Saturday, March 3, 2012

De Viris Illustribus

În general, în domeniul teologic, lumea știe la ce mă refer. Totuși, ca să nu fie ceva echivoc, dincolo de faptul că, personal nu am deloc o dragoste deosebită față de IPS Nicolae (prietenii știu de ce, iar pentru ceilalți nu importă), trebuie să recunosc că îl respect în mod deosebit, ca personalitate a Bisericii Ortodoxe. Acum, la 50 de ani de când a fost ales Mitropolit al Banatului, pot spune că s-a nimerit bine. Însă cum nimeni din lumea asta nu scapă fără încercare, și IPS Nicolae trebuie să-și ducă crucea lui.
Nu intru în polemici dacă este sau nu ortodox veritabil, pentru că așa cum s-a pomenit într-un comentariu pe aici pe undeva, ortodoxia este o stare, o dinamică, un Duh, pe care poți să-l câștigi, poți să-l și pierzi, și, barba lungă și încăpățânarea nu sunt deloc instrumente care să te facă să o păstrezi.
De obicei, când crezi că ai dobândit-o, atunci de fapt te găsești deja foarte departe de ea.
Ei, IPS Nicolae este unul din puținii oameni care chiar și-au dat seama de acest lucru, și chiar dacă nu a reușit tot timpul să fie la înălțimea căutării ei, s-a lăsat stăpânit de acest dor. Pe lângă această dorință, a mai avut una, la fel de puternică, și anume să facă tot ce-i stă în putință să fie entropic la centrifuga eclesiologică a BISERICII lui HRISTOS în manifestarea ei instituțională.
Din nefericire, prea puțini l-au înțeles.
Rămâne însă, în continuare, una dintre figurile emblematice ale Bisericii Universale.

Asta de la mine, un "dușman", cu dedicație pentru IPS Nicolae, iar de la restul, o rușinare pentru cei care l-au vrut doborât!

http://oradetimis.oradestiri.ro/prin-ipss-nicolae-corneanu-50-de-ani-de-istorie-exemplara/actualitate/2012/03/03/
http://www.ziuadevest.ro/editorial/27979-mitropolitul-banatului-jumtate-de-secol-de-modestie-i-har.html

12 comments:

  1. ne surprinzi foarte, arhiziaristule!
    totusi, nu "indraznesti" sa ne acreditezi oficial,asa ca free lanceri, cu prilejul "evenimentelor omagiale" de care se face vorbire in afisul postat pe arhiprafuitul sait am mbt?!
    in rest, un articol rafinat,moderat,cu termeni alesi, care dau o tinuta speciala evenimentului:
    JUBILEUL DE 50 de ani, al intronizarii ips nicolae ca si mitropolit al BANATULUI.
    noi,vigilenti cum ne stii, vom fi peste tot si vom transmite de la fata locului LIVE,evenimentele...
    cu sau fara incredintarea paisiacilor!

    ReplyDelete
  2. Oamenii cu personalitate toxica(PAISIACI) - cum ii recunoastem, cum ne ferim de ei???
    se potriveste manusa UZURPATORILOR din mbt
    un articol super tare pe ziare com de azi.

    ReplyDelete
  3. In sfarsit, d-le episcop, maine voi fi si eu de la inceput pana la sfarsitul slujbei, la catedrala.pentru prima si, cine stie, poate ultima data. nu stiu de ce, ma gandeam ca maine s-ar putea sa tineti chiar domnia voastra slujba.cine stie?..poate ,in sfarsit, ne vom cunoaste!! tot vroia cineva odata sa ne faca cunostiinta! ciudata ironie a sortii!...ce credeti, veti reusi maine sa ma convingeti, daca intr-o zi voi vrea sa ma inec, sa nu o fac de dragul...ortodoxiei? adica veti reusi,daca intr-adevar veti fi prezent maine la catedrala, sa aveti un cuvant atat de puternic incat, atunci cand voi vrea sa vizitez marea sau oceanul, sa-mi amintesc de ..ortodoxie? vom vedea.caci, din pacate sau din fericire,astazi nu ne mai cere nimeni capul in schimbul renuntarii la ea!!!..caci, intr-adevar ortodoxia (sau poate doar simplu credinta?!-fie ea ortodoxa, catolica sau alt cult) e asa cum o numea cineva de pe aici, iubire si adevar, stare de duh, bucurie sau orice altceva mai vreti. pt.ca respectivul a omis sa spuna ca mai inseamna si altceva. cam astea vroiam sa va zic...sper sa cititi si sa luati cunostinta de acest comentariu. si sa nu uitati: suntem doar niste pioni, mutati de sau cu/fara ingaduinta lui D-zeu!..a,da, si vroiam sa mai zic ceva d-nei Lia Lucia Epure: imi pare rau pt. una sau cele 2 comentarii pe care le-am scris pe aici, d-na Lia. nu contineau nimic jignitor,dar, oricum le regret. daca credeti ca faceti bine in ceea ce faceti, daca, intr-adevar simtiti ca aveti dreptate, ca adevarul va apartine, atunci continuati-va treaba. faceti ca credeti ca aveti de facut! Si d-voastra d-le episcop, la fel. in presa, in particular, pe bloguri, pe ce vreti, puteti sa va spargeti si capetele, sa urlati unul la celalalt cat vreti. nu e treaba mea. dar maine, d-le episcop, sa vorbiti frumos si de neuitat! si fara ifose, cum am auzit...

    ReplyDelete
  4. Doamna autor, vorbiti de uzurpatori...Cine l-a uzurpat pe mitropolitul Vasile Lazarescu? Se intoarce roata...
    Iata o carazterizare facuta de Securitate mitropolitului Corneanu din 1963: "Se manifestă ca unul ce nu crede în preceptele și dogmele bisericești fiind convins că biserica a fost întotdeauna un mijloc de înșelare a maselor pop**are. S-a preocupat de studiul științei marxist leniniste și de însușirea ei ce l-au făcut să fie convins de netemeinicia dogmelor pe care încă mai trebuie să le slujească și în același timp să își dea seama perfect că viitorul nu poate aparține decît comunismului.Agentul Popa Vasile(n.r. Corneanu) a continuat și în perioada 1962-1963, să se comporte satisfăcător în colaborarea cu organele noastre. În această perioadă agentul a fost folosit atât pe plan intern cât și extern. Pe plan intern în principal a fost folosit pentru reducerea activității religioase în eparhia Banatului, indicându-i-se și luând o serie de măsuri în acest sens, adică înlocuirea elementelor prea fanatice care funcționau în cadrul aparatului de conducere al eparhiei, (...) comasarea unor parohii și reducerea numărului de preoți etc. De menționat că toate aceste probleme au fost discutate cu el în prealabil, unele măsuri fiind propuse chiar de agent”

    Adică, în loc să-și înmulțească „turma” de credincioși, sfinția sa, credincios doar ateismului comunist, a muncit din răsputeri ca să o risipească. Dumnezeu cu tine, "Înalt Prea Sfințite"!

    http://www.cnsas.ro/documente/monitoare/2007/Corneanu%20Nicolae%20Mihail.pdf

    ReplyDelete
  5. Ma refer la doamna Epure...

    ReplyDelete
  6. Pentru Anonymous de la 3 Mar, 2012 8:42 PM. Tot va agitati cu chestiunea asta. O scrie asa in arhivele securitatii, asta nu inseamna ca asta e crezul si ca asta e dorinta unui om. Sa tinem cont si de constrangerea asupra cultelor religioase din acea perioada. In fine, e contestabila toata treaba. Raspunde tu acum. Daca Nicolae a facut asta in regim, cum de majoritatea o fac acum? Fara scrupule, fara constrangeri, atacand Biserica in nepasarea fata de ea, chiar considerandu-se in ,,micul club,, adevarata Biserica? Cum de neglijeaza toate canoanele si isi bat joc de toti, dar le folosesc (canoanele) cand trebuie sa ,,execute,, pe cineva?
    Din cauza nepasarii si jignirii propriilor preoti, aceste lighioane paroase vor pierde din dragostea oamenilor si atunci tot in jos se va duce Biserica. Stiti cine v-a fi raspunzator de pierderea credinciosilor??????? Tot preotii, pentru ca sleiosii cu teietei in barba nu. Nu degeaba se spune ca un nebun nu v-a recunoaste ca e nebun nici in fata ,,marii adunari nationale,,. :)) Poate ca ce la care fac aluzie ar fi raspuns.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce e contestabil domnule? Faptul ca cei care au avut un dram de coloana vertebrala au intrat la ani grei de ocna, unii gasindu-si sfarsitul acolo? Spui tu ca asta e contestabil? Pai nu ti-e rusine?
      Cum iti permiti sa vorbesti de "chestiunea asta" cand nu ai habar de suferintele indurate de unii oameni?
      Sa zicem ca as fi inteles daca mitropolitul Corneanu ar fi fost informator 1 an, 2. Dar nu 40, e absolut inadmisibil. Inseamna sa nu ai absolut niciun scrupul.
      Inainte sa mai arunci pareri care sunt citite de alti oameni, spala-te pe fata cu apa rece si gandeste-te inca odata daca nu spui tampenii.

      Delete
  7. Nu ne intelegem si nu stii,se pare, despre cele 2 chestiuni, care se intampla si in ziua de azi. Si nu e vorba de coloana, (a nu se intelege gresit : Sunt convins ca Dumnezeu le va da rasplata inzecit celor ce nu s-au plecat, dar social vorbind, si pastrand o relatie exceptionala a BOR cu restul e incontestabil. Cati nenorociti care va conduc nu au fost, sau parintii lor, exterminatori sociali? Si? Am sa te intreb si pe tine, ce inseamna Biserica, sa nu facem iar polemici si politici pe planuri infinit paralele. Cine o sa te ia pe tine de gat pentru ca a fost Corneanu informator? Sa vezi ce palme o sa iei de la Dumnezeu din cauza asta. Sigur nu vei raspunde pentru ceea ce judeci, sau pentru ce ai realizat tu efectiv pentru Biserica, sau pentru mancarea care ai dat-o saracilor care ti-au cerut-o, sau pentru banutii de la spovedanie, sau pentru taxele percepute enoriasilor, sau pentru injuraturile din altar si vorbele goale spuse inafara lui, sau pentru felul cum iti tratezi casa si cei de pe langa ea,etc. De aceea o consider o ,,chestiune,,. Si inca o data, arbitrule` pe care nimeni nu il ia in considerare...vremea lui e trecuta si inca nu e (repet vreme pe care nu ai sa o apuci - tocmai de grija altuia), dar hai sa vedem ce facem cu imputiciunea asta de sistem, daca vrei binele?! ,,Bisericii,,. Oamenii care sunt lepre nu dau in omul in putere...abia cand e ,,mos,, atunci il judeca si il asupresc. CUM NUMESTI TU ASTFEL DE OAMENI???? Se pare ca te-ai spalat tu gresit in fiecare dimineata si inca traiesti in negura amintirilor cu pitici. PUNE MANA SI MUNCESTE, NU MAI DA DIN GURA, CA NU PRODUCI NIMIC. Repet, nu esti tras la raspundere pentru ce a facut Corneanu, ci el va fi tras la raspundere, de istorie, de amintirile oamenilor care au suferit din cauza lui, de amintirile lui, de Dumnezeu. Dar voi? Va ascundeti tot dupa amintirile lui? tot dupa istoria lui? Pe el il veti arata cu degetul in fata lui Dumnezeu? sau de asta nu va pasa? Aici numesc eu chestiune. Nu veti mai face nimic bun in MBT pentru ca a fost Corneanu securist? De aia fura Paisie cu sleahta lui? De aia va bateti joc de mitropolie? Ca nu mai e Corneanu in putere? Ia mergeti si faceti asa unde e mitropolitul ,,in forta,,, sau episcopul. Dar nu....unde e inconjurat de serpi...e varstnic, poveste identica cu cea de la Arad, pentru ca efectiv nu aveti curaj si ,,coloana,, de care vorbesti tu mai sus. Poti sa te speli toata ziua cu apa ta rece pe fata, daca nu e curata sau cel putin ,,responsabila,, nu vei fi curat in ziua aia.

    viel spaß

    ReplyDelete
    Replies
    1. uneori,si dand din gura produci. si poate mai mult decat atunci cand muncesti. cu mult mai mult...

      Delete
  8. mda...hahaha, chiar ca. Asta daca supunem cuvantul ,,produci,, la mutatia actuala.

    ReplyDelete
  9. hahaha...d-le P,am dreptate. totdeauna

    ReplyDelete
  10. domnu paisie si gasca lui a CONFISCAT omagierea ips nicolae!
    4 ore de slujba la catedrala!
    atat a durat slujba de ieri.
    cu tot cu pastorala si Te Deum,zice-se inchinat ips nicolae la 50 de ani de la intronizarea ca mitropolit;dar,mai degraba s a auzit omagierea pf daniel, ca de, e sefu-cel mare!
    tvr3 a transmis o mica parte de la 11-11.50.
    trinitas tv cateva crampeie, plus doua interiuri generoase date de domnu paisie si domnu ionel.
    ma bucur ca ips nicolae nu si a dat binecuvantarea sa il omagieze oficial,ca cine stie ce iesea...
    azi, pr.bude isi RELANSEAZA cartea.
    maine pauza
    poimaine, la bastion terezia-ce ironie- are loc o expozitie de carte.punct
    asteptam din mass media locala si alte vesti.mai bune!

    ReplyDelete