Friday, April 13, 2012

PASTORALĂ LA ÎNVIEREA DOMNULUI 2012

   † NICOLAE  Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timişoarei şi  Mitropolit al Banatului


Iubitului cler, cinului monahal şi binecredincioşilor creştini şi creştine har, milă şi pace de la Dumnezeu Tatăl şi de la Domnul nostru Iisus Hristos !
Cinstiţi credincioşi şi credincioase,  „Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând …”
Sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru a fost cu multă înţelepciune rânduită de Sfânta noastră Biserică în acest anotimp, al primăverii, reprezentând nu numai învierea noastră ca fii ai Dumnezeului Celui viu, ci şi a naturii înconjurătoare, care îşi pregăteşte şi ea veşmântul pentru Sfânta Înviere, prin ghioceii îmbobociţi ce ies de sub zăpada iernii, prin covorul verde al ierbii ce acoperă pământul şi mai ales prin frumoasele flori, care, cu petalele lor albe asemenea zăpezii, vor să ne aducă aminte de hainele albe ale Mântuitorului, cu care a ieşit din mormânt, aşa cum e reprezentat în icoanele noastre. Sărbătoarea mai vrea însă să ne aducă aminte şi de hainele curate ale sufletului nostru spălate prin lacrimile sincere ale părerii de rău în Taina Spovedaniei şi înfrumuseţate în lumina Sfintei Cuminecături.
Iubiţi fraţi şi surori în Hristos Domnul,
Cu acest prilej doresc să ne oprim asupra tălmăcirii cuvintelor „cu moartea pe moarte călcând“, din troparul Învierii. Cuvântul moarte, de cele mai multe ori, răsună trist în urechile noastre, aducând în cele dinlăuntru ale noastre sumbre simţăminte. Sigur nici unul dintre noi nu am dori ca să murim, spre deosebire de Sfântul Apostol Pavel pentru care „moartea era un câştig“. Ce simţăminte va fi având el, de a ajuns la asemenea convingere, care, pentru noi cei de rând, este greu de înţeles!
Dacă am medita mai creştineşte şi mai adânc, despărţirea sufletului de trup nu este o moarte, o distrugere totală şi iremediabilă, ci doar o stare de provizorat, de trecere, de mari nădejdi viitoare şi nici într-un caz de cugetări negative, descurajatoare sau de deznădejde. Nu trebuie să uităm că şi trupul nostru este veşnic şi că şi el va învia. S-ar putea ca văzând trupul putrezind şi amestecat cu ţărâna pământului să ne îndoim de învierea lui. Să nu fie! Textele sfinte ne spun că şi „marea îşi va da morţii săi afară“. Avem un pasaj foarte edificator în Proorocul Iezechil, cap. 37, în privinţa învierii trupurilor, pe lângă acele trupuri înviate de Mântuitorul. Proorocul Iezechil prezintă un câmp de oase goale, rămase risipite pe câmpie în urma unei bătălii. Dumnezeu îl întreabă pe prooroc: „Ce crezi, învia-vor oasele acestea?“ Iar proorocul răspunde cu o oarecare îndoială: „Tu ştii aceasta“. Dumnezeu, ca să-i risipească orice îndoială, îl face martor acestui eveniment zicând: „Voi face să intre în voi duh şi veţi învia“. Şi mi-a zis: „Prooroceşte asupra oaselor acestora şi le spune, oase uscate ascultaţi cuvântul Domnului. Proorocit-am  cum mi s-a mai poruncit. Şi când am proorocit s-a făcut un vuiet şi o mişcare şi oasele au început să se apropie fiecare os la încheietura sa şi am privit şi iată erau pe ele vine crescute şi carnea şi pielea le acoperea pe deasupra, iar duh nu era în ele. Atunci mi-a zis Domnul: Fiul omului, prooroceşte şi spune duhului: Aşa grăieşte Domnul Dumnezeu: Duhule vino din cele patru vânturi şi suflă peste morţii aceştia şi vor învia. Deci am proorocit cum mi se poruncise şi au intrat în ei duhul şi au înviat şi mulţime multă foarte de oameni s-au ridicat pe picioarele lor“. Mai putem oare să ne  îndoim de puterea lui Dumnezeu şi de învierea trupurilor noastre? Şi pe lângă toate acestea avem şi trupuri neputrezite, atâtea sfinte moaşte ale sfinţilor Bisericii chiar până în zilele noastre, cum sunt acele ale Sfântului Iacob românul, care pot fi văzute de oricine are ocazia fericită să viziteze locurile sfinte de la Ierusalim.
În această situaţie ne întrebăm: Mai putem spune acestei despărţiri a sufletului de trup, „moarte“? Mai putem să ne îndoim de această înviere a trupurilor noastre? Deci moarte în înţelesul distrugerii totale nu există, pentru că şi trupurile şi sufletele noastre sunt veşnice. Trebuie să eliminăm din inimile noastre deznădejdea, tristeţea care uneori ne cuprind  la auzirea cuvântului moarte. Aşa socotim că a înţeles şi Sfântul Apostol Pavel moartea „ca un câştig“, ca o mare trecere, aşa să rămână şi în mintea şi inimile noastre.
Sfântul Evanghelist Ioan, arătând rostul venirii în lume a Mântuitorului zice că „Eu am venit ca viaţă să aibă şi din belşug să aibă“. Acesta ar fi adevăratul sens al vieţii, iar moartea sufletească – sensul autentic al morţii.
La aceasta s-a referit şi Sfântul Ioan Gură de Aur în Cuvântul său de la Paşti, atunci când zice: „Unde-ţi este moarte boldul tău? Unde-ţi este iadule biruinţa ta?“.
Dreptmăritori creştini şi creştine,
Se cade aşadar să înţelegem că nu trebuie să ne mai temem de moartea fizică, ci să o considerăm ca o mare trecere în veşnicie, dar să ne temem de moartea sufletească şi mai ales de „veşnicia ei“. Această temere să trezească în noi râvna sfântă ca prin înfrânare şi har dumnezeiesc să ne eliberăm de întunecimile ei.
Să avem mare nădejde în bunătatea şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu, în ajutorul Său, că de aceea a venit Mântuitorul la noi, ca să ne pregătească prin Învierea Sa marea noastră trecere. Nici unul să nu ne mai temem de moartea fizică, pentru că ne-a izbăvit pe noi Învierea Mântuitorului Hristos. Toţi să îndrăznim, nici unul să nu descurajăm, ca să intrăm la ospăţul Domnului nostru, luând aminte că „nici unul mustrat de cugetul său mai înainte de a se spovedi să nu cuteze cu nebăgare de seamă să se atingă de acest foc mistuitor“, după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur în Cuvântul său din Joia Mare.
Cu acest îndemn de încurajare şi de nădejde în Hristos Cel înviat, precum şi cu nădejdea în darurile Bisericii lăsate nouă prin Sfintele Taine, Vă doresc din inimă învierea Dumneavoastră a tuturor din moartea sufletească, învierea neamului nostru şi învierea sufletească a întregii omeniri, ca să se risipească dintre noi, precum se risipeşte fumul, orice vrajbă, orice ură, orice dezbinare, orice răzbunare, spre binele nostru vremelnic şi veşnic şi spre lauda Tatălui şi a Fiului şi a Duhului Sfânt, Amin.
Al vostru stăruitor rugător către Hristos Cel înviat,
                                                                                                   †Nicolae
Arhiepiscop al Timişoarei
şi Mitropolit al Banatului

Dată în reşedinţa mitropolitană din Timişoara, la praznicul Învierii Domnului, anul mântuirii 2012

14 comments:

  1. iti multumim arhiziaristule pentru Pastorala !
    doar un mic amanunt lipseste:LUMINA !
    rugamu-te de sf inviere a Domnului Hristos,sa dai la o parte intunecimea si sa ne aduci si aici in acest asezamant Lumina SFANTA,DE LA IERUSALIM !
    va doresc,
    Sf. Pasti cu Pace in inimi si lumina SFANTA in suflet tuturor... !

    ReplyDelete
  2. Vrem stiri despre zvonul cu plecarea lui PS in alta eparhie.

    ReplyDelete
  3. http://oradetimis.oradestiri.ro/premiera-timi%C8%99orenii-vor-lua-lumina-sfanta-de-la-ierusalim-la-slujba-de-inviere-de-la-catedrala/actualitate/2012/04/13/
    poze de la sf mormant.
    INVIAZA Hristos DUMNEZEU !

    ReplyDelete
  4. LUMINA LUI HRISTOS LUMINEAZA TUTUROR !
    HRISTOS A INVIAT !

    ReplyDelete
  5. Popor, atentie, Spanu' isi da cu parerea:

    http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/destrabalat-cluburi-noaptea-Inviere-cultura_0_682731831.html#

    ReplyDelete
    Replies
    1. In locul lui, cand stiu ce-am facut si inca fac, m-as gandi de sapte ori daca sa m-aplec macar sa iau piatra de jos, daramite s-o si arunc!
      Sa-mi fie cu iertare, dar o astfel de atitudine mi se pare aroganta trufasa si o sfidare la tot ce Hristos a propovaduit, plus o aruncare negandita a cuvintelor!
      Nu asa se castiga oameni pt Hristos!

      Delete
  6. Episoade hilare din Teologia popesciana:
    “Cei care s-au destrăbălat în cluburi, în noaptea de Înviere, sunt lipsiți de educație” zice Ionel Popescu, iar eu vin si completez: pai ce are, ma educatia cu pacatul?!!!! Vorbesti numai prostii!

    ReplyDelete
  7. "marsul Invierii " !
    pro si contra...
    asteptam un comentariu pertinent dpdv ortodox

    ReplyDelete
  8. "Vrem stiri despre zvonul cu plecarea lui PS in alta eparhie."

    Frate intru Hristos! Eu nu prea vad cum sa plece vicarul unui ierarh in varsta si suferind. dar ce ai aflat tu, iar noi nu stim? Cu luni in urma (un an deja?) circula varianta plecarii sale la o nou-infiintata eparhie (episcopie) la Londra. N-am crezut-o nici atunci, n-o cred nici azi. Patriarhul s-a opus - nu discutam daca a fost doar pretext - instalarii de noi vicari, pe motiv de criza, ce sa mai vorbim de cheltuieli cu o noua episcopie?

    ReplyDelete
  9. "Vrem stiri despre zvonul cu plecarea lui PS in alta eparhie."

    Hristos a Inviat! Frate intru Hristos, eu nu prea vad cum poate sa plece un vicar al unui ierarh in varsta si suferind.

    A circulat acum cateva luni (sa fie un an deja?)un zvon conform caruia vicarul ar pleca la o recent-infiintata episcopie la Londra. N-am crezut atunci, nu-l cred nici acum, reperul meu fiind atitudinea patriarhului, care s-a opus - nu discut daca a fost pretext sau nu; nu stiu - instalarii de noi vicari prin tarisoara. Ce sa mai vorbim de cheltuieli cu infiintarea unei eparhii in strainezia.

    Sar ce stii tu, iar noi nu stim? ce varianta circula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu vorbiti prostii... In Marea Britanie nu sa infiintat inca nicio eparhie. A fost ales PS Ignatie Muresanul arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei din cauza ca Inaltul Iosif are deja vicar pe PS Marc Nemteanul si nu poate sa aiba doi conform noului statut, ca sa organizeze parohiile din Marea Britanie. Daca va uitati pe itinerarul lui pastoral veti vedea ca slujeste des acolo. Deci el va fi la momentul potrivit. Asadar terminati cu teoria asta

      Delete
    2. Cine te-a plătit mă sa mananci ....... Sunt cântăreț la o parohie din Anglia. 99 % din preoți nu-l vor cu desavarsire pe Ignatie. Asa ca lăsa poantele cu ,la momentul potrivit, ! Preoții sunt total împotriva infiintarii unei EPARHII ! Nu au nevoie de stăpâni, domni, patroni ! Ignatie nu va fi niciodată in Anglia episcop ! Este total detestat de toată lumea din Anglia ! Luați-l voi daca va trebuie ! Asa ca lăsați bancurile proaste !

      Delete
  10. Va dau o veste buna !
    Duminica cu ocazia hramului Catedralei noi din Caransebes vor fi aduse spre inchinare de la Timisoara, moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos, iar de la Sibiu, moastele Sfantului Andrei Saguna. Asa ca se asteaapta un sobor important de arhierei din care vor face parte probabil si IPS Laurentiu al Sibiului si PS Paisie al Timisoarei. Se pare ca s-a trecut peste disensiunile dintre ierarhi.

    ReplyDelete
  11. atunci, ce ziceti. O pun de un mini-synod?

    ReplyDelete