Thursday, June 20, 2013

Cum se vede BOR de afara!


Nu e trist? Chiar foarte trist?

45 comments:

  1. robu o comite din nou!
    http://www.ziare.com/social/biserica/o-biserica-din-timisoara-isi-pune-sistem-audio-de-11-000-de-euro-din-bani-publici-1242131
    ziare com.
    se face o confuzie,scriind ca beneficiara este catedrala mitropolitana, desi din continut reiese clar adrisantul sumei de 11.000 euro
    parohia viile fabric.
    "streptococii"popani de la viile fabric nu dorm!

    ReplyDelete
  2. Ce frumos! O lista intreaga cu episcopi mediocri. Si interesant ca ea debuteaza cu lucica. E clar ca Alic a facut lucrarea, cand sa mai aibe eltimp si de asta. Doar are spalatorii auto de chivernisit, vinuri de vandut prin constantin. Pardon, e lege si e obligatoriu sa cumperi. Apoi paisie ... cu bani europeni, cu scandaluri nesfarsite si cu apetitul crescut pentru a distruge. Doamne, ce episcopat tanar si de viitor avem! Viitorul suna bine, nu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. INTERESANT e ca nu se spune ca omul acesta a construit o catedrala (de la cota 1 m+fundatie), una mult prea mare raportata la numarul redus de locuitori, intr-unul din cele mai sarace judete, obligat fiind sa respecte un proiect gandit de altii, sau ...Izvorul Miron.
      INTERESANT e ca nu se spune ca banii adunati au mers in principal in acest proiect si nu intr-o afacere personala, sau vreo vila...
      INTERESANT e ca destui cunosc pricinile ...Oradea, dar...

      INTERESANT este un subtitlu al articolului in discutie care are evidentiat un cuvant: "Daca cititi biografia unor episcopi observati lesne ca n-au nici "experienta de viata"si n-au nicio experienta de familie"

      si mai INTERESANT ar fi fost:
      - sa ni se explice cum au ajuns printre noi acesti episcopi daca NU AU EXPERIENTA DE FAMILIE, adica ei nu au mama, tata, frati, surori ( familie nu inseamna doar sotie si copil) sau li s-a intors o cheita de pornire la varsta 30,40, 50...de ani cand au fost numiti pe aceste functii, pana atunci ei fiind amorfi, inexistenti, FARA EXPERINTA DE VIATA;

      dar FOARTE interesant ar fi fost sa ni-i spuna si pe cei care AU...toate cele...

      si la fel de INTERESANT:
      www.ietsm.ro/profesorul-richard- swinburne-conferentiaza-in-5-si-6-iunie-2013-la-sibiu
      -unde traducator e... si unul dintre organizatori e...

      Simple coincidente...capul listei...

      Doamne, ce tineri si de viitor avem! Pacat doar ca- si folosec energia sa distruga si nu sa construiasca, si mai ales e pacat, sunt de-ai nostri !

      Delete
    2. Si inca ceva - e o problema cu titlul articolului, este intr-adevar cam FARA LOGICA! :

      "Despre incapacitatea EPISCOPIILOR BOR, fara logica, fara inima"

      - episcop - o persoana care are acest inalt grad in ierarhia bisericeasca si care conduce o eparhie, o episcopie; forma corecta a pluralului, respectand cazul cerut este "episcopilor", ortografiat cu un singur "-i-";

      - episcopie, un teritoriu, o diviziune administrativ bisericeasca condusa de un episcop; forma corecta este "episcopiilor", ortografiat cu dubla vocala.

      Deci un obiect - conform titlului - " este fara logica, fara inima !", urmand apoi ca fondul articolului sa faca referire exclusiva la persoane, adica la EPISCOPI. Atribuirea de calitati si insusiri umane unui obiect este o figura de stil - o personificare, ceea ce nu cred ca a fost intentia autorului.

      Probabil e de la atata engleza sau poate de la atata INIMA mare!




      Delete
    3. Putea sa \-i scape la tastatura mai multe legiuni de``i` celui care a semnat articolul: RAMANE FONDUL PROBLEMEI! Episcopiile au luat-o intr-o directie fara logica si episcopii ca n-au ``inima`` nu-i bai dar lipsa de caracter se vede de la distanta. Bunaoara, Streza raspunde la telefon si daca e plecat afara din tara pe cand un parlit de episcopas ca Lucian sau Paisie...Hai sa fim seriosi...Mai sunt si altele

      Delete
    4. Si din cele multe "ALTELE", singurul lucru concret enuntat, faptul ca nu raspund la telefon e marea problema de fond ?!
      Probabil unii au mai mult timp, mai ales daca sunt pe afara, iar altii sunt mai ocupati sa ajunga mitropoliti sperand sa aiba timp sa raspunda la toate apelurile rezolvandu-se astfel si parlita d-voastra problema !

      Delete
    5. IPS Streza a raspuns la parlita mea problema de duhovnicie direct la primul apel...PS Lucian era cu ....acuzand pe IPS Laurentiu de deturnare de fonduri...

      Delete
    6. Asa rezolva unii problemele de duhovnicie... telefonic?!! Nu cred ca ai incercat sa vorbesti cu PS Lucian si nu ai reusit.. Zilnic primeste zeci de persoane... Doar ca probabil nu ti-ar fi placut raspunsul, pe care l-ai si anticipat si atunci... nu te-ai mai obosit sa-l cauti!!!

      Delete
    7. Hai ma ? Ce catedrala a facut si pentru ce a facut? Doar ca sa puna ceva in cv, ca altfel era gol. A facut totul in grabadisperat sa nu cedeze inima mitropolitului si sa nu ajunga el urmas. Si daca e asa de duhovnicesc lucian de ce pleaca toti monahii din eparhie? de ce tot clerul plange din cauza abuzurilor facute prin cei doi ortaci ai lui? Ce oameni urati si compromisi are in jur...
      In legatura cu primitul. Isi bate joc de toata lumea. Te cheama la o ora si apoi isi baga picioarele in tot programul, ajungi dupa ore intregi la el. Apoi vorbesti ceva si te trezesti cu alte decizii, apoi ne cere bani, ne baga cartea lui pe gat, ne baga cd-uri pe gat la preturi ce intrec bunul simt. Totul e facut doar spre binele. Sa termini cu catedrala ca aia a fost facut si inceputa de Streza si atunci cand a fost el, nu a jupuit de bani pe toata lumea. Si la ce atatea afaceri in episcopie, la ce atatea masini in curte? cate masini aveti acolo mai nesatuilor? Asta se numeste duhovnicie si inima mare, nu?
      Nimeni nu va suporta, iar cei care va lingusesc o fac de frica, dar in suflet e un dezgust profund fiindca toti ati navalit ca niste baroni, nu ca parinti si frati. Cat de Hristos, nici nu mai incape vorba in toata treaba voastra administrativa. Ti-e scarba sa vezi ca tot ce a fost bun s-a stricat. Si plus de asta, ne-am saturat de iesirile politice si de toate bancheturile pe care trebuie sa le oferim atunci cand vine cu miei, cu purcei, mame, frati, prieteni si tot alaiul pentru intregul circ liturgic. Doar teatru pur, joc de imagine. Asta e lucian. Numai bani si bani cere toata ziua, din duhovnicie pesemene ca face asta, si tot de aceea il doare in cot de popii care duc greul in sate si mor de foame. Cum vine constantin si baga vinuri pe gat. Dar nu va intereseaza. Oricum lucian nu mai e deloc cum a fost candva. Ori l-au stricat cei din jur, ori puterea l-a depsit. Ce sa mai s-au obisnuit sa fie despoti. Si sunt sigur ca cei care il apara pe aici sunt de-ai lui. catelusi ce traiesc bine cand altii sunt obligati sa cotizeze pana la disperare. Macar nu mai veniti cu tupeul asta sa pledati pentru minciuna. Ne-am saturat! Sau voi chiar nu suntei constienti de cat rau emanati?

      Delete
    8. Pentru omul cu telefonul , ca caracterul (cacofonie intentionata) lui e la purtator:
      - episcop=grad inalt in ierarhia bisericeasca crestina - nu spun eu, scrie la DEX; si nu un "parlit de episcopas", spui mata;
      - se pare ca problema era cam "parlita" din moment ce chiar petentul dorea rezolvarea ei printr-un simplu telefon, nu spun eu,spui mata:
      - cam lungi urechi pentru un om de caracter si cam sloboda gura purtatoare de ciripituri, tot mata spui.
      O concluzie sau un sfat - ca sa fii respectat, trebuie sa respecti ! Fii purtator de argumente nu de barfe !

      Delete
    9. Mai tanci ma! In sfarsit va arata astia adevarata fata. Nu sunt episcopasi, ci lupi. Si nu cu dexul faci Biserica. Mai pune mana si citeste teologie ca sa intelegi ca ceea ce fac episcopii astazi e impotriva Bisericii si a randuielior.
      Va disperaadevarul si acum incercati sa zice-ti de fiecare ca barfeste. Ba nu, asta e adevarul pur. Ti-e rusine sa recunosti?

      Delete
    10. Nu lucian a inceput catedrala. Era ridicata pana peste ferestre de catre Streza. Si nu cu atata banet. Chiar si Patriarhul a zis, cand a fost la Caransebes, ca Streza a facut greul. Bine, sa fim sinceri, ei au luat banii de la unul si de la altul ca mai apoi sa faca pe ctitorii cu munca si darnicia altora. Tot aia pe care ii considera prosti au dat pentru constructie, cu voie sau fara voie.

      Delete
    11. Eu nu sunt teolog, am citit ceva, dar ma voi stradui mai mult in viitor; din ce am citit eu, adevarul absolut nu poate fi atins, fiecare incearca sa-l caute in felul sau, dar in nici un caz in aflarea lui nu ajuta nervii, ura, razbunarea ori vorbele spuse cu naduf la suparare, dimpotriva calmul si echilibrul, intelepciunea, vorba blanda si inteleapta sunt mult mai benefice pentru depasirea unor astfel de momente. Si mai cred ca si o rugaciune spusa din suflet poate linisti un cuget prea tulburat. Doamne ajuta-ne!

      Delete
    12. ATENTIE INTRIGANT PE BLOG!
      SE SPUNE CA UN NEBUN ARUNCA O PIATRA IN MARE SI O MIE DE INTELEPTI NU MAI POT SA O SCOATA LA SUPRAFATA!
      AVIZ "LIMBUTULUI" .

      Delete
    13. Ierarhia a devenit o pacoste pentru preotime.
      Ce ar fi ca blogul sa preia discutiile din tot banatul? Sa devina o discutie pe mitropolie. Sa vorbim si de Arad si Caransebes si de Timisoara. Si zic asta pentru ca unii vor sa ajunga in Tm si e normal sa stim cine sunt.

      Delete
    14. fa-ti blog daca ai cohones...
      pa!

      Delete
  3. Autorul articolului a omis ca Paisie nu a scris un rand si ca Ultrasfintia Sa este inscris la doctorat. Oare cand studiaza tema aleasa? Episcopii se intrec unul pe altul in mediocritate si tot mai des aud cuvintele: "nu si-a facut-o el, ci x a lucrat la teza". Asteptam Teza de Doctorat, publicata, a Preasfintitului Paisie!

    ReplyDelete
  4. Izvorul miron era dreptul mitropolitului sa decida cine sa fie staret si cine sa stea acolo. Voi l-ati sfidat pe paisie ori de cate ori a fost acolo. Si apoi oricum manastirea era deja proprietate privata. Poate a fost o lucrare divina si cu plecarea voastra de acolo. A vandut o casa si a vrut sa fie pe veci a lui, iar altii care au construit biserici si suflete au disparut de raul vostru din tot carasul. I-ati gonit. Ce dai aia primesti. Vine si ziua rasplatirilor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cum arata manastirea inante de venirea calugarului Lucian la Izvorul Miron - gandaci, soareci si sobolani prin bucataria si chilliile cu vatra de pamant, iar despre utilitati...
      Da, a vandut o casa, singura, casa parintilor, facuta din munca cinstita a unui muncitor cu 40 de ani munca de fabrica, au adus acolo toate bunurile adunate intr-o viata si cu tot sufletul au inceput lucrarile...si intr-adevar nici macar nu i se aprinde o lumanare. Iar mama lui, la aproape 70 de ani, cu minus in termometru, cu zapada afara, facea mancare muncitorilor...Inca sunt destui in viata care stiu aceste lucruri.
      Si nu cred ca "a fost o lucrare divina plecarea de acolo" - Dumnezeu NU SCOATE OAMENII CU POLITIA , iar despre VECIE - in final, din punct de vedere material, fiecare duce cu el niste zdrente si patru scanduri...
      Sfidare - din partea CUI ?!
      RUGACIUNE, POST SI IERTARE.

      Delete
  5. REFERITOR LA MANASTIREA IZVORUL MIRON CUM ARATA CAND ERA PS LUCIAN SI CUM ARATA ACUM.DE CAND A PLECAT LA CARAS NU S-A MAI FACUT NIMIC ACOLO.DE CE OARE? NU DORESTE PS LUCIAN SAU INALTUL? LA HRAMUL MANASTIRII -LA IZVORUL TAMADUIRII SI LA SF ILIE- SE POMENESC CALUGARII CARE SUNT INMORMANTATI IN CIMITIRUL MANASTIRII.DE CE LA CAPUL TATALUI PS LUCIAN NU SE APRINDE NICI O LUMANARE.?.DE CE NU SE TAMAIAZA SI MORMANTUL LUI? DE CE ATATA RAUTATE OARE? VA VENI VREMEA CAND VOR RASPUNDE TOTI.DUMNEZEU SA NE IERTE.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu intelegi ca lucian a facut tot asa cu Olivian Bindiu. A fost scos afara de acolo fiindca lucian a venit peste el,apoi cati a gonit din caransebes.... si asa a dat Domnul sa se intoarca roata, macar sa inteleaga in felul acesta si durerea altora, insa, din pacate, nu a inteles nimic.Continua sa se poarte ca un despot camuflat sub masca unui om bland. Si maica-sa e bine mersi, o episcopita la caras, plimbata peste tot. Si cati calugari din romanesti nu au povestit despre cat de dificila era mama sa si cat ii umilea pe calugari. Se comporta ca o stapana acolo. asa povestesc si oamenii de din satele din jur.

      Delete
  6. Oameni buni, voi constientizati ca Sinodul Mitropolitan care va propune candidatii va fi preyidat de PF Patriarh Daniel, care mai e si originar din aceste locuri si fost episcop-vicar. Deci viitorul mitropolit va fi un apropiat al dansului (IPS Ioan sau daca el nu candideaza, cel mai probabil IPS Casian). IPS Casian este intens promovat de Trinitas si este cunoscut faptul ca este cel mai apropiat ierarh de actualul patriarh(si pe care PF Daniel si-l dorea urmas in Moldova si apoi in scaunul patriarhal). Or singura posibilitate de promovare a IPS Casian ramane scaunul de mitropolit al Banatului si de altfel el este cam singurul ierarh cu sanse reale pentru Patriarhie, alaturi de IPS Teofan al Moldovei(IPS Irineu al Olteniei este un ierarh induhovnicit si carturar, dar prea absent in viata Bisericii). Deci nu cred ca PF Daniel nu se va implica in alegerea viitorului mitropolit. PS Sofronie cu toata sustinerea Sinodului de la Sibiu, ar pierde detasat fiindca s-a compromis total in Sinod dupa slujirea cu greco-catolicii si mai nou dupa trecerea brusca la mitropolia Ardealului, iar patriarhul nu are de ce sa-l sustina. PS Paisie probabil ca-l va sustine fiindca PS Sofronie l-a promovat episcop-vicar (putini isi amintesc ca in 2006 pentru episcopia Caransebesului au candidat PS Lucian si Arhim. Paisie, ultimul la propunerea PS Sofronie al Gyulei pe atunci, iar Mitropolitul Nicolae l-a propus episcop-vicar pentru ca nu avea pe altcineva ). PS Lucian are sustinerea unei parti importante din Sinod (ierarhii din Oltenia, Dobrogea, Cluj) si are sanse mari sa fie ales in fata PS Sofronie, altfel nu prea...

    ReplyDelete
  7. esti pe aproape cu analiza ta...
    cred cu toata taria si din toata inima ca anatenii MERITA un mitropolit BANATEAN!
    paisie nu a fost niciodata arhimandrit!
    doar...protosinghel!
    de la sofrnie cado'...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a se citi banatenii.
      mea cupla din arhiviteza

      Delete
    2. mea culpa,de doua ori.

      Delete
    3. Eu raman totusi la parerea ca IPS Casian va fi ales mitropolit. Nu vad de ce episcopul trebuie sa fie din zona, Ortodoxia este aceeasi. Spre exemplu la Arad au pastorit ierarhi care nu au fost banateni: PS Teoctist(viitorul patriarh), PS Visarion Astileanu si PS Gherasim Hunedoreanul, care au avut o slujire mult mai rodnica decat a actualului arhiepiscop Timotei. La fel la Caransebes: Ioan Popasu, Nicolae Popea, Miron Cristea, Veniamin Nistor nu aveau nicio legatura cu Banatul cand au fost alesi episcopi

      Delete
  8. pf daniel asa cum nu l-ati mai vazut:ingenuncheat
    ia priviti>
    http://www.basilica.ro/stiri/rusaliile-la-patriarhie-_8000.html

    ReplyDelete
  9. ZARURILE DEJA SUNT ARUNCATE....PS IOAN VINE MITROPOLIT ,IAR PS PAISIE PLEACA LA COVASNA,

    ReplyDelete
    Replies
    1. paisie nu se va da dus de aici odata cu venirea altui mitropolit, indiferent cine ar fi.
      va dori sa ramana vacar de timis-torontal.

      Delete
    2. Este foarte probabil ca PS Paisie sa ramana la Timisoara daca va fi ales mitropolit IPS Ioan. Cel putin temporar , pana la vacantarea scaunului arhiepiscopal de la Arad, mai ales ca IPS Timotei este si el destul de batran. In Covasna ar fi ales cu siguranta PS Andrei Fagarasanul, care a refacut Manastirea Fagetel din acea Eparhie cand era staret si apoi a fost cativa ani exarh al manastirilor pana sa fie ales episcop-vicar la Sibiu.

      Delete
  10. PRAZNIC LA POIANA MARULUI!
    http://www.episcopiacaransebesului.ro/albume.php?album_id=732
    ps.ce credeti, cerbu jr. are binecuvantarea dlui paisie sa iasa din eparhie si sa fie prezent la Poiana Marului LA HRAM,in soborul ps lucian?

    ReplyDelete
  11. IPS NIKALAI A ABDICAT?!

    ReplyDelete
  12. http://www.gandul.info/stiri/mama-lui-gigi-becali-decorata-de-patriarhul-daniel-11014580

    ReplyDelete
  13. http://mitropolia-banatului.ro/slujire-la-hramul-catedralei-mitropolitane-din-sibiu/





    ReplyDelete
    Replies
    1. se gudura paisie pe langa streza ca un caine de pripas.
      plus faptul ca este doctorand-mai mare jalea-la streza!
      le jeux ne sont pa faits!
      paisie + streza=love/le

      Delete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bine ti-ai facut damblaua.
      go est!

      Delete
  15. ÍNTRIGĂ, intrigi, s. f. 1. Acțiune (ascunsă) care folosește mijloace nepermise pentru realizarea unui scop; uneltire. 2. Schemă generală de fapte și de acțiuni care reprezintă subiectul unor opere literare. – Din fr. intrigue.
    Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de valeriu | Semnalează o greșeală | Permalink

    íntrigă s. f., g.-d. art. íntrigii; pl. íntrigi
    Sursa: DOOM 2 (2005) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink

    ÍNTRIGĂ s. 1. mașinație, uneltire, (livr.) cabală, (înv. și reg.) marghiolie, (Munt. și Olt.) școală, (Bucov. și Transilv.) șcort, (înv.) marafet, tehnă, tocmeală, umblet, zavistie, (fam.) tertip, (fig.) manevră, manoperă, urzeală, (fig. rar) mreajă, rețea, tramă, țesătură, (fam. fig.) mâncătorie, panglicărie, sforărie. (Umblă cu tot felul de ~i.) 2. v. complot. 3. v. acțiune.
    Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

    ÍNTRIGĂ ~gi f. 1) Acțiune reprobabilă, întreprinsă pe ascuns pentru a stârni vrajba sau a zădărnici ceva; uneltire. 2) Ansamblu de evenimente și conflicte principale care constituie subiectul unei lucrări artistice. /<fr. intrigue, germ. Intrige
    Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

    ÍNTRIGĂ s.f. 1. Uneltire (secretă) care folosește mijloace nepermise în vederea realizării sau a zădărnicirii unui lucru. ♦ Vrajbă, zâzanie. 2. Parte a subiectului care determină cursul acțiunii unei opere dramatice sau epice; incidentul din care izbucnește conflictul. [< fr. intrigue].
    Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

    ÍNTRIGĂ s. f. 1. uneltire care folosește mijloace nepermise în vederea realizării sau a zădărnicirii unui lucru. ◊ vrajbă. 2. parte a subiectului care determină cursul acțiunii unei opere dramatice sau epice; incidentul din care izbucnește conflictul. (< fr. intrigue)
    Sursa: MDN (2000) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink

    íntrigă s. f., g.-d. art. íntrigii; pl. íntrigi
    Sursa: Ortografic (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

    intrígă (íntrigi), s. f. – 1. Uneltire. – 2. Schemă care reprezintă subiectul unei opere literare. – Var. (pop.) intrică. Mr. intrigă. Fr. intrigue; var., prin intermediul ngr. ἴντριγϰα (Graur, BL, VI, 154), cf. bg. intriga. – Der. intriga, vb. (a face intrigi); intrigant, s. f., din fr.
    Sursa: DER (1958-1966) | Adăugată de blaurb | Semnalează o greșeală | Permalink

    *íntrigă f., pl. ĭ (ngr. intrigka, fr. intrigue, d. it. intrigo, subst. verbal d. intrigare, a intriga; sp. pg. intriga, intrigă. V. stric). Uneltirĭ ascunse ca să reușească orĭ să cadă o afacere. Incidentele care formează nodu uneĭ pĭese teatrale. – Maĭ bine -ígă. V. sforărie.
    Sursa: Scriban (1939) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

    INTRIGÁ, intríg, vb. I. 1. Tranz. (La pers. 3) A deștepta curiozitatea, îngrijorarea, suspiciunea cuiva, punându-l pe gânduri. 2. Intranz. (Înv.) A face sau a băga intrigi (1); a unelti, a complota. – Din fr. intriguer, it. intrigare.
    Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de valeriu | Semnalează o greșeală | Permalink

    intrigá (a ~) vb., ind. prez. 3 intrígă
    Sursa: DOOM 2 (2005) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink

    INTRIGÁ vb. v. îngrijora.
    Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

    INTRIGÁ vb. v. complota, conjura, conspira, unelti.
    Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

    A INTRIGÁ intríg 1. tranz. A pune pe gânduri, trezind curiozitatea, suspiciunea sau îngrijorarea. 2. intranz. A face intrigi; a recurge la intrigi. [G.-D. intrigii; Sil. in-tri-] /<fr. intriguer, lat. intrigare
    Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

    INTRIGÁ vb. I. 1. tr. A neliniști, a stârni curiozitatea cuiva. 2. intr. (Rar) A face intrigi; a unelti, a complota. [P.i. intríg și -ghez. / < fr. intriguer, cf. lat. intricare – a încurca].
    Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

    ReplyDelete
  16. BÂRFÍ, bârfesc, vb. IV. Tranz., intranz. și refl. recipr. A (se) vorbi de rău, a (se) ponegri, a (se) defăima, a calomnia, a cleveti. ♦ Tranz. A flecări, a îndruga verzi și uscate. – Et. nec.
    Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de paula | Semnalează o greșeală | Permalink

    bârfí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. bârfésc, imperf. 3 sg. bârfeá; conj. prez. 3 să bârfeáscă
    Sursa: DOOM 2 (2005) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink

    BÂRFÍ vb. v. calomnia.
    Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

    BÂRFÍ vb. v. flecări, îndruga, pălăvrăgi, sporovăi, trăncăni.
    Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

    A bârfi ≠ a elogia, a lăuda
    Sursa: Antonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

    A BÂRFÍ ~ésc 1. tranz. 1) A vorbi de rău; a calomnia; a cleveti; a blama; a huli; a ponosi; a detracta; a ponegri; a defăima. 2) A vorbi mult și fără rost; a pălăvrăgi; a trăncăni; a flecări. 2. intranz. A spune vorbe multe și fără rost; a trăncăni; a pălăvrăgi. /Orig. nec.
    Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

    A SE BÂRFÍ se ~ésc intranz. A face schimb (concomitent) de bârfeli (unul cu altul); a se ponegri. /Orig. nec.
    Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

    BÂRFÍ, bârfesc, vb. IV. Tranz. și refl. A (se) vorbi de rău; a (se) calomnia, a (se) defăima. ♦ Tranz. A scorni, a spune minciuni. Bârfeau verzi și uscate (ISPIRESCU).
    Sursa: DLRM (1958) | Adăugată de lgall | Semnalează o greșeală | Permalink

    bârfí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. bârfésc, imperf. 3 sg. bârfeá; conj. prez. 3 sg. și pl. bârfeáscă
    Sursa: Ortografic (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

    bârfì v. 1. a vorbi de rău pe cineva; lasă-l să bârfească; 2. a vorbi nimicuri: a bârfi verzi și uscate. [Origină necunoscută].
    Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

    bîrfí (bîrfésc, bîrfít), vb. – 1. A vorbi de rău, a denigra. – 2. A flecări, a îndruga verzi și uscate. Creație expresivă (Iordan, BF, II, 192), bazată pe consonanța blf, mlf, care trebuie să sugereze ideea de obiect flasc (bolfă, boarfe), sau de a amesteca în mod confuz (molfăi). Este evidentă relația expresivă a lui bîrfi cu boarfe; pentru corelația „gură” și „cîrpă”, cf. fleancă, fleoarță, bleancă. Numai ca o curiozitate trebuie să amintim că Crețu 309 consideră bîrfi ca rezultat al lui brăfi, *brăfni, metateză a lui fabulari. Der. bîrfaș, s. m. (flecar, palavragiu); bîrfeală, s. f. (bîrfă); bîrfelnic, adj. (înv., bîrfitor); bîrfitor, adj. (care bîrfește); bîrfitură, s. f. (bîrfă); boarfe, s. f. pl. (cîrpe, haine, avut); borfăi, vb. (a murdări rufele; a fura, a șterpeli); borfaș, s. m. (pungaș, hoț); borfărie, s. f. (haine); burfă, (var. burfan) s. f. (stomac al animalelor); burfănos, adj. (burtos); burfăi, vb. (a iscodi). Cf. borț.
    Sursa: DER (1958-1966) | Adăugată de blaurb | Semnalează o greșeală | Permalink

    bîrfésc v. intr. (var din a borfăi. Cp. cu borborosesc). Clevetesc, vorbesc de răŭ: a bîrfi contra cuĭva. – Și tr. L-a bîrfit.
    Sursa: Scriban (1939) | Adăugată de blaurb | Semnalează o greșeală | Permalink

    ReplyDelete
  17. proverb romanesc:NU IESE FUM DE UNDE NU ESTE FOC !
    personal,cred ca scopul acestui blog, este cel de a scoate la lumina greselile camarilei/hidrei paisiace.
    nu avem treaba cu persoanele respective ci cu NARAVURILE lor.

    ReplyDelete
  18. TZEAPA MARCA MBT> URMATI FACULTA DE TEOLOGIE CA SA DEVENITI SOMERI!
    http://mitropolia-banatului.ro/admiterea-la-ciclul-de-studii-universitare-specializarea-teologie-pastorala-anul-universitar-2013-2014/

    ReplyDelete
  19. revoltator !
    in toata tara,sicriele cu trupurile neansufletite ale celor pierduti in accidentul din Muntenegru, AU FOST DEPUSE IN BISERICI ORRTODOXE si tinute slujbe chiar de arhierei/vezi arges.
    la timisoara,de ani buni, din dispozitia mai marilor mitropoliei banatului, nu mai sunt permise intrarea decedatilor in biserici, mai ales in orase,cu exceptia unor comunitati rurale, cu puternice traditii, care tin ca ultima slujba sa fie in biserica stramoseasca
    ne intrebam daca dl paisie, cu binecuvantarea ips nicolae, va sluji acestor credinciosi ortodocsi la inhumarea lor?!
    deocamdata sicriele au fost depuse la o casa funerara de pe strada palmierilor...
    vezi si :http://adevarul.ro/locale/timisoara/accident-muntenegru-priveghi-discret-cei-doi-timisoreni-decedati-1_51cbd27dc7b855ff56cf1ce7/index.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. se confirma faptul ca dl paisie a avut ceva mai important de facut azi.
      la cluj-napoca, insusi mitropolitul andrei a tinut ultima slujba de prohodire a celor decedati in tragicul accident,de loc din cluj-napoca.
      ce folos, daca inimile unora mai mari sunt de piatra...
      poti zidi pana la cer catedrale si ce folos!

      Delete
    2. Da' pentru ce sa fie adusi in biserica, anume acestia? Ca au murit mai multi de-odata? Dumnezeu sa-i ierte! Dar nu faceti din ei eroi nationali. Plecasera la distractie, nu in apararea tarii sau a credintei, sau in vre-o misiune caritabila.

      Delete
  20. Se pare ca zvonul legat de venirea unui preot nou dupa Pasti la Dumbravita se adevereste.
    Vizita Paiului a fost clara , sa isi bage un protejat, sunt curios care fiu duhovnicesc va debarca in Dumbravita si care in Sanandrei. www.mitropolia-banatului.ro

    ReplyDelete