Saturday, April 2, 2011

Micul Inchizitor

Citind presa locală, nu am putut să nu remarc că în ultima vreme Arhiepiscopia Timișoarei este în centrul atenției, însă nu cu cele bune cum ar fi normal, ci cu cele rele - prin reprezentanții ei autoproclamați - PS Paisie Ion - Lugojanu, pr. vc. adm. Ionel Popescu, prot. Mircea Silaghi. Și totul datorită încăpățânării trioului pomenit în a călca porunca a zecea a lui Dumnezeu (cel puțin porunca a zecea) și anume, în caz că citesc să-și aducă aminte,
Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.
Da, ați ghicit!
Poftesc la truda și munca credincioșilor din Fabric.
Mulțumesc pe această cale celor din Fabric, că au dat pe față gândul ascuns al autoproclamaților conducători ai Arhiepiscopiei, de a delapida bunurile bisericii în folosul propriu. Fabricul nu e singular, dar este cel care a avut curajul să-și strige durerea!
Trecând însă peste firul scandalului, pe care îl vom prezenta pe larg în articolele ce vor urma - pentru a nu fi date uitării în oceanul mușamalizării BOR, expertă de altfel în astfel de acțiuni - vreau totuși să nu trecem cu vederea un aspect de-a dreptul incredibil în ceea ce privește mentalitatea de ev mediu a BOR, și anume, neacademic, BĂGATUL PUMNULUI ÎN GURĂ!
Ziua de Vest atrage atenția asupra acestui fapt, vedem aici


http://ziuadevest.ro/eveniment/18625-consiliul-eparhial--stan-de-piatr-in-faa-dorinei-a-peste-200-de-credincioi-.html

De aici și ideea titlului, bineînțeles o ironie fină pentru cei care au mai citit câte ceva la viața lor.
Dar, ca să înțeleagă și iubitul nostru părinte episcop vicar paisie ion lugojanu, din nou o ironie ortografică, fac trimitere la Братья Карамазовы.
Dar pentru că titlul de Mare Inchizitor a fost adejudecat de marele scriitor, așa cum noi nu ne putem compara cu el în scriitura calamburicească, cu siguranță nici iubitul nostru părinte episcop vicar nu poate concura la statura personajului amintit. Este însă o palidă umbră a personajului într-o poveste tristă despre biserica creștină!

No comments:

Post a Comment