Tuesday, May 14, 2013

Continuă deturnările patrimoniale la Catedrala din Timişoara

Dacă în vara anului trecut icoanele mari ferecate în argint au dispărut de la Catedrala Mitropolitană din ordinul PS Paisie, chipurile pentru restaurare, dacă treptele spălate de sângele celor ucişi la Revoluţia din 1989 de regimul securist de tristă amintire au fost demolate de noii securişti - sau vechi?! - iată că furia împotriva simbolurilor româneşti bănăţene continuă să facă victime! Vulturul regal din Catedrala Mitropolitană a Timişoarei a dispărut! Tot din ordinul PS Paisie!


Informat despre această ispravă, IPS Nicolae l-a sunat pe administratorul catedralei, atotputernicul diacon Genu Goanţă, şi i-a cerut să-l aşeze la locul lui. Cererea i-a fost refuzată politicos, chipurile administratorului îi este frică de PS Paisie care a ordonat înlăturarea lui!
Avem însă motive temeinice să credem că vulturul s-a evaporat deja la colecţionari de antichităţi şi a părăsit ţara deja pentru un preţ considerabil? Rămâne de văzut!

24 comments:

  1. OARE CAT AR COSTA SCHIMBAREA MOZAICULUI DIN CATEDRALA?
    PARE ASA ALAMBICAT,CONFUZ FARA NICI O FORMA...
    INCEPE LICITATIA DE LA 1 MILION DE EURO!
    CINE DA MAI MULT?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da nu ti se pare ca si catedrala parca arata asa anacronic....

      Delete
  2. Sa mai vorbim putin despre functionarii din Arhiepiscopie. Nu va suparati, dar astia sunt animale nu oameni! Fiti atenti, daca intrati in Arhiepiscopie, ca au niste apucaturi creaturile astea foarte ciudate! Domnule, ei nu realizeaza ca sunt functionari intr-o institutie publica (NU S.R.L.) ci se comporta discretionar, dupa bunul plac. Paisie s-a inconjurat efectiv de jigodii.

    ReplyDelete
  3. http://www.caon.ro/va-pleca-pss-lucian/1287317

    ReplyDelete
  4. de la guvernatorull isarescu citare:banul la ban trage si paduchele la paduche!

    ReplyDelete
  5. Ba fratilor.......ni se distruge un monument istoric de o valoare inestimabila, si nimeni nu ia nici o masura, ar trebuii sa se sesizeze inclusiv Directia de patrimoniu sau cine se ocupa cu monumentele istorice.Amvonul este construit de la ridicarea Catedralei, si nu cred ca se v-a mai reconstruii pentru ca a fost distrus la fel ca vulturul si multe alte obiecte de cultura din Catedrala, chiar si treptele. Iar referitor la Goanta ii este frica si de umbra lui, sa nu cumva sa isi piarda ”ciolanul din gura” tine cu dintii de scaunul de administrator......e un bativan, nu face nimic bun, numai se da mare sef, atat stie sa faca, se da mare goanga cine este el.....dar va zbura, la fel ca si gunoiul de Constantin care se crede mai tare decat este.Daca a prins si Constantin un ciolan in gura il v-a scapa si v-a reajunge de unde a plecat....daca nu prin vreo puscarie.....pentru ca face tot felul de ”marsavuri” dictate de stapanul lui Paisie. Oricumm v-a ajunge o ruina Catedrala.....ce mireasa isi doreste sa faca nunta intr-un santier, nu se mai pot face poze pe treptele Catedralei doat printre paravane....si ne mai miram ca lumea migreaza la catolici sau mai rau la pocaiti, ii inteleg

    ReplyDelete
  6. Da ce, pentru poze vin miresele la biserica? Sau pentru sfanta taina a cununiei?
    Si mai terminati cu povestea treptelor! Se vede ca nu va pasa de sangele martirilor, ca nici n-ati urcat pe ele sa intrati in Catedrala sa va rugati pentru ei, de vreme ce n-ati observat ca erau deteriorate. Vor ramane in amintire treptele Catedralei indiferent din ce vor fi facute ele, ca simbol, nu, musai, bucata aia de beton. Sau nu mai trebuiau asfaltate strazile Timisoarei ca s-a varsat sangele martirilor pe ele? Vorbiti ca niste fara-de-minte.
    Pentru treptele unei biserici migreaza lumea la secte!? Asta ar insemna ca nu au habar de ortodoxie. nu ca e biserica ortodoxa vinovata ca pleaca ei.
    Catedrala e, in primul rand, BISERICA, nu muzeu. Daca tot intrati sa panditi ce mai puteti critica, macar rugati-va, ca aveti nevoie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. adevarat graiesti fratia ta!
      dar nu desavarsit.
      ortodoxia trebuie sa insemne:dreapta credinta, simplitate,fratietate,buna credinta,fapte buna si nu in ultimul rand MILA!
      sa nu stam cu capetele in pamant, sa INDRAZNIM la cele Bune.
      cat priveste cele ce se intampla la ora actuala in mbt am un singur sentiment pentru toti>MILA !
      ps.un prieten imi spunea ca zilele acestea l-a vazut pe dl paisie pe la fabrica de lumanari in control.
      se asezaze pe caldaram(bordura) si dadea telefoane.fara nimic pe cap, in reverenda,ca un oarecare de pe strada om.
      sotia lui vazand de la balcon scena a ramas inmarmurita!
      era grotesca scena si neverosimila.chel in varful capului, cu barba rasfirata,din alt film...
      pacat ca avem un asa frate arhierau.
      care numai binele nu ne doreste!
      ps2.ultima noutate:revolutionarii, negociaza cu dl paisie(mitropolia este el!) pentru a obtine "bucati din treptele vechi si inscriptionarea nemelor celor 10 martiri pe noile trepte de granit".
      negocierile sunt in impas din cauze de la sine intelese!
      pace tuturor!

      Delete
  7. Eu zic sa mai asteptam un pic, ca pleaca Paiu si majoritatea din cei care l-au lins vor fi inlocuiti cu altii, poate mai credinciosi si cu frica de Dumnezeu.
    Intotdeauna dupa soare vine furtuna si invers. La noi acum e furtuna, dar asteptam soarele si in Mitropolia noastra.

    ReplyDelete
  8. http://www.caon.ro/pss-lucian-isi-pastoreste-in-continuare-episcopia/1287861

    ce ziceti? o da la'ntors sa fie diplomat ori chiar e constient ca n-are sanse la mitropolia banatului? sanse au IPS Opan de har-cov si (numai din 2014) PS sofronie. Corect?

    ReplyDelete
  9. scuze, am vrut sa scriu IPS Ioan de Har-Cov

    ReplyDelete
  10. Viseaza si noaptea ca e mitropolit. La Caransebes, cei din jurul lui Lucian se vad deja in functii. Constantin abia apuca sa preia toate functiile si la Timisoara. E dezastru daca ajunge aici. Toti se vaita in Cs de el. Pleaca protopopii, pleaca calugarii, pleaca toata lumea. Au facut magazine in toate manastirile importante pt a lua toti banii, au oprit salariile calugarilor de 3 ani si au secatuit de bani tot ce au putut. Din pacate, cei care l-au cunoscut in Tm nu vor sa creada ca e cu totul alt om. A prins puterea, face ce vrea, si-a dat arama pe fata. Vrea mai mult si mai mult ...si ce oameni a promovat... Macar daca ar veni Ioan de la Covasna, chiar de ar fi rau nu ar sta atat de mult. E mai batran. Daca va veni un tinerel care nu si-a elucidat bine propria existenta, vom petrece in teroare si dictatura pana la pensie.

    ReplyDelete
  11. Da. asa e! daca vine IPS Ioan de Covasna ar fi mult mai bine. daca nu-i bun ori potrivit, nu sta mult, ca-i nascut in 16 noiembrie 1951, daca-i bun, randuieste lucrurile si ne scapa de Pai(e)si buruieni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. schimbarea stapinului ...bucuria nebunului

      Delete
    2. dupa teoria ta toti tiranii ar trebui sa moara de batranete...
      JOS PAISIE LOGOFETEANU'!

      Delete
    3. Da-i Doamne viata lunga....la Ps Paisie Lugojeanu...dar undeva in delta Dunarii pe la stuf ceva.

      Delete
  12. Constantin de la Cs o fi pus pe 7 functii, insa e un copil de mingi pe langa Ionel Popescu. Popescu este un ordinar de ultima speta. Deci, nu exista termene de comparatie. Daca tot am scris, am un mesaj pt Preasfintitul Parinte Paisie: "Preasfintite educa, recicleaza, modeleaza consilierii, intrucat se comporta foarte urat cu TOTI cei care au treburi in mitropolie. Ei, consilierii, totusi reprezinta Biserica, reprezinta BOR... Chiar si o langosereasa are in fisa postului, un imperativ de la angajare, datoria sa vorbeasca frumos cu clientii. La Dvs. de ce nu este asa?".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pentru ca Paisie nu stie "sa vorbeste" frumos. Sic!

      Delete
    2. Constantin merita functiile si e un copil? cred ca nu cunoasti cu adevarat cine e . Un prost ce nu are nici macar capacitatea de a pronunta cuvintele corect, cu mari carente de bun simt, ce sa mai vorbim de cunoastere teologica, la care e sub nivelul uni seminarist. Si mai e si profesor. Un om care nu-si pricepe limitele, impins din umbra de vechiul prieten lucian, care ca si alt tinerele, tot negru doar ca de asta data si la trup, au fost impreuna impinsi in ierarhie de batrunul nostru mitropolit. El si-a dorit oameni stersi. Ca si timotei de la Arad, un alt om ce a lasat intreaga eparhie intr-un impas moral. In toata mitropolia misuna miseii,asa ca mai bine rugati/va sa vina un om al lui Dumnezeu si nu un om interesat cu orice pret de a pune mana pe scaunul mitropolitan,asa cum isi manifesta eposcopul de cs, mai cu seama prin acolitii sai care se lauda pe la toate colturile, garantand ca el va ajunge mare sef in banat. Daca asa se va intampla, atunci ve-ti intelege drama ce a facut/o in cs, dar va fi prea traziu. Nu va plecati la vorbe dulci iesite din gura celor prefacuti. Cititi in adanc si pricepeti ca e un alt baron. Au toti aceleasi atitudini, doar ca unii le manifesta pe fata, iar altii in ascuns si pe la spate. Problema e ca noi gresim, cantandu-le in struna, facandu-le plecaciuni si pupandu-le mainile. Prin toate gesturile noastre le-am consolidta paranoismul si le-am alimentat ideea ca ei ar fi niste pastori infailibili, cazuti din cer, cu dreptul de a face ce vor cu oricine, oricand, fara a gandi macar ca celalat e frate si egal in Hristos cu ei. Asadar, biyantismele si triumfalismul i-au inchis intr-o lume separata de cea a celor multi frati ce petrece impreuna in acelasi Trup. Si pana la urma episcopatul si preotia e data in primul rand in virtutea credinciosilor si pentru ei, nu ca sa-i stapaneasca si nici ca sa-i investeasca pe ei cu putere pamanteasc, ci ca sa SLUJEASCA asa cum Domnul a facut, in chenoza si iubire, cu o inima ce a cuprins intreaga umanitate. De aceea, cred ca avem nevoie im primul rand de arhiereu care sa slujeasca pt inima si cu inima, fara imterese si fara discriminari, asa cum intalnim in spatiul intregii noastre biserici.

      Delete
    3. Atentie la GRAMATICA !!! E o poveste (mai grea pentru unii) de prin GIMNAZIU...si la TASTE - e usor, au literele DESENATE pe ele.

      Delete
    4. ceva-ceva bunghesti tu despre fratele constantin,ca are prea multe functii si cu greu le poate duce...
      cestiunea buna este ca nu incaseaza 7 salarii si nici nu mananca prea mult(cu doua linguri)!
      cat priveste pregatirea lui, ar fi necesara o reciclare la muntele athos, ca sa invete mai multe si in primul rand SMERENIA!
      cum ar spune tudor gheorghe: nu se poate cu de toate!

      Delete
  13. bine zis langosereasa. la unele langoserii scrie "aici se zice buna ziua si se raspunde: multumesc frumos". alo, la mitropolia paisiACULUI se aude?

    ReplyDelete
  14. saccsiv.wordpress.com/2013/04/12
    deveghepatriei.wordpress.com/2012/01/03/masonii

    ReplyDelete