Monday, October 8, 2012

Acolo sunt banii dumneavoastră...

Cea mai controversată figură religioasă de după Revoluția din Decembrie 89 este cu siguranță PS Paisie Lugojeanul!


BOR se poate în sfârșit lăuda cu acest personaj de cancan care rivalizează cu eroii din poveștile lui Boccaccio. Nu știm precis cum s-a ajuns aici, dar, cu siguranță, unele aspecte ale biografiei penalului episcop vicar al Timișoarei au contribuit din plin.
Mai așezăm în pagină câteva umbre din tabloul biografiei sale pentru a ne dumirii și mai mult de ce s-a ajuns aici.
Încă de la poposirea pe aceste meleaguri, PS Paisie s-a pus pe căpătuială, astfel, a făcut tot posibilul să se înconjoare de indivizi potentați, dar dubioși. Ultima achiziție d-l Mălăieșteanu unul din baronii transpartinici ai Timișului. Poate de la dânsul a învățat nea Ion Gheorghe să-și întemeieze o fermă boierească la Argeș, cu 100 ha de pământ, și câteva sute de oi (atitudine, de altfel, foarte răspândită printre săracii României, care au ajuns la funcții înalte - foamea ființială izbucnește la suprafață întocmai ca lava vulcanului, împroșcând fără discernământ pe toată lumea).
Poate tot de la astfel de personagii a învățat pușcăriabilul că e normal să nu-ți plătești lucrătorii și datoriile, pentru că altfel nu se explică de ce nu și-a onorat polițele ce le avea de plătit meșterilor care i-au construit casa de la fermă.
Și probabil tot de la mafioții cu care s-a înconjurat s-a obișnuit să ceară taxă de protecție, de data asta de la mănăstirile din subordine! Ultimul eroism l-a făcut cu mănăstirea de la Timișeni de unde a plecat, fără să lase vreun act justificativ, cu un miliard jumate de lei vechi, lăsându-le pe maici, cum se spune, în curul gol!
Probabil să plătească lucrările de la ferma din Argeș, sau?
Nu în ultimul rând, schizofrenia episcopului vicar al Timișoarei își poate justifica începuturile în faptul că, se pare că tatăl său nu a murit de cauze naturale, ci, și-a găsit sfârșitul în condiții misterioase, gurile rele spun că ar fi fost omorât de careva, astfel că, șocat de eveniment, PS Paisie identifică în toți cei de lângă el posibili ucigași de care trebuie să te ferești și să-i dai pe mâna poliției!
De aici și drama individului, săracul, care nu-și mai găsește liniștea nicăieri, probabil nici în locurile unde personal specializat se ocupă de astfel de probleme.
Așadar, ne mai mirăm de ce se poate întâmpla, dacă pui în fruntea unei instituții astfel de oameni?
Sau ne mirăm că, disparițiile misterioase de bani din visteria bisericii ar putea fi regăsiți miraculos în anumite locuri, adevărate paradisuri de liniște psihică doar pentru unii?
Nu ne rămâne decât să ne întrebăm, retoric doar, oare, acolo sunt banii dumneavoastră?!

13 comments:

  1. Eu zic sa va uitati la ce are eparhia Moldovei in posesie si dupa mai vedem ce puteti zice!

    Alte minciuni ale unei femei care nu are despre ce scrie!

    ReplyDelete
  2. videonews.antena3.ro/video/romania/preotii-din-curtea-de-arges-isi-spun-rugaciunile-dupa-telefoane-smartphone.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Te rog sa spui ce anume ti se pare de ras, in afara de goana dupa stiri asa-zis, senzaţionale? De ce sa nu se promoveze si biserica prin mijloace moderne? Toti acuza biserica pentru ca nu se modernizeaza, dar cand apare ceva ce nu e ca acum 100 de ani, apar infometatii dupa stiri si posteaza pe net sau la tv. Si CE LEGATURA ARE CHESTIA ASTA CU PAISIE SI CEEA CE FACE EL?
      Postezi doar ca sa te afli in treaba?

      Delete
  3. O parere umila,si,nu e de ras,e de plans:DESACRALIZARE.
    Sau e un cuvant prea greu de inteles pentru creieras?

    Intre modernism si TRADITIONALISM trebuie sa existe o armonie si nu o discrepanta.
    Una e ca un tanar sa ingenunchieze,sa deschida cu smerenie,o carte de rugacini,un acatistier (SA EXISTE O ANUMITA PREGATIRE SUFLETEASCA) si alta e sa dea un CLIC!
    SA NE PASTRAM CU SFINTENIE SI BUN SIMT VALORILE,TRADITIILE.

    Prietenul matale NU E BURICUL PAMANTULUI,dar daca l-ai pomenit...
    CUTIA MILEI ar putea fi goala daca se cumpara in masa SMARTPHON-uri,deci... COLAPS FINANCIAR "pantru precin"!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pentru creierul lipsit de circumvolutiuni,pentru ingustimea gandirii,lipsa logicii si a argumentatiei,chiar si un clic E PREA MULT!

      PS:BISERICA e milenara,a avut,are si va avea TRUDITORI VREDNICI stiuti si nestiuti(chiar aici aproape,pe pamant banatean si-i respectam),dar "PRECINU" matale nu-i printre ei - o spun FAPTELE lui.

      Delete
    2. Mai fratilor internauti, observ ca sunteti pusi pe mistocareala. Daca tot e sa discutam serios,ce ar trebui sa faca biserica pentru ca "Intre modernism si TRADITIONALISM sa existe o armonie si nu o discrepanta."???? Ca va dati numai cu parerea dar observ canu stiti cu ce se mananca asta. Deci, ce ai face tu iubite anonim, ca Biserica Ortodoxa sa se modernizeze dar sa ramana in acelasi timp si traditionalista? Si te rog sa-mi spui clar, ca sa stiu ce sa cer preotului meu: sa fie un dezghetat sau un incuiat la minte!

      Delete
  4. E bine ca ati postat poza talharului Banatului,acolo sunt bani nostri ,in buzunarele lui largi si ale neamurile lui croncanitoare oltenesti.Nu a avut mitropolia Banatului o asemenea jigodie de culoarea huilei si narcisista,lacoma,perfida,ticaloasa si avara dupa bani,ca figura lui Paisie - Piazarea. Duca-se cu noru dincolo de oltenia sau daca nu sa il duca cei de la ANI pt fraude europene. Jigodia asta batjocoreste tot ce este sfant in mitropolia Banatului si singurul loc unde ar trebui sa i se pupe mana este intre detinuti.Asa sa ii ajute Dumnezeu

    ReplyDelete
  5. Între nou şi vechi nu există discrepanţe. Noul întregeşte vechiul, îl legitimează, îl sublimează. Tăbliţele de argilă, papirusul şi pergamentul au fost, mult timp, un important suport de scris. Din secolul al II-lea e. n. (104-105), ele au fost, însă, eclipsate de hârtiei. Acelaşi destin l-a avut cartea din papirus.
    Realizată sub forma unui sul, alcătuit din foi lipite, cartea din papirus se rula şi derula orizontal, de unde şi dificultatea consultării unui astfel de text. Acelaşi secol (al II-lea, e. n.) avea să revoluţioneze fundamental suportul scriiturii. Cartea rulou a fost înlocuită de codex, un fel de caiet, alcătuit din foi pliate. În noua forma, mai mică şi mai uşor de mânuit, cartea putea fi transportată şi întrebuinţată cu uşurinţă de utilizatori.
    Conservatorii epocii au criticat evenimentul. L-au considerat un gest profanator (desacralizant), un atentat la adresa tradiţiei. Contestaţiile, însă, au sucombat, iar cartea, în noua variantă, a triumfat. La fel stau lucrurile cu telefoanele moderne şi cu tabletele. Sunt instrumente care stochează cantităţi apreciabile de informaţii şi sunt uşor de utilizat.
    Textele filocalice şi cele orantice de pe smartphone nu relativizează sacrul. Dimpotrivă, îi confirmă prezenţa şi substanţa minunată. Arată emergenţa sfinţeniei, caracterul participativ al acesteia la existenţa noastră.
    Persoana care accesează un document hieratic, sau se loghează la un siteu cu o astfel de tematică, ştie pe ce tărâm păşeşte. Conştientizează condiţionările impuse pelerinului, călătorului fascinat de Inefabil, şi se antrenează ca atare – fizic şi psihic. Deci, e ineptă povestea despre deschiderea ocultă a cărţii cu rugăciuni. Ea camuflează o conştiinţă încremenită în forme fără fond, o minte fermecată de unduirile lascive ale nonraţionalului.
    Sacralitatea, să fie bine ştiut, nu este apanajul cărţii, ci a sufletului. Cartea e vehiculul, spiritul – cârmaciul, aşa că folosiţi, fără spaime, în conversaţiile cu Cel de sus, telefoanele moderne şi tabletele. Mutaţia e capitală pentru istoria scrisului, a cărţii şi a spiritului!
    Hipocrates

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sfarsit un argument de la hipocrates care are sens! asta a fost OK.

      Delete
    2. Hipocrates, chiar daca ai folosit un limbaj voit sofisticat si ai vrut sa ne pui in dificultate, sa stii ca suntem si noi cititi si am inteles ca esti de acord cu folosirea tuturor gadget-urilor moderne, atata vreme cat iti ofera informatia pe care tu trebuie sa o discerni si sa vezi daca iti face bine sau rau sufletului. Domnule, pentru parerea asta, imi ridic palaria. Celelalte comentarii contrare acestui fel de modernizare sunt scrise de fundamentalisti sau de prosti. Si unii si altii nu fac nici un bine unei institutii ce trebuie sa fie si sa ramna VIE! Te felicit Domnule!

      Delete
  6. Parohia Ortodox` Rom‰n` Timi[oara Rona] vinde prin licita]ie public`
    teren intravilan de 684 mp situat \n str. Tacit nr. 15 Timi[oara, jude]ul
    Timi[, cu pre]ul de pornire 90 euro mp.
    Licita]ia va avea loc la Biserica din str. Taborului nr. 20 Timi[oara,
    jude]ul Timi[ \n data de 12 octombrie 2012, ora 18.
    Tel. 0747/126849, 0722/535247. (2622)
    anunt din renasterea banateana din 9 oct.2012
    ps>grabiti-va ca altfel pitzifelnicul de diacon mircia, isi adjudeca terenul...
    oare, si-a dat acordul si paiSIE!
    din suma de 60.000 euro cota parte a lui paiSIE, ESTE...

    ReplyDelete
  7. http://www.ziuadevest.ro/actualitate/34003-procurorii-in-capul-lui-paisie.html

    http://www.debanat.ro/2012/10/se-strange-latul-in-jurul-lui-paisie-lugojanul/

    ReplyDelete
  8. Paisie se aude ca va fi titularul episcopiei de Targu-Mures. Stiti de ce? Sa implementeze faradelegile si acolo. Dar pana una alta exista un inceput. Paiu va fi doar un continuator!

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/Casa-groazei-este-patronat-de-Biseric-Minorii-sunt-pui-la-munci-agricole-umilii-verb-10052.html

    ReplyDelete