Monday, March 5, 2012

Jubileul lui Nicolae Corneanu, intre lumini si umbre

04 Martie 2012 de Ino Ardelean

O jumătate de veac. Atâta a trecut din momentul în care IPS Nicolae Corneanu a ajuns în scaunul de Mitropolit al Banatului. O perioadă lungă, aproape cât o viață de om, în care a reușit, mai cu seamăn în ultimii 22 de ani, să-și atragă mulți admiratori, dar și detractori. Și unii, și alții trebuie să recunoască că au de-a face cu o personalitate extrem de puternică, una dintre cele mai puternice ale ortodoxiei românești. Fără doar și poate, Nicolae Corneanu se înscrie și printre oamenii, fie ei clerici sau laici, care vor intra în Istoria Banatului. Nu e un secret pentru nimeni că viața lui a fost una a contrastelor, fiind învăluită în lumini și umbre. De . în omul Corneanu parcă au stat două personalități total diferite: una nefastă până în 1990 și una luminată după. Ce i se reproșează? De fapt, cu toate că reproșurile sunt mai multe, singura pată adevărată din viața sa a fost colaborarea cu Securitatea. Și ca să spunem adevărul până la capăt, nu a fost o colaborare chiar benignă. Imediat după 1990 a recunoscut însă pactul cu Diavolul, cerându-și scuze în public.
Nu e o scuză pentru IPS, dar cine dintre înalții prelați ai Bisericii Ortodoxe Române nu a făcut acel pact, fie cu Securitatea, fie cu puterea comunistă? Fiindcă întrebarea pentru înalții capi ai BOR ar trebui să fie „cine n-a colaborat cu Securitatea?”, nu cine a colaborat. A fost vreunul care să-și toarne cenușă în cap, după 1990, așa cum a făcut Nicolae Corneanu? Nu. S-a cerut societății românești, clasei politice să facă o curățenie morală după 1990. Or, chiar instituția care ar trebui să aibă cele mai mari responsabilități în ceea ce privește curățenia morală, Biserica, n-a făcut nici cel mai mărunt gest în acest sens. Și aici vine marele merit al lui Nicolae Corneanu, cel de după 1990. A fost probabil singurul cap al BOR care a pornit pe drumul reformei morale într-o societate bolnavă de cei 45 de ani de comunism. Și asta într-o perioadă în care semenii săi făcuseră din nou pact cu puterea neo-comunistă care se instalase după decembrie 1989. În schimb, Mitropolitul Banatului atrăgea atenția vizavi de potențialul pericol pe care îl pot aduce României Ion Iliescu și cei care au furat Revoluția. Era un gest nemaivăzut printre înalții prelați al Bisericii Ortodoxe, obișnuiți să stea sub talpa puterii seculare.
Punându-și în cap „talibanii” BOR, a restituit greco-catolicilor bisericile care le aparținuseră de drept. Fără scandaluri și bătăi, așa cum s-a întâmplat în mai multe locuri din Ardeal, unde securiștii i-au instigat pe ortodocși împotriva uniților cu Roma. Evident că aceste fapte nu au fost în stare să-i bucure prea mult pe alți capi ai BOR, ale căror principale preocupări erau înavuțirea rapidă și apărarea unei dogme tot mai anchilozate. Ca să nu mai spunem că, spre deosebire de Corneanu, nu-și mărturisiseră pactul cu Diavolul din trecut, fiind astfel vulnerabili în fața Puterii. În acest timp, Nicolae Corneanu devenea unul dintre cei mai importanți susținători ai ecumenismului. A ajuns chiar să se împărtășească împreună cu greco-catolicii, moment în care „talibanii” BOR s-au oprit din numărat banii pentru a-l împroșca cu otravă. Nu mai insistăm cu ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, inclusiv cu retragrea dreptului la semnătură. Ceea ce e important de spus este însă faptul că, în ultimele două decenii, IPS Corneanu, prin tot ceea ce a făcut, s-a desprind cu totul de trecutul său contestabil, împăcându-se, în primul rând, cu sine însuși, și apoi cu Dumnezeu. Și nu mulți sunt cei care pot să facă astfel de gesturi.


sursa:  http://www.debanat.ro/2012/03/jubileul-lui-nicolae-corneanu-intre-lumini-si-umbre/

12 comments:

  1. Patriarhul Teoctist, Dumnezeu sa-l ierte, cand i s-a cerut socoteala pentru colaborarea cu vechiul regim, S-A RETRAS DE BUNAVOIE la manastire, fiind insa rechemat de Sinod dupa cateva luni. Mitropolitul Nicolae a recunoscut in Catedrala si a crezut ca e de ajuns, Sinodul incercand in cateva randuri sa-l inlature, dar de frica ”turbulentelor” de la Timisoara(unde unii intaratati de mitropolit au iesit sa protesteze in favoarea ”guru-lui” lor Corneanu). Cazul lui Corneanu se aseamana izbitor cu cel al patriarhului Maxim al Bulgariei. Instalati in functii de catre puterea comunista, pentru serviciile aduse, dupa caderea regimului comunist au refuzat sa faca un pas in spate, cu riscul de a se ajunge la dezmembrarea Bisericii. In Bulgaria acest lucru s-a produs deja...

    ReplyDelete
  2. N-ai citit deloc, sau daca ai citit nu ai inteles nimic! In afara de Nikalai, și restul au fost securisti, in frunte cu Daniel!
    E singurul care a recunoscut și a facut gat la neo-comunismul post revolutionar. Restul? Au ramas în continuare...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si concret ce a facut de s-a opus neo-comunismului? Pe Daniel cine l-a propulsat in doar cateva luni, in 1990 de la arhimandrit la Mitropolit al Moldovei? Nu cumva Corneanu? Ce a facut mitropolitul in ultimii 20 de ani in eparhia lui, in afara de ”marea realizare” de a da unitilor bisericile si de a promova insi de o calitate morala si intelectuala indoielnica(fata de unii revoltandu-va chiar voi pe site, cu toata sustinerea pe care i-o acordati lui Corneanu). Asa ca hotarati-va ori treburile merg prost la Timisoara si atunci vinovatii in frunte cu conducatorul Eparhiei trebuie sa plece, ori Chiriarhul a promovat in cei 50 de ani oameni de valoare si atunci lucrurile merg struna si merita si el felicitat. In niciun caz nu poate da vina pe predecesorul sau(din timpul mitropolitului Vasile nu cred sa mai fie vreun preot) si nici pe timpul prea scurt de cand pastoreste(sunt totusi 50 de ani !). Alte cauze duc direct sau indirect tot la el. Daca nu mai poate conduce eparhia exista posibilitatea retragerii(asa cum a facut PS Ioan Mihaltan de la Oradea).

      Delete
    2. http://oradetimis.oradestiri.ro/%E2%80%9Emitropolitul-nicolae-a-reusit-sa-transforme-timisoara-intr-un-model-european-de-ecumenism%E2%80%9D-vezi-cine-a-facut-declara%C8%9Bia/actualitate/2012/03/04/

      Delete
  3. http://www.renasterea.ro/stiri-timisoara/actualitate/mitropolitul-nicolae-un-simbol-al-banatului.html
    POZA MERITA TOTII PIXELII...
    rogu- te arhiziaristule, valorifica poza!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da... mitropolitu' unde e? Ala langa ghita e ostafi...

      Delete
  4. "DOAMNE, VINO DOAMNE SA VEZI CE-A MAI RAMAS DIN OAMENI !"

    ReplyDelete
  5. Necajitilor...si ce daca a dat unitilor bisericile care erau ale lor? Si ce daca alti crestini si-au recastigat drepturile? Sa nu uitam cine a fost in Banat la inceput si chiar in multe alte zone din Romanica....unde nu mai sunt acceptati de ortodocsi!? Voi dati cu pietroaie in toti ceilalti, dar afara din tara de exemplu...ne mandrim ca avem biserici ortodoxe...de unde?...cine le pune pe tava? stiti in cate biserici slujesc 2-3 confesiuni? Si nimeni nu se c..a pe el. Acusica ii dati si o palma la Hristos daca va cere sa va infratiti...mi-e greata. O istorie plina de mandrie si lasitate...asta e istoria BOR si nu numai. Nu mai legati vietile sfintilor de ea ca le aduceti ofensa.

    ReplyDelete
  6. io ti-am spus ziaristule sa ne acreditezi OFICIAL,pe langa mitropolia banatului, dar vad ca nu ma iei in seama!
    la conferintele lor de presa pline de:dulceata duhovniceasca,fapte bune,milostenie crestina, infranare,smerenie,iubire frateasca!
    am ajunge cu blogul no 1 in Romania !
    plus ceva picanterii(audio-video) ca sa asezonam totul si sa nu plictisim audienta...
    ps:apropo,pe blog pot fi postate filmulete!
    te rugam sa ne mai postezi si imagini audio-video!

    ReplyDelete
  7. http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sarcina/proaspata-mamica-la-66-de-ani-1154397
    stirea este ca dna este "pastor",in elvetia,intr o localitate cu 1.300 de locuitori.
    cititi si va CRUCITI !

    ReplyDelete
  8. http://www.opiniatimisoarei.ro/repere-religioase-ortodoxe-romano-timisorene-dupa-50-de-ani-cu-nicolae-corneanu-ca-mitropolit-al-banatului/05/03/2012
    O STRANGERE DE MANA ARHItovaraseasca!

    ReplyDelete
  9. http://www.opiniatimisoarei.ro/repere-religioase-ortodoxe-romano-timisorene-dupa-50-de-ani-cu-nicolae-corneanu-ca-mitropolit-al-banatului/05/03/2012
    TOTI DOAMNE SI TOTI TREI:GHITAION,PROSTANACU SI O STAFIE!

    ReplyDelete