decizia patriarhului, această hotărâre nu ar fi fost luată, cu siguranţă”.

    Petru Ilieşu, scriitor
    „Sunt tot felul de lupte interne, cine să-i mai înţeleagă. Numai ei ştiu cum se organizează şi ce grade au. Cred că nu au de-a face cu credinţa, luptele acestea. Atât timp cât Biserica a devenit o instituţie birocratică, credinţa a picat pe locul doi, iar frământările pentru posturi nu sunt în regulă”.

    Comisar-şef Doinel Malcoci, şeful Sindicatului Poliţiştilor Timiş
    „Acolo sunt lupte interne, iar cineva, din eşalonul inferior, încearcă să-i ia locul acestui om deosebit care este ÎPSS Nicolae. De aceea cred că există unele persoane cu haine preoţeşti care nu au caracter. Atunci, apare un paradox: să încerci să îl slujeşti pe Dumnezeu şi să faci lucruri necurate, în acelaşi timp. Sunt fapte care până la urmă trebuie plătite. Îl ştiu pe acel individ din eşalon inferior, nu îi zic preot, care a mai încercat să facă şi alte minuni, cu alţi călugări, să-i mute de pe funcţii. Exemplu este Partoşul. E un călugăr extraordinar acolo, iar acel individ a vrut să îl mute pe călugăr la Mănăstirea Săraca. Sunt persoane care nu merită să se afle sub haina preoţească. Eu şi Sindicatul Poliţiştilor Timiş îl susţinem pe ÎPSS Nicoale. Înalt Preasfinţia Sa a ştiut să-i ţină pe bănăţeni alături de Biserică, iar Biserica, alături de oameni. Eu îl cunosc şi am avut de-a face cu acest om minunat care este ÎPSS Nicolae, mitropolitul Banatului, şi nu merită dat de-o parte de către neaveniţi”.

    ReplyDelete
  17. Virgil Hosu, preşedintele organizaţiei de revoluţionari ALTAR Timişoara
    „Organizaţia de revoluţionari ALTAR Timişoara a defăşurat mai multe proiecte de succes la nivel naţional cu Mitropolia Banatului. Revoluţionarii sunt într-o relaţie specială cu ÎPSS Nicolae, mitropolitul Banatului, şi cu Biserica Ortodoxă Română. Probabil sunt chestiuni interne, dar nu mi se pare normală situaţia aceasta conflictuală care s-a declanşat în cadrul mitropoliei. Din punctul nostru de vedere, mitropolitul Nicolae este o personalitate deschisă, activă şi foarte importantă a Timişoarei şi trebuie să-i arătăm respect. Noi, revoluţionarii din Timişoara, îl susţinem pe ÎPSS Nicolae”.

    Silvia Petre, vicepreşeditele Uniunii Generale a Pensionarilor Timiş
    „Noi, pensionarii din Timişoara, suntem împotriva deciziei de a-i fi luat dreptul de semnătură ÎPSS Nicolae, mitropolitul Banatului. Nu vedem motivată această decizie. Noi am avut mai multe întâlniri cu mitropolitul şi îl cunoaştem bine. E un om deschis, foarte înţelegător şi bun sfătuitor. Substratul deciziei nu l-am înţeles. Unul spune într-un fel, altul în alt fel. Luni, după amiază, pensionarii din Timişoara vor participa la mitingul de susţinere a ÎPSS Nicolae, în faţa Catedrelei Mitropolitane. Vrem să participăm la eveniment şi dorim un răspuns exact în legătură cu situaţia mitropolitului”.

    Radu Nicosevici, preşedintele Academiei de Advocacy Timişoara
    „ÎPSS Nicolae e o personalitate importantă, un om sfânt, am o consideraţie deosebită pentru persoana sa, inclusiv pentru curajul de a fi recunoscut nişte lucruri, după 1989. În acest caz, cred că e conflictul dintre Timişoara, care a fost şi e, întotdeauna, mai deschisă, şi Bucureşti. Biserica Ortodoxă face uneori nişte greşeli fatale, din acest punct de vedere. Fiindcă e vorba de ÎPSS Nicolae, cred că este o mare greşeală că i s-a luat dreptul de semnătură”.

    Prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România
    „ÎPSS Nicolae, mitropolitul Banatului, este o personalitate foarte importantă pentru cultura şi spiritualitatea românească. Mitropolitul Nicolae a fost întotdeauna alături de scriitorii şi oamenii de cultură din Banat, sperăm să rămân alături de noi şi să se revină asupra deciziei de ridicare a dreptului de semnătură”.

    ReplyDelete
  18. Au apărut ICOANELE!!!!

    ReplyDelete