Sunday, September 22, 2013

O poveste cu "torționari”

Titlul nu e original ci un plagiat ordinar, lucru obișnuit însă în România de astăzi, oricum toată lumea palgiază, de la primul ministru până la ultimul doctorand, așa că se poate scuza, mai ales că cităm și sursa: http://www.cotidianul.ro/o-poveste-cu-tortionari-holocaustul-n-ar-fi-putut-fi-recunoscut-si-nici-pedepsit-de-hess-sau-speer-222853/.


Cele de mai sus nu sunt decât o introducere la un editorial pe care încercăm să îl propunem.
Deși de douăzeci și ceva de ani încercăm să trecem peste ororile comunismului, acesta(acestea) are(au) rădăcini bine înfipte în spiritul neamului ăsta dreptslăvitor, iar torționarii care își mănâncă bine-merci pensiile, fără să aibă vreo tresărire de conștiință pentru mizeriile făcute mai fac și pui unde nici nu îți vine să crezi. În Biserică! Da, în BOR, s-au ascuns vechii torționari care au făcut și pui!
Spunem asta pentru că, la fel ca și în lagărele de exterminare despre care se face vorbire zilele astea prin media, noii torționari, născuți din preaplinul mândriei ecclesiastice, nu fac altceva decât ceea ce au moștenit de la cei vechi: seamănă frica și teroarea asupra celor puși să-i slugărească, robii lor, pentru că, nu-i așa, fiecare cu robul lui! Mai mult, la adăpostul statutelor lor - fie vorba între noi, mai bine ne-am numi Jamachiria Ortodoxă Română decât altfel - abuzează cu vârf și îndesat de neimplicarea Statului, tăind și spânzurând printre umilii slujitori, deveniți peste noapte simpli funcționari ai unui sistem ce a uitat de Cel care i-a dat viață. Nu reușesc sărmanii să producă bani pentru jupân?! Să plece! Stau alții la coadă, ca mieii la tăiere, neștiind cei așteaptă! Până și cei ce nu au crezut, până la urmă au văzut!
Și banii?! La excursii în Israel cu mai marii zilei, care închid ochii și le organizează baluri de cinstire, exact ca și cele pentru Vișinescu, Ficior sau alții!
Istoria, însă, ne arată că toți au plătit până la urmă pentru genocidul făcut - fie genocid fizic, fie psihic, iar în cazul BOR cel spiritual!


Suntem curioși pe banii cui se benchetuiesc mojicii?
Din nefericire, BOR, la nivelul ierarhiei superioare, a ajuns să fie o organizație de torționari, pentru care mesajul lui Hristos este doar teorie, în realitate contând doar clasamentul de donații per eparhie pentru construcția mausoleului de înmormântare! În afară de asta nu mai există nimic!

27 comments:

  1. Pe banii cui? Pe banii fraierilor !

    ReplyDelete
  2. Oare Nicoale pe cati preoti din banat i-a bagat la puscarie? El a fost fidel securitatii, apoi a simtit ca se duce vremea lor si a recurs la un siretlic diplomatic de a-si recunoaste vina si s-a spalat pe maini. Bine atunci, bine acum. Un om ce a stiut sa lucreze pentru imaginea lui. Cum scria declaratii impotriva lui Calciu Dumitreasa...Doamne, si cati preoti din banat au incaput pe mana comunstilor, iar ierarhii au tacut.

    ReplyDelete
  3. http://www.ziare.com/social/biserica/patriarhia-acuza-vin-distribuit-abuziv-in-biserici-1258722
    scandal pe 'VIN LITURGIC".
    patriarhia ia atitudine...

    ReplyDelete
  4. http://www.ziare.com/social/biserica/patriarhia-acuza-vin-distribuit-abuziv-in-biserici-1258722
    scandal pe 'VIN LITURGIC".
    patriarhia ia atitudine...

    ReplyDelete
  5. http://www.ziare.com/social/biserica/patriarhia-acuza-vin-distribuit-abuziv-in-biserici-1258722
    scandal pe 'VIN LITURGIC".
    patriarhia ia atitudine...

    ReplyDelete
  6. Nu doar PS se plimbă pe banii contribuabililor , ci şi protopopii cu odraslele lor(vezi popa Cerbu cu Cerbuţu lui).Lasă' că plătesc lugojenii.

    ReplyDelete
  7. Am impresia ca toată lumea va stă în gât.Nu mai poate nimeni sa plece niciunde ca aveți voi treaba.Nimeni și nimic nu vă mulțumește.De ce nu plecați și voi?Atât sunteți de invidioși că nu știu cum va mai rabdă Dumnezeu .Sper ca Dumnezeu să se îndure de noi la judecată și sa ne lumineze pe toți.

    ReplyDelete
    Replies
    1. asa-i ,ai dreptate dpdv financiar.am pleca si noi prin pelerinaje dar nu avem la indemana fondurile mai marilor sefi ai mbt.obtinute de la preamilostivii crestini care cred sarmanii ca banii lor(jertfa a lacatelor lor) se duc unde trebuie...
      nu in buzunarele(conturile) lacomilor arhipastori!
      in rest, pace tuturor!

      Delete
  8. a se citi:"jertfa a pacatelor lor".din arhiviteza.sorry

    ReplyDelete
  9. EDITORIAL ARHI LAUDATIV IN BASILICA DESPRE "UN PATRIARH PUTERNIC IN VREMURI GRELE".
    dl paisie pritre invitati de la patriarhie la arhiospaţ.
    cat sa fi fost de consistent darul de la mbt?
    ceva vesminte lucrate de mana cu ornamente, adus din cele pelerinaje(ucraina,grecia) in sema de cel putin 5.000 euro.
    basca,cateva miliarde pentru nevoile patriarhale:catedrala MN,trinitas,colecta etc.
    catpriveste urarile cu prilejul"intronizarii patriarhului daniel" de acum sase ani, las pe altii cu coloana aplecata sa o faca...

    ReplyDelete
  10. posibila predica paisiaca:
    Duminică dimineaţa, după slujbă, arhipreotul se adresează credincioşilor:
    – Am o veste proastă, o veste bună şi-o veste şi mai proastă!
    Mulţimea a amuţit...
    – Vestea proastă e că acoperişul bisericii trebuie schimbat!
    Mulţimea murmură şi oftează.
    – Vestea bună e c-avem banii necesari pentru lucrare!
    Mulţimea a răsuflat uşurată, dar preotul continuă:
    – Iar vestea şi mai proastă e c-avem banii necesari, dar încă sînt în buzunarele voastre!!!

    ReplyDelete
  11. recomandat>https://www.facebook.com/pages/Mitropolia-Banatului/139596302842297?fref=ts
    completati profilul...

    ReplyDelete
  12. Aflăm cu stupoare o alta reușita a episcopului paisie de a compromite imaginea bisericii, dar ca şi altă dată, împreună cu un aliat de al său. Un fidel prieten ce in urma relaţiei de concubinaj a adus pe lume un prunc nevinovat ce va urma să fie botezat cu tot fastul de către însuşi episcopul nostru venerabil şi abil. Înţelegem că astfel de cazuri ar fi sancţionate cu pedepse aspre altor teologi din eparhie, însă situaţia se schimbă brusc în acest caz. Episcopul însuşi, duhovnic şi apropiat oficiază taina botezului şi aprobă gestul prietenului Ghiran, fără ca măcar să îl oblige ca acum, în ultimul ceas să se pună în rânduială şi să se cunune. Fără remuşcări aceşti inchizitori fac şi de data asta ceea ce le dictează mica lor inimă, încremenite în propriile interese. De fapt, tabloul e schiţat de mult. O şleahtă de „teologi” fără personalitate şi cu un comportament slugarnic înconjoară acest om care îi urăşte pe cei buni, îi detestă pe cei care au caracter, dispreţuieşte săracii, manifestându-se cu aroganţă crasă faţă de orice persoană umană ce nu-i satisface propriile interese. E limpede! Din faptele lor vedem şi credinţa lor. Şi pe cât e de mică credinţa lor, pe atât de mare e tupeul lor. Anturajul ierarhului e clar: vânturi compromise… olteni fără identitate şi alte figuri mediocre. Iar de aici nu putem decât să constatăm conform dictonului: Cine se aseamănă se adună! Aşadar, dorinţa de confort, ura faţă de intelectuali şi comportamentul autoritar e rezultatul fricii faţă de ceilalți şi al incompetenţei. Din păcate asistăm în continuare la o perpetuare schizofrenică a servilismului şi al grandomaniei, învăluit în mantia mediocrităţii şi a amoralismului.
    Şi ne gândim că ne rugăm să fie îndelungat în zile, păzind adevărul lui Dumnezeu, tot degeaba. Domnul ne lasă liberi, dar sigur nu încuviinţează mojiciile şi lipsa de scrupule.

    ReplyDelete
    Replies
    1. „Persoana”, știm, nu poate fi decât... umană! Citește, frate! Un ins fără lecturi e departe de statura „dreptului judecător”!

      Delete
    2. Ar trebui sa citesti tu. In teologie se vorbeste de Persoana absoluta a lui Dumnezeu si de persoana umana. Deci avem de a face cu o deosebire dintre antropologie si triadologie. Asa ca mai pune mana pe carte.

      Delete
  13. VEZI SI :https://www.facebook.com/BisericaOrtodoxaBanateana

    ReplyDelete
  14. "cu binecuvantarea ips nicolae" si cu "purtarea de grija ps paisie" logofeteanul, s-a tinut asa zisul examen de titularizare:12 candidati(teologi) din care numai 7 au promovat cu media minima 7.
    examenul este valabil 1(un) an calendaristic si daca nu se scoate nici un post vacant...geaba efort! nici un diacon ori preot-din zeci potentiali- nu a fost prezent la examenul de titularizare!!!
    tot in 2 oct s-a tinut dupa o absenta de 2 luni de peregrinari ale ps paisie, consiliul eparhial ,unde au fost rezolvate si "probleme disciplinare"evident ale preotilor...
    asteptam noutati!

    ReplyDelete
  15. Doamne Doamne cauta din cer si scapa lumea de prosti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. prosti dar multi! vb lui voda lapusneanu
      mai bine "prost" si cinstit decat "destept" si cu ochii pe punga altuia.
      ps:cu cat suntem mai destepti la minte, cu atat ne dam seama ca de fapt suntem niste...prosti.parerea mea!

      Delete
  16. cînd se va discuta în Eparhială şi despre abuzurile protopopilor, a lui Popescu, Paisie despre măgăriile pe care le comit, umilinţele la care supun preoţii ce nu sunt în graţiile lor.Sunt primii care nu respectă Statutul.Ei ar trebuii caterisiţi şi judecaţi pentru fărădelegile comise.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAI PUTINA VREME PANA ATUNCI! ATI VAZUT CE TEVATURA A IESIT IN ARHIEPISCOPIA ARADULUI...DE LA ABUZURI!
      CA SI ACOLO IPS TIMOTEI,NU MAI FACE FATA PROBLEMELOR...INFORMALE!

      Delete
  17. fratzilor,cand incep licitatiile la parohii?!?vorba aia...tre sa iasa malaiul ca se apropie sarbatorile de iarna si Ionelas tre sa plece la copchii afara,nu mai zic de protopopi...spargea-le-as burdihanele imbuibate de bagabontzi imputiti si nesatui.Fara numar!!!

    ReplyDelete
  18. popa pitic a marturisit in fata enoriasilor, ca a dat 30.000 euro, sefului', ca sa parvina la o parohie de oras, ronat timisoara.
    ca are 4 copii si viata grea la cbes...
    ce a urmat se stie:matrasirea celor 65.000 euro, banii parohiei.
    a iesit scandal mare cand a fost ultima data sefu'cu camlilatca, pe la ronat.
    a fost nevoit sa iasa pe usa din dos de teama(gura) parohenilor banateni.
    se pare ca este si o inregistrare video cu telefonu'dastept!
    asa ca nu este o poveste, daru' pt ocuparea unei parohii, pe vremea paisiacilor...

    ReplyDelete
  19. ORA DE TIMIS SI OPINIA TIMISOAREI >EXCLUSIVITATATE
    SE STRANGE LATUL IN JURUL DLUI BOJIN, PRIETENUL DLUI PAISIE?
    ESTE VB DE CONTRACTE SEMNATE DE DL BOJIN IN CALITATE DE DIRECTOR LA APELE ROMANE BANAT CU...SOTIA LUI!
    ESTE VB DE MILIOANE DE EURO...

    ReplyDelete
  20. ....la întâlnire a fost prezent pr. Cristian Constantin, consilier economic al Arhiepiscopiei Timişoarei.
    CONFERINTA DE TOAMNA, DE PRELUCRARE A PREOTIMII !
    PS: STIE CINEVA ,CAND A FOST HIROTESIT PREOT, DIAC CRISTIAN,CONSILIER ECONOMIC, FARA STUDII DE SPECIALITATE?
    POATE O IA PE URMELE DIAC BOANCHES...

    ReplyDelete
  21. La Ronaţ s-a schimbat parohul tocmai când mirosea a bani. Vedem cât rezistă popa pitic cel peltic acolo. Sau cu câţi credincioşi mai rămâne, căci cel mai deştept cedează...şi pleacă la Blascovici;)

    ReplyDelete
  22. Ce bine a fost fără Paisie... aşa linişte şi lumină...

    ReplyDelete