Monday, August 27, 2012

Despre „drujbele lui Dumnezeu” de Ino Ardelean

"De o bună perioadă de timp, Paisie Lugojanul a devenit un star mediatic în presa locală, dar și centrală. Ce-i drept, un star negativ, fiindu-i imputate toate relele din lume. Așa o fi? Este Paisie cel mai rău dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române? Sau e la fel ca marea majoritate a acestor ierarhi? Aș îndrăzni să răspund afirmativ la cea de-a doua întrebare. Paisie nu este nici mai bun, dar nici mai rău decât majoriatea capilor BOR. El reprezintă o stare de fapt, este o oglindă fidelă a acestei instituții.
Ce i se reproșează? Că-i plac banii. Că face bani din orice, mai nou și din fonduri europene. Dar există un arghirofil mai mare decât chiar Patriarhul Daniel, cel care face bani și din piatră seacă? Patriarhia Română a ajuns una dintre cele mai de succes societăți comerciale din România, dacă te uiți la profituri. O spun cifrele Ministerului de Finanțe. Ce nu produce patriarhia? Că altfel se ocupă de păduri, cherestea, vinuri, alcool, lumânări, patronează posturi de radio și televiziune. Patriarhul Daniel vrea chiar să-și întreacă și finul, „Iulius Mall”, în construcții megalomane, cu a sa Catedrală a Neamului. Doar credincioșii simpli lipsesc din sfera preocupărilor patriarhului-patron.
Ce să mai vorbim de Pimen, cel care se crede „drujba lui Dumnezeu” prin pădurile Bucovinei, obișnuit să scuipe și să pupe în același loc (vezi relația cu Adrian Năstase), numai pentru a pune mâna și drujba pe codrii Moldovei. Prin Dobrogea era un mitropolit, șef de facto al PSD Constanța, într-una dintre cele mai corupte perioade din istoria țării (2000-2004), atunci când acest partid era o imensă mașinărie de făcut bani și dat în cap la adversarii politici. Și exenple sunt destule, nu ar avea loc într-un op, darmite într-un articol?
Paisie este un mare intrigant, se mai spune despre cetățeanul Ion Gheorghe, fost medic veterinar, devenit episcop. Care dintre capii BOR nu are intriga în sânge? Care sunt cei care au urcat pe scara ierarhică fără să-și sape colegii niciodată? Într-o perioadă în care Biserica Ortodoxă pierde tot mai mulți credincioși în fața ofensivei prozelitiste fără precedent a cultelor neoprotestante și a diferitelor secte, capii BOR au cu totul și cu totul alte probleme. Așa cum le are și Paisie.
Nu vreau să extind aceste practici la toți reprezentanții Bisericii. Dar pe cei care au sau au avut cu adevărat frica lui Dumnezeu nu-i găsești lăfăindu-se în mașinile luxoase ale Patriarhiei, ci în modestele chiliiale mânăstirilor sau prin schituri. Biserica Ortodoxă i-a dat pe Arsenie Boca, pe Dumitru Stăniloaie, pe părintele Galeriu sau monahul Nicu de la Rohia (evreul Steinhardt convertit la ortodoxie) și mulți, mulți alții. Biserica Ortodoxă a dat nenumărați martiri în perioada comunistă, nu doar ierarhi care s-au făcut frați cu Dracul și Securitatea.
Și poate aici e marea problemă a Bisericii Ortodoxe. Faptul că, după 1990, nu au fost făcute publice dosarele de colaborare cu Securitatea ale prelaților. De altfel, singura categorie socială care a refuzat cu obstinație o curățenie morală în interior a fost Biserica Ortodoxă. Nu vorbesc de o lege a lustrației, că rămâneau românii fără popi. Doar o recunoaștere a vinilor, o mărturisire, o pocăință, atât în fața lui Dumnezeu, cât și în fața enoriașilor. Fiindcă astfel, nu mai puteau fi supuși diferitelor șantaje și presiuni. Și avem la îndemână un mare exemplu. În 1990, Nicolae Corneanu și-a recunoscut greșeala colaborării cu Securitatea. Și astfel a devenit liber. Liber să devină probabil cel mai respectat și demni de respect ierarh al BOR."
sursa: http://www.debanat.ro/2012/08/paisie-lugojanu/

9 comments:

 1. Cel mai respectat și demn de respect ierarh, Nicolae Corneanu??? El, care a ajuns mitropolit prin pensionarea fortata a IPS Vasile si care a recunoscut public ca a fost ales pentru ca nu exista alt candidat( a se intelege ca era singurul agreat de Securitate si a devenit astfel agentul acoperit al Securitatii din interiorul Bisericii, avand inclusiv rolul de a-l turna pe PF Justinian) ?! El care a dat ordin sa inchida portile Catedralei la Revolutie?! Si apoi, brusc ii pare rau... De ce nu s-a retras in 1990 ca PF Teoctist sau PS Emilian Birdas?! Dar agentul, devotat misiei sale nu putea renunta la planurile sale, si urmand dictonul "lupul isi schimba parul, dar naravul ba", a inceput actiunile de distrugere a Bisericii din interior, pozand insa in ierarhul bland si binevoitor. Din "dragoste frateasca" a dat o serie de biserici unitilor, nepasandu-i ca astfel unele comunitati ortodoxe au ramas fara biserica, a promovat printre preoti si credinciosi ideea ca unele dogme ortodoxe sunt expirate si ca la fel de buna e si invatatura de credinta a catolicilor sau protestantilor(ajungand chiar el sa se impartaseasca cu catolicii, determinand protesul monahilor de la Sfantul Munte care au cerut sa fie caterisit), ceea ce a dus la cresterea cu timpul a numarului sectarilor din eparhie, a promovat nepotismul si simonia. La proxima sedinta a Sfantului Sinod din toamna, ierarhii au insa sansa istorica sa faca curatenie si sa-l pensioneze pe Nicolae Corneanu. Sper sa nu o iroseasca si sa relungeasca agonia Eparhiei Timisoarei

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ametitule, Corneanu nu era la revolutie in TIMISOARA. CEL CARE A ORDONAT INCHIDEREA USILOR CATEDRALEI ESTE DANIEL, ACTUALMENTE PATRIARH AL ROMANIEI, OMUL DE LA MBT LA ACEA VREME! Cerceteaza si vezi! Vorbeste gura fara tine!

   Iar in ceea ce priveste retrocedarea bisericilor, afla desteptule, ca Dumnezeu nu sta in ziduri ci in carne si duh de om!

   Pune mana si citeste ca esti TEMELIE!!!

   Delete
  2. NICI DANIEL NU ERA INCA LA TIMISOARA!
   SE PREGATEA SA IA AVIONUL DE LA STRASBOURG SPRE ROMANIA!
   COMANDA A FOST DATA DE VICARUL MICULESCU,PE BAZA UNUI TELEFON DAT DE IPS NICOLAE, AFLAT LA HOTELUL PATRIARHIEI DIN BUCURESTI, VENIT FIIND IN GRABA DE LA CONSTANTINOPOL(ISTANBUL)...
   RESTUL SUNT SPECULATII...

   Delete
 2. http://oradetimis.oradestiri.ro/enoria%C8%99i-fara-frica-de-dumnezeu-un-preot-a-fost-%E2%80%9Elasat%E2%80%9D-fara-portofel-chiar-in-catedrala/actualitate/2012/08/28/
  PS:am dori sa aflam, ce preot de la catedrala(jecmanit de hoţi)şi-a lasat in vestiar borseta cu acte si portofelul"budusit de bani" si "de carduri bancare)?
  cat priveste "milostenia" facuta cu acest prilej hoţilor...

  ReplyDelete
 3. ce urmeaza?
  http://www.220.ro/video-news/Preot-Robot-Oficializeaza-Nunta/Tj7Nygcnby/
  este perfect, nu este supus greselilor, nu ia banu...

  ReplyDelete
 4. Ce sa urmeze?

  (50 de ani+NICOLAE)+(50 de ani+PAISIE)=100 de ani sau,
  UN VEAC BANATEAN DE SINCERITATE sau, poate de ALTCEVA...

  ReplyDelete
 5. Peste vechile practici securiste care s-au acoperit si peste "noile" practici securiste la fel de acoperite, BOR s-a organizat dupa reguli de tip mafiot si a devenit un fel de Klu Klux Kan din care doar IPS Nicolae a avut curajul sa se detaseze. Pentru cei care se mai intreaba de ce abuzurile continua fara nici un scrupul si fara nici o rusine sfidand toate sesizarile facute in presa, in miting-uri si cu alte ocazii, eu cred ca singura explicatie este aceea ca potrivit regulilor interne de tip mafiot, orice dovezi ale abuzurilor vor ramane pentru totdeaauna acoperite. Inca o data transmit respectul si aprecierea mea fata de IPS Nicolae si promit ca nu voi mai face nici un comentariu despre BOR daca isi va schimba denumirea si va elimina cuvantul "biserica", numindu-se organizatie, banda sau oricum altcumva.

  ReplyDelete
 6. As mai adauga si ca faptul de a cere schimbarea denumirii BOR nu il consider un moft sau un capriciu, ci o justific prin aceea ca astfel nu vom mai fi inselati, indusi in eroare, amagiti.

  ReplyDelete