Sunday, July 31, 2011

Comentariu la articolul precedent

    Subject: Eseu - Zmeul, personajul pozitiv din basme

     După ce v-am arătat adevărata faţă a personajelor aşa-zis pozitive din desenele animate, vom demonta astăzi încă un mit, şi anume că Harap Alb este personajul pozitiv din basmele româneşti, iar Zmeul un ticălos fără pereche. În fapt, aşa cum vom vedea imediat, lucrurile stau exact pe dos.
    Pentru asta, să facem mai întâi un mic profil psihologic al celor mai importante personaje din basmele româneşti.

    Împăratul (tarlaua de negrii)
    E un moş senil şi complet incompetent. Singurul merit că a ajuns împărat e că a fost primul născut. Nu e în stare să aibă grijă de fii-sa, prin urmare mă întreb cum mama dracului ar putea avea grijă de ditai împărăţia. Nevastă-sa lipseşte din peisaj, e subînţeles moartă şi l-a lăsat cu trei fete care sigur nu-s ale lui, fiindcă moşul are vreo 70 de ani şi aia mică în jur de şaişpe. Deşi e înconjurat de viziri, dregători, sfătuitori, când e să ia vreo decizie îţi vine să-l iei la palme: primul individ care-i aduce fata înapoi o primeşte de nevastă şi mai ia şi jumătate de împărăţie. Strămoşul său care a întemeiat dinastia se răsuceşte în mormânt.

Fata cea mare şi fata cea mijlocie (Ionel și Vali)
Sunt nişte strâmbăciuni nasoale, plate şi complexate, care-şi urăsc sora mai mică pentru că e mignonă, are fund, ţâţe, e în centrul atenţiei şi e aia răpita, ba se mai şi mărită înaintea lor. Sunt atât de jenante că nici un zmeu nu le vrea.

Fata cea mică (Pisi)
E aia răsfăţata, bunăciunea învăţată să i se facă toate poftele. Mai e şi curvă de mică. Nici nu vreau să vorbesc mai mult despre ea, că mă enervez.

Harap Alb (Dani)
De obicei, e unu' căruia nu i-a plăcut cartea: ori prinţ, ori vreun coate-goale. Frumuşel şi efeminat, metrosexual nativ. Ar fi stat să frece menta în continuare şi să se ia la trântă prin iarbă cu oile, cu fraţii lui sau cu flăcăii satului, da' vrea să dea lovitura. Şi, când boul de împărat dă sfoară-n ţară cu fiică-sa şi tronul premiu, normal că se prezintă primul. Habar n-are cum arată fata împăratului, dar nici nu-l interesează prea mult, de fapt vrea împărăţia. Şi oricum ştie de la tovarăşi că de obicei e răpită bucata familiei, nu cârjele ălelante două.

Calul (?)
E singurul personaj pozitiv din toată povestea care merită apreciere. Înainte de episodul cu jăratec zace slab, bubos şi răpciugos în grajd, ceea ce arată încă o dată că împăratul e un idiot - nu aşa te porţi cu o asemenea comoară. Calul e cel care îi face strategia lui Harap Alb, în vorbe puţine şi concise. Nu zice prea multe pentru că probabil îi e jenă să intre-n vorbă cu un oportunist analfabet. În sufletul lui, îşi doreşte să fie în echipa Zmeului.

Mama Zmeilor (?)
Este exact opusul împăratul. În primul rând, la ea e sigur că e mama zmeilor. Apoi, a făcut trei băieţi care e fiecare la casa lui, nu două plângăcioase şi-o curvă care stau pe capul lui, ca împăratul. Şi ia hotărâri bune şi de una singură, n-are nevoie de o armată de viziri, dregători, sfătuitori, etc.

Zmeul (Nicu)
E un tip hotărât, energic şi forţos. Probabil are un nas cât toate zilele, umblă neras, e păros şi are palmele tăbăcite. Asta ce ne spune? Că e un om care munceşte! A tras din greu ca să ajungă unde e - a ucis, a luptat, a umblat, a jefuit, s-a preocupat de cariera lui! Aşa merg lucrurile pe tărâmul celălalt, acolo nu-ţi dă nimeni un castel că te cheamă împăratul-nu-ştiu-cum. E sigur că Zmeul şi-a clădit palatul cu mâinile lui. Bine, o mai fi avut nişte muncitori pe care i-a mâncat după aia, dar sunt convins că a stat cu ei acolo, pe capul lor, să vadă cum pun ăia marmura în baie, să nu-l tragă-n piept şi să-l fure. Şi mi se pare normal să-i mănânce la sfârşit, ştim cu toţii cum sunt muncitorii.
Mai ştim că are o moşie imensă, populată cu tot felul de jivine ticăloase. Chiar credeţi că e uşor de administrat aşa ceva, să-i ţii în frâu pe toţi ăia? Păi aia nu sunt proşti ca ţăranii împăratului, dacă nu stai cu pleoapa pe ei. Deci, Zmeul e un bun gospodar, un bun cunoscător de oameni, un excelent strateg militar şi un bun trezorerier.
Dar Zmeul e un tip cinstit în sentimente şi cam fără noroc la femei. I-a venit vârsta însurătorii, a stat, a analizat, a cercetat, şi-a căutat nevastă. n-a găsit pe nimeni pe placul lui în propriul tărâm (ce s-alegi din jivinele alea?), deci s-a uitat la vecini. S-a îndrăgostit de fata aia mică a împăratului (ştie ce-i frumos, măcar fizic, şi nici nu încalcă eticheta, ţinteşte la acelaşi rang) şi a procedat în consecinţă, aşa cum cerea tradiţia: a luat-o la el. Aşa a făcut şi tac-su cu mă-sa, şi bunicul lui, şi străbunicul lui, la vremea lor. Aşa e normal: clar, fără ascunzişuri, umblat cu şoalda şi alte prosteli. Pui problema direct: "Fă, te iubesc, te vreau! Treci încoace." Şi prostul chiar o iubeşte: n-o forţează, n-o siluieşte, e romantic, are o grădină cu trandafiri, o-nconjoară de bogăţii, îi face toate poftele. N-am auzit nici o poveste în care Zmeul s-o ţină pe prinţesă legată în beci, goală-puşcă şi să vină s-o violeze când are el chef, după cum ar merita. Peste tot citesc numai de caftane, covoare, tiare, bucate alese, mătăsuri fine, rochii, giuvaere, o ţine-n puf. Omul e familist şi serios, nu-şi uită îndatoririle: se duce-n fiecare zi la muncă şi anunţă civilizat, cu buzduganul, când vine acasă. Şi toate astea pentru ea, ca să n-o sufoce cu atenţie, să-i lase spaţiu, să fie liberă, să aibă matracuca timp să-şi facă unghiile, să nu facă istericale că, vezi doamne, a intrat peste ea în cameră şi-a văzut-o cu masca de castraveţi pe faţă.
Carevasăzică, moldoveanca trăieşte în puf, îi face prostul toate poftele, şi, în semn de mulţumire, ce face? Se amorezează de Harap Alb că are părul mai îngrijit şi tenul mai puţin acneic (vezi, n-ai vrut să te culci cu Zmeul) şi se hotărăşte să fugă cu el. Da' mai întâi încep să se hârjonească în pat, în patul pe care Zmeul cu mâna lui îl cioplise, din nişte buşteni tăiaţi tot de el din pădure, şi-l cărase-n cârcă până la ultimul etaj al castelului, să aibă japiţa peisaj când se trezeşte dimineaţa sub baldachin. Şi proştii ăia doi stau până îi prinde Zmeul, căruia - în sfârşit! - i se aprind beculeţele.
Mai departe. Zmeul luptă corect, Harap Alb trişează: bea apă vie de la un corb pe care-l mituieşte, dă cu peria, gresia, năframa; în fine, face tot ce poate să lupte cât mai puţin şi să-i bage pe alţii la înaintare.

Din toate astea, eu pricep că morala basmului românesc e următoarea:

- dacă eşti un şmecher metrosexual şi ştii să profiţi de pe urma tonţilor incompetenţi ajunşi în poziţii de conducere, te aranjezi pe viaţă.

- dacă eşti o fiţoasă analfabetă şi de bani-gata, ai toate şansele să umble toţi după fundul tău şi după averea lu' tac-tu.

- dacă eşti un tip cinstit, muncitor şi care luptă după reguli, pici de papagal.

Dacă basmul românesc ar fi avut măcar o urmă de dreptate, Zmeul i-ar fi rupt gâtul lui Dani cu două degete, ar fi luat-o pe proasta aia, i-ar fi dat o bătaie soră cu moartea şi ar fi trimis-o rachetă înapoi la tac-su acasă. Apoi şi-ar fi strâns armata, ar fi năvălit pe tărâmul împăratului şi i-ar fi făcut prăpăd, ar fi violat, jefuit şi ucis tot ce i-ar fi stat în cale, ar fi unit cele două tărâmuri şi şi-ar fi făcut harem de basm din toate gagicile alea proaste ca noaptea. Pentru că fiecare merită să-şi trăiască propriul basm.


NOTĂ:
ORICE ASEMĂNĂRI CU PERSONAJELE DIN POVESTE SUNT PUR ÎNTÂMPLĂTOARE

comentariu plagiat de pe net

16 comments:

 1. superb....si mai sunt ceva analogii dar.....nu are rost sa iesim din imputiciunea de basm romanesc...caci noua vad ca ne plac finalurile tragice...Cru-el-la

  ReplyDelete
 2. asta e vrajeala ieftina,de parca tu nu folosesti un limbaj suburban?sau nu-ti amintesti de detergent 2 in 1.Interesant,oricum asta e libertatea de expresie in romania,ai blog faci ce vrei.sincer mie imi pare rau ca te-or mazilit astia,da ti-ai dat seama ca pupincurismul nu e indicat intr-o misiune cum e preotia.daca avei un pic de coloana vertebrala,nu cred ca se lega de tine,paisie.sper sa te indrepti la sanandrei,ca acolo nu o sa ai atatea ispite banesti.

  ReplyDelete
 3. SCANDAL LA SF ILIE ASTAZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  LA ANUNTAREA PLECARII CELOR DOI PREOTI, CRICOVEAN SI MUNTEAN, LUMEA A REACTIONAT A DEZACORD IAR DIAVOLUL DE FLOCA A RIDICAT SI TONUL LA ENORIASI!
  DUPA STILU-I SPECIFIC, A ANUNTAT POLITIA, CARE A VENIT!
  RETINETI!!!!
  DE AZI, 31 IUL 2011, POLITIA REGLEAZA TREBURILE IN BISERICA, LA ASERVIREA LUI PAISIE, JUPAN PESTE TOTI SI TOATE!!!!!!!!!!!!!
  INCA CEVA! SE SPUNE CA NICOLAE NU SI-A PRIMIT DREPTUL DE SEMNATURA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SEMNEAZA DOAR CA A LUAT LA CUNOSTINTA, ATAT!!!
  TOTUL A FOST O CACEALMA SI JIGODIILE ASTEA SI-AU BATUT JOC DE NOI TOTI!
  CUM SPUNEA CINEVA PE BLOG, SA AIBA PARTE TOTI CEI CARE-L SUSTIN PE MAFIOTUL DE PAISIE DE EL SI DE SCELERATII LUI, ZIUA SI NOAPTEA-N VIS!!!
  PARINTELE MUNTEAN A FOST DISLOCAT LA PENITENCIAR!
  DACA NE GANDIM CA I-AU FABRICAT UN DOSAR PENAL, TRIMITEREA LUI ACOLO E PROBABIL CA SA-L INTIMIDEZE SI SA SE OBISNUIASCA CU REGIMUL DE DETENTIE. ASTA E SUBINTELESUL MUTARII!!!!!
  SUNT NISTE SATANE CARE SE FOLOSESC DE HRISTOS PT A-SI INDEPLINI SCARNAVIILE!!!
  ASTIA NU SUNT OAMENI!!!!!!!!!! CI GUNOAIE PUTREFACTE CARORA, DIN PACATE, LI SE INCHINA SI ALTII!!!
  PT A SE MAI FACE CEVA, E NEVOIE CA PATRIARHUL SA VINA PERSONAL LA TIMISOARA SA VERIFICE INSUSI CUM STAU LUCRURILE!!!
  ALTFEL, SE DUCE PE APA SAMBETEI TOATA CETATEA TIMISOAREI!!!

  ReplyDelete
 4. http://www.povesticutalc.ro/fabule-Lupul-si-mielul.html
  Lupul-paisie uzupator
  mielul-ips nicolae
  ps.vai tie parohie mareata, de sf ilie ocrotita, ce ai fost si ce ai devenit!
  si aceasta si din nepasarea enoriasilor tai!

  ReplyDelete
 5. ce sa faca patriarhu' aici? voi chiar credeti ca nu stie ce sa intampla???
  stie foarte bine, si stie mai bine decat noi toti. Nu il intereseaza ca sitiatia sa fie ok, ci pe el il intereseaza doar banii, sa ajunga la el cat mai multi bani cu putinta prin orice mijloace...masoneria nu doarme, isi vede de interesele ei...

  ReplyDelete
 6. Apai nu vad cum o s-ajunga multi bani pt ca deja multi credinciosi parasesc cultul ortodox.
  Unii de la Sf Ilie cred ca odata cu venirea lu' floci-puscoci L-au prins pe Dumnezeu de picior. In realitate insa, l-au prins pe dracu de amandoua!!! Nu mai e mult si pune samavolnicu' asta jugu' pe ei! Cei care-i tin partea lu' floci, si-l merita pe deplin, cu varf si-ndesat, si ceea ce li se va intampla, asemenea! Se poarta ca si cu dobitoacele cu ei; pt ca probabil asta merita!!!
  Singura alinare e ca Dumnezeu nu doarme!!! Vine si plata, e aici deja! Nici toti banii masonilor nu vor mai putea face ceva pt dracii astia din BOR, cu toata stralucirea lor puturoasa!!!

  ReplyDelete
 7. dedicatie speciala unui "bou" ce se crede ...taur!
  musca si boul
  Pe un izlaz plin de verdeata,
  Ce-avea conturul unui ou,
  O musca, de trei zile-n viata,
  Tinea morala unui bou:
  - Te stiu blazat, steril, bicisnic,
  Fara un scop, un ideal
  Si ma cutremur cand vad zilnic
  Ca faci acelasi ritual!
  Privesc si scarba ma cuprinde,
  Caci hrana-ti este un gunoi
  Doar ierburi, boabe!... Tu n-ai minte?
  Chiar nu vezi ce consumam noi?!...
  Si zborul clar... Tu stii ce-i zborul?
  Sa te ridici spre-albastre zari...
  Nu pot sa cred ca nu duci dorul
  Unei iesiri spre departari...
  Ascult-aici!... Te iau discipol
  Si-ti jur ca nu vrei regreta!
  Ai fi al doilea dupa bivol,
  Dar primul esti in fata mea!
  Vei invata sa zbori departe
  Si multe altele, pe rand...
  In schimb, o sa ma tii pe spate
  Ca sa te pisc din cand in cand.
  Cuprins de vraja-metitoare
  A astor lucruri foarte noi,
  Boul crezu cu ingamfare
  Ca-i altfel decat ceilalti boi.
  Apoi, ca lumea sa o vaza,
  Nu mai manca nici fan, nici grau
  Si isi propuse-n prima faza
  Sa treaca-n zbor peste-un parau
  - Caci zborul de-astazi imi e viata!
  Isi spuse boul fericit.
  Si-abia acum e dimineata
  Unui destin de implinit!
  Astfel, multe traznai, indata
  Facu sarmanu-n acea zi,
  In incercarea disperata
  De-a-si lua zborul, de-a pluti...
  Vazand acestea, gospodarul,
  Si banuind c-a-nebunit,
  Aduse-n graba macelarul
  Iar boul fuse casapit!...
  MORALA
  Nu te-avanta pe cai straine!
  Urmeaza-ti calea, orice-ar fi!
  Numai ce e-n acord cu tine
  Iti da progresul. Sa o stii!
  fabula de daniel roxin
  ...acum spune ti voi cine-i "boul" si cine-i "musca"!

  ReplyDelete
 8. Ma gandesc ca nici un om normal la cap nu vrea sa faca inchisoare, si-atunci ma intreb de ce
  si-ar face, inca de pe-acum, PS Daniel "booking" pt iad, pe veci, si cu serioase rugaminti de a nu i se ocupa locul, prin sustinerea neconditionata si incurajatoare a diavolilor din MBT? Si pt 'mnealui ceasul face tic-tac. Apropiati-i stiu.
  Banii, dl Ciobotea, nu aduc fericirea ci te fac doar sa traiesti mizerabil in confort!!!

  ReplyDelete
 9. boul- paisie
  musca - ionelas
  vai lor !

  ReplyDelete
 10. d-le redactor: va rog sa postati in fiecare zi cate un basm.va promit ca la intoarcere, atunci cand voi reveni pe taramul domniilor voastre,le voi citi.

  ReplyDelete
 11. Un mesaj pt.zmeu:desi nu ne cunoastem,in ciuda a tot ceea ce am auzit, rau sau bun despre domnia voastra, am vrut totusi sa merg personal la...Harap Alb.Pt.d-voastra si pt.mine.Nu pt.a-l ruga sa va redea dreptul de semnatura.nici pt.a vi-l retrage.Ci pt.altceva.Va garantez ca as fi ajuns la el..dar am auzit ca v-a redat acest drept...nu va inteleg lipsa curajului.decat doar daca incercati sa acoperiti pe cineva sau ceva.ceea ce tine probabil de basme..sau de nepasare.ce mai aveti oare de pierdut?...am sa va spun cateva cuvinte despre...mama zmeilor. Pt.ca a inteles ca ceva se intampla cu ea,mama zmeilor a decis sa se retraga din activitatea ei.Se saturase de copii.I-a iubit o viata,dar acum trebuia sa se termine..intelegea ca nu-i mai putea controla si ca ar fi riscat sa produca mai mult rau decat bine. Zmeii ei au iubit-o enorm pt.asta.Pentru ca i-a scutit de o parte din suferinta.Dorinta ei,chiar daca nespusa,era sa isi scuteasca fiii de suferinta.Dar ei stiau ca nu depinde numai de ea.Au apreciat-o insa pt.ca a incercat sa faca tot ce a depins de ea.este adevarat ca unul dintre...zmei a incercat sa fie mereu de partea ei.nu stiu ce s-a mai intamplat cu ea si cu cel de partea ei.Dar nadajduiesc ca va trai in amintirea fiilor ei asa cum si-a dorit...
  Sper ca intr-o zi sa ma invitati la o cafea!

  ReplyDelete
 12. nisericile stau sa cada si noua ne arde de glume si basme. La modul cel mai serios lasati povestile si daca vreti sa duceti o campani de aparare a bisericii ortodoxe e cazul sa ne unim fortele. Sunt preoti badjocoriti, amenintati ca raman fara loc de munca, bisericile stau sa cada (biserica din mehala, manastirea Romanesti si altele). preoti cer bani enoriasilor (sume mult prea mari exagerate).
  voi nici nu stiti ce vreti sa scapati de Paisie sau nu ??????
  problema e alta Mitropolitul nostru are nevoie de ajutor a ramas singur, preoti sunt speriati, preotesele ingrozite de ceea ce se intampla la noi.
  trebuie sa luptam inpotriva raului.
  iar daca nu o facem noi se va face o dreptate din ceruri nimeni nu pleaca de pe acest pamant fara sa plateasca.
  de ce nu se stie in oras adevarata situatie din biserica de ce nu ati mediatizat ori va e frica ori sunteti lasi trimiteti pe toate adresele de mail si faceti mai multa publicitate de ce nu apare acest scandal la posturile mari de televiziune.
  in serbia un episcop a fost destituti din biserica pentru delapidare deci se poate

  ReplyDelete
 13. asa s-a intamplat in serbia, in romania si in BOR condusa de marele alb nu va fi destituit nimeni

  ReplyDelete
 14. http://www.youtube.com/watch?v=XI19MYgf2Fw


  o parere sau un comentari7u pe acest subiect e bun venit si interesant

  ReplyDelete
 15. atata DEZBINARE cata este acum in tara si in biserica nici chiar in anii comunismului nu a fost...
  poate in temutii ani de dupa abdicarea regelui!
  desi nu sunt monarhist, trebuie sa o spun:romania sub regi era de o mie de ori mai democratica si mai prospera!
  iar popii isi stiau locul lor...
  sunt de acor cu antescriitorul meu:
  UN SINGUR TEL SA AVEM
  FARA TANDEMUL PAISIE-IONEL POPESCU si Clica lor!

  ReplyDelete
 16. ce treaba au preotesele cu ce se intampla in mitropolia banatului?!..trebuie sa le doara undeva.rolul lor e altul.la urma urmei sunt doar niste femei.de unde sa stie ele care e cel bun si care cel rau:paisie sau mitropolitiul? din presa,din internet e clar:paisie si ceata lui.nu zic. asa o fi.dar de ce l-as apara pe mitropolit?..mi-a facut mie vreun bine? il cunosc?..NU.stiu doar ca are putere.de ce nu da ordin sa se repare biserica din mehala, manastirea Romanesti etc.?..nu se poate sa nu mai aiba nici un cuvant de spus ci Paisie sa faca totul de capul lui.dar,din cate am vazut,cred ca si in trecut d-nul mitropolit a nedreptatit pe cineva.sau poate mai multi.cine stie!sa zicem ca atunci a avut scuza necunoasterii ascunzandu-i-se probabil ceea ce trebuie sa stie, dar, bravo lui, mai tarziu si-a reparat gresala.acum insa nu stiu cum o mai duce.eu judec dupa faptele sale spuse in presa si pe net.medicii,reportajul dat de dumnealui spun ca stie ce face.atunci SA FACA.treaba mea cu el si cu HARAP ALB e de cu totul alta natura.imi sunt egali.unul insa va inseamna poate mai mult decat celalalt daca se va confirma ceea ce banuiesc.si totusi pe amandoi ii compatimesc.dar amandoi ar putea sa ajute, sa dea exemplu.pt.ca da,aici ai dreptate,oamenii la necaz,cauta alinare si raspunsuri. si unde merg atunci?..la biserici,la manastiri.si cei care ar trebui sa le aduca ceva ajutor,cu ce sunt ocupati? unii cu afaceri imobiliare,furtisaguri, alergarii dupa functii,altii cu teama ca vor fi dati afara de la servici.si atunci mai pot oferi ajutor celor care il cauta? mai au ei de partea lor pe D-zeu?..omul cauta si daca vede ca nu gaseste raspuns pleaca. il intereseaza pana in pod interesele din spatele popilor...asa ca,continuati nene..Paisie,Ionel Popescu si care mai sunteti.Iar dumneata preafericitule,si domnia ta domn mitropolit continuati sa "dormiti".poate doar voi,preotii care va intereseaza OMUL,mai puteti sa faceti ceva..si tineti minte:oamenii ajuta daca vad rezultate.altfel?..totala nepasare...hai,toate cele bune

  ReplyDelete