Wednesday, April 6, 2011

Și totuși există...

Am optat pentru un astfel de titlu, încercând să fim un pic interesanți.
De fapt, am fi vrut să scriem un titlu mai lung, dar regula profesională ne-a indemnat să scurtăm în așa fel încât să atragem atenția dumneavoastră și poate, în felul acesta să învețe și cei de la publicația Arhiepiscopiei Timișoarei un pic de conduită profesionistă în ale jurnalismului.
Titlul, dacă ar fi să lucrăm în redacția instituției mai sus pomenite ar suna cam așa:
Activitatea Consistoriului Eparhial, o rodnică slujire în folosul bisericii dreptmăritoare - observați că limbajul de lemn nu dispare, dimpotrivă, acolo unde găsește teren fertil se dezvoltă în tihnă, crește și spurcă ideea de minimă inteligență și decență.
Dar pentru că acest articol nu își propune să fie un pamflet la adresa magistralei conduceri autoproclamate a Arhiepiscopiei Timișoarei, să revenim la tema propusă, aceea de a arăta că în criticile aduse găsim și echilibrul necesar pentru a fi considerați serioși în expunerea opiniei publice în ceea ce privește MBT.
Așadar, am vrut ca titlul să arate așa:
"Și totuși există Oameni care se gândesc la colegii lor mai puțin fericiți".
Ne referim, da, ați ghicit, la completul Tribunalului Bisericesc al Arhiepiscopiei Timișoarei, care printr-un miracol a scăpat, deocamdată, de "Atingerea răului". Și anume, majoritatea cauzelor judecate de acesta au fost favorabile intimaților, care au scăpat ieftin față de ceea ce li se punea în cârcă de către stăpânirea autoproclamată, spre deliciul IPS Nicolae.
Nu aș vrea să detaliez cu exemple multe, doar unul elocvent, prezent în media timișoreană, acela al preotului Iulian Matiș - Cernăteaz, care a scăpat ca prin urechile acului de o depunere, tocmai datorită acestor Oameni, care au avut totuși curajul să înfrunte recomandările autoproclamaților și să împace și CAPRELE (sic!) și varza!


Interesant este faptul că vechiul Tribunal Bisericesc a fost schimbat, tocmai pentru că nu a reușit întotdeuna a executa întocmai - și cu toate astea era mult mai obedient decât actualul complet de judecată - prețioasele indicății ale autoproclamaților, rămânând antologică apariția misterioasă, cometică, dar totuși meteorică ca președinte de complet a preotului Iulian Cosma, fost profesor al lui SAURON, scuzați Paisie Lugojanu, pe atunci un pârlit de student Ion Gheorghe.
Ne punem fireasca întrebare, dacă nu cumva scandalul de la Fabric conține ițe ce se leagă și de acest aspect.
Rămâne de văzut cât va rezista actualul Tribunal la presiunile exercitate de autoproclamați.
Noi le urăm toate cele bune, și să continue să judece cu dreptate, dar în primul rând creștinește!

1 comment:

  1. Parintele Iulian Cosma este un modelde intelepciune stoica! Studentul sau, iminentul episcop, de care Banatul se poare ca nu va scapa prea curand, implineste porunca scripturii:"NU POATE FI MAI MARE UCENICUL DECAT MAGISTRUL"! Ucenicul din vitel a ajuns BOU si cum PS PAISIE are preocupari Veterinaro-Zootehnice actioneaza in consecinta!

    ReplyDelete