Friday, November 25, 2011

Deja devine foarte sensibil

Lipsa de reacție a Patriarhiei la semnalele opiniei publice și bisericești bănățene legate de abuzurile și mojiciile episcopului vicar Paisie va conduce, cu siguranță, la pierderea definitiva a credibilității instituției și la erodarea iremediabilă a simpatiei pe care PF Daniel o mai are în Banat.
Apar deja primele atacuri publice, ÎN BANAT, ceea ce este o premieră, la adresa celui considerat fiu al Banatului. Din punctul nostru de vedere acest lucru reprezintă un precedent care va genera multă tulburare.
Dincolo de opiniile pătimașe pro sau contra demersurilor noastre, acest moment va rămâne cu siguranță marcat în istorie. Nu este unic, însă este reprezentativ.
Amintim aici, că evenimente asemănătoare au avut loc în perioada interbelică, atunci când clerul de mir și intelectualitatea, suportând cu greu abuzurile ierarhilor au pus presiune pe clerul superior. În acea perioadă de tulburare au crescut în Biserica Românească mari personalități.
Exemple: pr. Iosif Trifa caterisit de Nicolae Bălan, Traian Dorz - generatori de mișcări publice; Nichifor Crainic, Lucian Blaga, etc. etc. etc. Toți au avut de suferit într-un fel sau altul din cauza ierarhiei viciate.
Așadar, cei care se cred mai sfinți decât alții, sau au impresia că episcopatul este infailibil, sau că ierarhului i se datorează cumva obediență absolută, să pună mâna să se documenteze un pic! Și mai ușor cu talibanismul ieftin, că nu mai ține! (Al-Qaida a ajuns la Guantanamo!!!)

http://www.debanat.ro/2011/11/sugestie-pentru-petitionarii-anti-paisie/

19 comments:

  1. Din pacate nu a fost ales in scaunul patriarhal IPS Teofan al Moldovei(dar o sa vina si acel timp) fiindca atunci si situatia Banatului se imbunatatea: Corneanu era de mult retras din scaun si ales un nou mitropolit tanar si vrednic. Asa, PF Daniel nu face nimic ca doar a fost propulsat de Corneanu...
    I-as propune viitorului mitropolit sa aduca din Ardeal niste ieromonahi pe care sa-i instaleze in Catedrala Mitropolitana in locul actualilor preoti care se vede ca nu sunt prea vrednici(slujbe prescurtate si facute in graba, cei de la pangarul cu lumanari nu tocmai amabili). Au mai existat astfel de precedente: de ex in anii '50-'60 au fost adusi in Ardeal preoti(de mir, dar si ieromonahi) vrednici din Moldova si Muntenia care au fost de un real folos. Acum cred ca e timpul ca si ardelenii sa ajute Banatul, ei fiind acum intr-o situatie mult mai buna...

    ReplyDelete
  2. Sfintenia si omenia nu stau in lungimea barbii sau a slujbei!
    Iar Ardealul sa-si tina oamenii acasa la el!
    Iar cand e vorba de tinerete in Biserica, ar fi bine sa se tina cont de canoanele bisericesti, care se aplica doar atunci cand convine. Se face apel la ele doar atunci cand se certifica un interes, in rest se aplica "pogoramantul". Episcop tanar este o contradictie in termeni, conform canoanelor nu ar trebui sa existe episcop tanar.

    ReplyDelete
  3. Paisie este desfiintat! Numele tau de acum, Domnule scandalagiu, va fi folosit numai in probleme de scandal

    ReplyDelete
  4. Vorbim de canoane: atunci sa se aplice pentru toti preotii care nu slujesc Sfanta Liturghie corect si complet. O fi scandalagiu episcopul-vicar, dar Corneanu e apostat. Deci daca Sfantul Sinod l-a iertat pe ultimul, acum trebuie sa-l ierte si pe primul mai ales ca fapta celui din urma se pedepseste cu caterisirea.Ierarhii din Sfantul Sinod sunt linistiti insa de faptul ca episcopul-vicar este un anticorp care distruge din interior sistemul introdus de Corneanu, pentru ca viitorul mitropolit sa gaseasca un teren nivelat si sa poata porni de la zero.

    ReplyDelete
  5. Inca o data: talibani ortodocsi propun canoanele doar cand le convine! Si daca un episcop e scandalagiu, atunci trebuie caterisit! Conform canoanelor! I-a sa faca unpreot scandal sa vezi cum si-o ia! Pana la urma in Biserica regula o face "cel mai mare"! Ha, ha! Si se aplica numai pentru cei mici!
    Apostat = lepadare de Dumnezeu.
    Nicolae in nici un caz nu e apostat! Crapa talibanii de ciuda pentru ca nu au reusit sa-i inchida gura lui Nicusor!
    Iar ortodoxia? Ce e ortodoxia? In nici un caz ceea ce propune episcopul vicar de la Timisoara!

    ReplyDelete
  6. Daca se constata abateri disciplinare in cazul unui episcop sa fie caterisit, sau retras la manastirea de metanie in functie de gravitatea faptelor. Cat despre preoti, nu-i mai compatimiti atata ca nu o duc asa rau. Preotul trebuie sa asculte de episcopul sau, asa cum episcopul trebuie sa asculte de Sfantul Sinod. Nu uitati ca exista o cantare la intampinarea arhiereului care zice "Pre stapanul si arhiereul nostru, Doamne il pazeste intru multi ani".
    APOSTAZIE= renegare a unei doctrine sau concepții; in cazul nostru a unei dogme. Canonul 45 al Sfintilor Apostoli este foarte clar: „Episcopul, sau preotul, sau diaconul, care s-a rugat cu ereticii numai, sa se afuriseasca; iar daca le-a îngaduit lor sa lucreze ceva ca clerici, sa se cateriseasca“.
    Oricum, Corneanu nu mai e mitropolitul Banatului, ci IPS Irineu al Olteniei in calitate de loctiitor, lucru dovedit de faptul ca a prezidat ultimul Sinod Mitropolitan al Banatului, iar de curand Sinaxa staretilor si staretelor din Mitropolia Banatului. Sfantul Sinod, prin intermediul Patriarhiei, nu recunoaste public acest lucru pentru a nu adanci tulburarea din Biserica, provocata de cativa gargaragii din Timisoara. Din pacate Patriarhia nu are curaj...

    ReplyDelete
  7. Apostat =gr. ἀποστάτης — apostatis = renegat— cel care se leapădă de o credinţă, cel care îşi reneagă convingerile. Biserica creştină i-a numit apostaţi pe cei care s-au lepădat de credinţa în Hristos (ex. împâratul Iulian, nepotul lui Constantin cel Mare — sec. IV — deşi a fost botezat creştin, s-a lepădat de credinţa creştină, devenind cel mai aprig prigonitor al ei şi a rămas în istorie cu numele de Iulian Apostatul). Apostaţi se numesc şi creştinii care, chiar dacă formal nu tăgăduiesc credinţa în Hristos, fac vrăji şi cer ajutor lui Satan, ceea ce în fapt înseamnă lepădare de Hristos, căci cerând ajutorul diavolului dovedesc că nu cred în Iisus, punându-l pe diavol mai presus de El.
    Asadar, nu este cazul IPS-ului Nicolae

    ReplyDelete
  8. Sunt apostati cei din cazurile mentionate, dar si cei care nesocotesc invataturile Bisericii, in acest caz canonul 45 apostolic

    ReplyDelete
  9. Cine stabileste care sunt apostatii?
    In nici un caz niste indivizi ca paisie!
    Si din cate stiu eu greco catolicii si catolicii nu sunt eretici. Ce sinod ecumenic i-a condamnat ca eretici?
    Iar in legatura cu preotii, in nici un caz nu se lafaia ca si episcopii, care se poarta de parca ar fi moguli! Exista preoti la tara care nu si-au luat salariile de multa vreme, care trebue sa faca munca de fermier ca sa poata trai. Episcopii sunt niste stapani de sclavi si asa se si poarta!

    ReplyDelete
  10. Decizia Sfantului Sinod e foarte clara: nimeni dintre clerici nu are voie sa se impartaseasca sau sa slujeasca impreuna cu cei de alte culte.

    Sfântul Paisie de la Neamt: “Au ereticii sunt ramlenii (romano-catolicii) cu al lor papa? Bine stiu ca vei zice ca sunt eretici. Si de vreme ce sunt eretici, precum si cu adevarat sunt, atunci Sfânta noastra Biserica îi afuriseste pe dânsii. Si pe care Sfânta Biserica îi afuriseste, si eu, împreuna cu Biserica, fiul ei fiind, îi afurisesc. Cu toate ereziile cele ramlenesti s-au amestecat si uniatii (Biserica Greco-Catolica), precum sufletul de trup. Si cum le va fi lor nadejde de mântuire? Nicidecum. Numai pentru Botez îti voi vorbi tie din Scripturi, fara de care nu poate avea nimeni nadejde de mântuire. Un asemenea juramânt, adica anatema, asupra celor ce se împotrivesc si nu se supun Sobornicestii Biserici, este pus de patriarhii Rasaritului sobornicesc, nu doar pentru o oarecare vreme, ci pâna la sfârsitul lumii va ramâne tare si nedezlegata cu darul lui Hristos.”

    In privinta preotilor de la sate, au pamanturi in administrare: sa le dea in arenda sau sa le munceasca

    ReplyDelete
  11. 40 de ani de la ridicarea anatemei din 16 iulie 1054
    [2005-12-03]
    In data de 7 decembrie se implinesc 40 de ani de la adoptarea de catre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica a declaratiei comune de ridicare a anatemelor din 16 - 20 iulie 1054. Cu aceasta ocazie, sambata, 3 decembrie, va avea loc la Biserica 'Saint Sulpice', din Paris, o seara de rugaciune pentru a marca aniversarea intalnirii dintre Patriarhul Ecumenic Athenagoras si papa Paul al VI-lea, care a avut loc la Ierusalim, in anul 1965. La eveniment vor participa corul Catedralei grecesti 'Sfantul Stefan' si corala de cantari bizantine 'Sfantul Siluan'.
    Vreau sa vad si eu o decizie sinodala, cum ca ar fi eretici!!!!
    In rest sunt pareri!

    Daca tu crezi ca arendarea unei mici suprafete de pamant iti da posibilitatea sa traiesti, atunci se vede faptul ca nu ai muncit in viata ta, dar esti o lipitoare care vorbeste numai din teorii neaplicate!

    Ex: Mitropolia prin Boanches a arendat toate pamanturile parohiilor pe preturi de nimic - maxim 3000 lei pe an pentru cel putin 10 ha. Exista la sate parohii care nu au pamantul asta!

    ReplyDelete
  12. Patriarhul Athenagoras s-a consultat cu celelalte Biserici autocefale cand a luat decizia? A convocat vreun Sinod Panortodox? Nu cred... Patriarhii Constantinopolului si-au dat seama ca nu mai au o autoritate prea mare in lumea ortodoxa si atunci incearca o apropiere de papi, pentru a-si conserva pozitia.

    Preotul nu traieste numai din arenda, ci si din veniturile parohiei(cutia milei, botezuri, cununii, inmormantari, taxa de cult) plus venitul de la stat. In plus poate sa mai si munceasca una-alta ca doar nu slujeste zilnic (desi bine ar fi si i-ar atrage pe oameni la biserica).

    ReplyDelete
  13. Deci! Cine se apropie de catolici? Episcopii! Cine a pastrat credinta mai aproape de popor? Preotii! Asa ca nu mai pupati in qr pe episcopi, ca sunt toti la fel, ci mai aparatii si pe preoti ca ei va sunt cel mai aproape in viata, la botez, la cununie, la inmormantare. Pe episcop il doare numai de le!!!! Iar Paisie nu iese din tipar deloc!

    ReplyDelete
  14. ati vazut vreun episcop care sa se puna in fruntea propriilor enoriasi in vreo revolutie?
    eu nu.
    morala:este mult mai bine la caldurica!
    revoltele sunt pentru vulg(prostime)!
    ...cand le ajunge cutitu la os.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete